Esenyurt’ta 21 Yıllık Nâzım Hasreti Sona Erdi

Esenyurt’ta 21 Yıllık Nâzım Hasreti Sona Erdi

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in çabalarıyla 21yıl sonra Usta Şair Nâzım Hikmet’in ismi, iade-i itibar edilerek belediyeninkültür merkezine yeniden verildi. Nâzım Hikmet’in büyük bir değer olduğunadikkat çeken Başkan Özer, “Bugün, dünyada Nâzım Hikmet denilince akla Türkiye,Türkiye denilince Nâzım Hikmet geliyor. Bu insanlar, hayatları boyunca hepmazlumdan yana olmuş, zalime karşı durmuş; kalemleriyle, yazılarıyla,şiirleriyle bu mücadeleyi sürdürmüşlerdir. Bizim de onlara bir saygı borcumuzvar. Bundan sonra Nâzım Hikmet Kültür Merkezimizde kültür ve sanat faaliyetlerimizisürdüreceğiz” dedi.

31 Mart yerel seçimlerini büyük bir farkla kazanan Prof. Dr. AhmetÖzer göreve geldikten sonra Nâzım Hikmet’in adının yeniden kültür merkezindeyaşatılması için çalışmalara başladı. Başkan Özer, Nâzım Hikmet’in ölüm yıl dönümüolan 3 Haziran’da ismine iade-i itibarı yerine getirdi. 21 yıllık hasreti sonaerdirerek, belediyenin kültür merkezine yeniden Nâzım’ın adının verilmesinisağladı. Büyük şairin ölümünün 61. yılında kültür merkezi önündeki büstüne 61adet karanfil bırakıldı. İade-i itibar töreninin ardından Başkan Özer, STKüyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar ile birlikteilçedeki Nâzım Hikmet Parkı’nda şiirler ve türküler eşliğinde usta şairi andı. NâzımHikmet ismine kavuşan kültür merkezinde ise usta belgeselci Nebil Özgentürk’ün “NazımAramızda” adlı belgeseliyle anma etkinliği düzenlendi. Belgesel gösterimininardından belediye bünyesinde eğitim alan kursiyerler, Nâzım Hikmet dizelerinin yeraldığı müzikal ve tiyatral şiir dinletisi sundu. Programda Nâzım Hikmetbelgeselinde usta şairi canlandıran tiyatro oyuncusu Şahin Sancak’ın okuduğu“Otobiyografi” şiiri büyük beğeni toplarken, Başkan Özer’in okuduğu “Davet” şiiridakikalarca ayakta alkışlandı. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilenprograma CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, Esenyurt Kent Konseyi BaşkanıMehmet Hanifi Kaya, Göle Kadın Meclisi Başkanı Türkan Deli, siyasi partitemsilcileri, STK üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

“NâzımTürkiye Demek”

“Haziranda ölmek zor” dizeleriyle sözlerine başlayan EsenyurtBelediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Bugün Nâzım’ın doğum günü. Dün de AhmedArif ve Orhan Kemal’in doğum günüydü. Doğum diyorum çünkü bazı insanlar varyaşar ve ölürler. Biz öldüklerini sanırız ama onlar hep yüreğimizde, aklımızdave kitaplarımızda yaşarlar. Bu dünyada iki tür insan var; bir mazlumlar var birde zulmedenler. Yaşarken safınızı belli etmek zorundasınız. Ya mazlumlardanyana ya da zalimlerden yana olursunuz. Mazlumdan yana olmanın bedeli ağırdır.İşte gördüğünüz bu dev çınarlar ömürlerinin büyük bir kısmını zindanlarda,hapishanelerde geçirdiler. Neden? Zalimlere karşı, mazlumların yanına yeraldıkları için. Bedeli ağırdır ama ödülü de büyüktür. Ödülü de sonsuza kadaryaşamaktır. Zalimlere karşı mazlumların yanında direnenlere selam olsun.Şairler namus işçisidir, Ahmed Arif öyle diyor. Şairler dağlarda toplananpolenleri, çiçekleri gelir ovada çocuklara dağıtırlar. Vurulabilirsiniz ya dazindanda yatabilirsiniz. Sizi vuranlar, size zulmedenler bir mumun yanışıkadardır ama zulme direnenler işte bugün olduğu gibi yarın da yaşayacaklar.Herhangi bir ülkede “Ben Nâzım’ın memleketindenim” derseniz sizi selamlarlar. Nâzım,Türkiye demektir. Onlar bu memleketi yüceltiyorlar, onların da adlarınınyücelmesi lazım. Bu kültür merkezleri onlara yasak koymakla, onlarıyasaklamakla değil, onların adlarıyla, onların şanıyla yücelecektir. Kaldı ki oisimleri yasaklarsanız da gönüllerden, beyinlerden yasaklamanız mümkün olamaz.Burayı yasakladılar, biz geldik ikinci ayımızda Nâzım Hikmet ismini tekrarburaya iade-i itibarla veriyoruz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“MottomuzEsenyurt’u Kültür ve Sanat Başkenti Haline Getirmektir”

Esenyurt’u kültür-sanat kenti yapmayı hedeflediklerini açıklayanBaşkan Özer; “Daha önce Nâzım Hikmet adı buradan sökülmüştü, kullanılmıyordu.Biz, göreve geldiğimizin ikinci ayında bu yanlışı kökünden düzelttik. Bundansonra Nâzım Hikmet Kültür Merkezimizde kültür ve sanat faaliyetlerimizisürdüreceğiz. Çünkü geldiğimiz günden beri de söylüyoruz, Esenyurt’umuzunkültüre ve sanata çok ihtiyacı var ve mottomuz Esenyurt’u kültür ve sanatbaşkenti haline getirmektir. Bunu da Nâzım Hikmetlerin kültür merkezleriyle,Yaşar Kemallerin kütüphaneleriyle, Ahmed Arif’in şiir etkinlikleriyleyapacağız” diye konuştu.

“Topluma DeğerKatan Herkesin Burada Işığını Yaymaya Çalışacağız”

Programa katılanlara kültür merkezinin yeni ismine vurgu yaparakseslenen Prof. Dr. Özer; “Çok değerli belgeselci Nebil Özgentürk’ü bugün buradagörmek mutluluk verici. Hepiniz Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne hoş geldiniz.Her şey geçip gider, geriye hikayesi kalır insanın. Doğum mucizevi bir şey amaherkesi kapsaması, sırlarla dolu olması, kimseye ayrım yapmaması ile de ölümihtişamlı bir şey. Bu mucizevi doğumla ihtişamlı ölüm arasındaki yaşam eğer kisiz ona bir değer katmazsanız sıradan bir tekrardan ibarettir. Önemli olanyaşamdan daha büyük bir değere bağlanmaktır. Dolayısıyla kendinden daha büyükbir amaca bağlanmak için de çaba ve cesaret gerekir, ışık yakmak gerekir.Işığın ise düşmanı çoktur. Zalimler her şeyin onların denetiminde olmasınıister, işte o zaman zulüm devreye girer. Bu zulme direnmenin yolları vardır.Şiir bunlardan biridir. Nâzım, mazlumların yanında zalimlerin karşısındadurduğu için bu bedelleri ödemiştir. Sanat ve sanatçı dünya tarihinde apayrıbir yere sahiptir. Sanatın iyileştirici bir yanı vardır. Olumsuzlukların,çürümenin panzehri tartışmasız sanattır. Dünyayı kurtaracaksa sanat kurtaracaktır. Bugün Nâzım’ın doğumu demekistiyorum, ölümü demeye dilim varmıyor çünkü böyle insanlar ölümün elindenbirçok şey kopardıkları için ölümsüzleşirler. O nedenle onun adını bu kültürmerkezimize verdik bundan sonra da adını yaşatacağız. Topluma değer katan herkesinburada ışığını yaymaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

“Şiir Yazan,Roman Yazan Başkanlar İstiyoruz”

Programın ardından yaptığı konuşmada Esenyurt’ta Nâzım Hikmetanmasında bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden usta belgeselciNebil Özgentürk; “Nâzım Hikmet belgeselim için özellikle Esenyurt’ta olmak benidaha da mutlu etti. Esenyurt bu ülkenin bir aynası. Türküyle, Kürdüyle, Çerkeziyle,Ermenisiyle, Rumuyla onlarca iklimin insanı bu toprakların olduğu yerde çok acılarçekmiş, büyük ıstıraplar yaşamış. Esenyurt bence bir barış kenti” dedi. Ayrıca BaşkanÖzer’in yazdığı romanları kendisine hediye etmesi üzerine memnuniyetini dilegetiren Özgentürk; “Bana şiirleriyle, romanlarıyla gelen bir başkanı ilk defagörüyorum. Şiir yazan, roman yazan başkanlar istiyoruz” diyerek sözlerininoktaladı.

Ne Olmuştu?

Temeli eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan döneminde atılan kültürmerkezinin adı, 2003 yılındaki Meclis kararı ile Nâzım Hikmet Kültür Merkeziolarak belirlenmişti. Ancak meclis kararı sonraki süreçte göreve gelen AkPartili Başkan Necmi Kadıoğlu tarafından uygulanmamış, merkezin tabelasıEsenyurt Kültür Merkezi olarak asılmıştı.

epfiyon97oxmuytsdhkksa8z.jpg

eu2cqohxlssjd9rwykpffrka.jpg

dqu1gpo5fqcctbwxx6okdty4.jpg

kyxfw6guIf2mezs135ch0lp9.jpg

r18ws9wxqnoezmu35ilj7vfh.jpg

b0vxnbtiatm3s1srI7ryjp4q.jpg

fsjukvdgukzedefycjqnqcia.jpg

tkz3ai4ts5Ivhxoqkxd1w87w.jpg

nxmwst0dz7cg1ubeutsIvkag.jpg

Ioslbg546e1ecjyfbp39gfzk.jpg

mopcfn6jtjdpvxbq8vfwagah.jpg

nvcv9auzk7hkbm8xqxlcubot.jpg

qtsw068vmcxroy5fbxdpnzyh.jpg

vcxs253bdjslj7he6lrpa8qe.jpg

z4rltzuteI3swxoagxw0pebq.jpg

rrtyzju4mf2vg3ybkqvjdb7p.jpg

qtuf8tzvq1Islozpnrnpbcj5.jpg

cI7iln91rswph3rjgmgovs4v.jpg

j5mafzdrktxr4Ihupv9ialvf.jpg

qveil9yajdmoyggfke3dnmwu.jpg

tqjanyjxf7zemg9g13uop8wh.jpg

0ck7jc5ouxo3vybihnfqgx4v.jpg

txq2gwvoxymdhup7zds1vIji.jpg

n4u3mepfo1htIopyzaqcgvn2.jpg

7yltkiusejplvzbfoxy2Igo3.jpg

sgIjoyq1a0fjwkvennlohlmr.jpg

lzzn2kyhoxgrnmupcwb4ts10.jpg

ovctwyzxfjh39g12msepaq8w.jpg

nkhyjycvlwgonou2cqe8Iblh.jpg

svcbomw1fnujny4koxthae35.jpg

mvwih7t3sybhbycz1v4xgjz0.jpg

qt7z04ywjuejpvqmscf82onn.jpg

qlt6nbr5agevhactj7sj82nv.jpg

qeIn26p4vg3z8lfsmcatonww.jpg

iqtkx1pflIwukblnnwmoqsre.jpg

qvvpwmixofegez4upsyklgto.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.