Kazım Karabekir Koşusu'nu Hüküm kazandı

Kazım Karabekir Koşusu'nu Hüküm kazandı

İstanbul İlkbahar - Yaz sezonunun 27. yarış gününde, 3 yaşlı safkan Arap taylarının boy gösterdiği mücadele 1200 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirildi.

2023 yılı Kazım Karabekir Koşusu'nu, Necati Demirkol'un sahibi olduğu Hüküm (Uçanbey - Rabia / Odinhan) jokeyi Gökhan Kocakaya idaresinde kazandı. Zülfükar Güneli'nin antrenörlüğünü üstlendiği al erkek tay start almış olduğu ilk Grup koşuda sergilediği performansla pistten zaferle ayrılmayı başarırken, toplamda 3. startındaki 2. galibiyetini hanesine yazdırmış oldu.

Yarışı izlemek için tıklayınız.

Merhum Kazım Karabekir adına koşulan yarışta jokeyi Vedat Abiş ile start alan Zincir Koparan (Ayabakan - Demirgök / Demirkazık) kendisine tabelanın ikinci basamağında yer bulurken, Kaşmir Tay (Onurkaan - İzsüren / İzbatur) Mustafa Çiçek idaresinde üçüncü oldu. Jokeyi Ali Yıldız ile mücadeleye katılan Uçankutlutay (Uçarer - Taykutlu / Kutlu Er) pistten dördüncülükle ayrılırken, Rüzgar Barış (Güntay - Nazlı Gelin / Haberbatur) Müslüm Baydan idaresinde yarışı beşinci tamamladı.

Yarışın galibi Hüküm için bitiriş derecesi 1.18.84 olurken, farklar Baş - 2 Boy - Burun - 2,5 Boy şeklinde sonuçlandı.

Koşunun ardından davetlerin de katılımlarıyla düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adıına Kulübümüz Yönetim Kurulu Üyesi Gülnur Gülerce'ye ödülünü merhum Kazım Karabekir'in torunu Dr. İclal Cankorel takdim etti.


 

Kazım Karabekir

1882 yılında İstanbul'da doğan Kazım Karabekir, Fatih Askeri Rüştiyesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun oldu. Eğitimine Harbiye Mektebi'nde devam etti. Almanca ve Rusça öğrendi. 1902 yılında "Piyade Teğmeni" rütbesiyle mezun olan Karabekir, ardından Harp Akademisi'ni birincilikle bitirdi. 1907 yılında İstanbul Harbiye Mektebi'nde öğretmenlik görevine tayin edildi. Manastır ve İstanbul'da İttihat ve Terrakki Cemiyetleri'nin kuruluşunda bulundu. Meşrutiyetin ilanından ardından, 31 Mart ayaklanmasını bastıran Hareket Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı sırasında esir düşerek Sofya'ya gönderildi. İstanbul Antlaşması'yla esaretten kurtulup İstanbul'a geldi. 1. Dünya Savaşı'na kaymakam rütbesiyle katılan Karabekir, Çanakkale Savaşı'nda Fransızlara karşı kazandığı başarıyla önce albaylığa, ardından 18. Kolordu Komutanlığı'na terfi etti. Kafkas Kolordu Kumandanlığı'na atanan Karabekir, Kurtuluş Savaşı'nda Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yaptı. Doğuda savaş yıllarında ailelerini kaybetmiş olan 4000 erkek, 2000 kız çocuğunu sefaletten kurtararak, vatana faydalı meslek sahibi bireyler haline getirdi. Bu çocuklar için Erzurum ve Sarıkamış'ta okullar kurdu. ''Gürbüz Çocuklar Ordusu'' adını verdiği bu okullarda çocukların ata sporları, güreş ve at biniciliğinin yanı sıra, su sporları, cimnastik, eskrim gibi ''modern'' spor eğitimleri almalarını sağladı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Edirne ve İstanbul Milletvekilliği yapan Karabekir, Cumhuriyet'in ilanından sonra 1. Ordu Müfettişliği'ne atandı. Bu görevinden 1924 yılında ayrılarak siyasi alanda faaliyet gösterdi. Terakkiperver Cumhuriyet Partisi'nin başkanlığını da yapan Karabekir, 1939 yılında İstanbul Milletvekili seçildi. 1946 yılında Meclis Başkanlığı görevine getirildi. 1948 yılında bu görevi sürdürürken vefat eden milli mücadele kahramanı, devlet adamı ve "Yetimlerin Babası" olarak anılan Kazım Karabekir'i, adına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

723upoucfsxzmkfgqc1bh0ew.jpg

prqubx96lw2hf3khc7xg1maj.jpg

rquwwctfzelzptdekfu0ionm.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.