CHP’DEN İNFAZ TEKLİFİNE TEPKİ VAR

CHP’DEN İNFAZ TEKLİFİNE TEPKİ VAR
Kamuoyunda "örtülü af" diye nitelendirilen infaz ceza indirimine ilişkin AKP ve MHP’nin hazırladığı yasa teklifi CHP’yı tatmin etmedi.

TBMM Adalet Komisyonu CHP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “ Bu haliyle kamu vicdanını tatmin etmeyen, yetersiz bir düzenleme “ yorumunu yaptı.

EŞİT VE ADİL DEĞİL

Söz konusu düzenlemenin infaz değil, af düzenlemesi olduğu için üzerinde çok fazla düşünülerek hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Emre, teklifin içeriğini şu sözlerle eleştirdi:

“Toplumun bunu kabullenmesi için eşit ve adil şekilde olması lazımdı. İnsanlara bunu nasıl anlatırsınız? Türkiye’de öyle bir yargı mekanizması var ki  son 10 yılda 50 bin tutuklu, 300 bine çıktı.  İstisna kapsamını çok kısıtlı tutmak lazımdı.  Sistem sorunlu ve yapılan yanlışlarla yüzleşiyoruz. Bu düzenleme ile toplumda bir temiz sayfa açılmalıydı.” 

GASPÇIYI BIRAKIP, AYDINI CEZAEVİNDE TUTARSANIZ TOPLUMA ANLATAMAZSINIZ

Sağlık açısından cezaevlerindeki tutuklu sayısını düşürülmesine karşı olmadıklarını kaydeden Emre, “Israrla diyoruz ki,   bu düzenlemede adam yaralama suçu, gasp, hırsızlık yapmış olanlarla ilgili fazla ceza verilmişse infaz indirimi uygulanabilir ancak bir yandan bunu yaparken,  bir yandan da hiç kimseyi incitmemiş,  yazar, çizer, gazeteciler ve aydınlar içeride kalıyorsa, ceza indiriminden yararlanamıyorlarsa  bunu topluma anlatmakta zorlanırsınız” diyerek hükümete seslendi.

TERÖR SUÇU İŞLEYENLE, İŞLEMEYEN DOĞRU ŞEKİLDE AYRILMALI

Cezaevinde bulunan tutuklu gazeteciler ve muhaliflerin düzenlemede kapsam dışı bırakılmasının evrensel hukuk kuralları ile bağdaşmadığını kaydeden Zeynel Emre, “ Türkiye terör örgütlerinden, PKK’dan, FETÖ’den DHKPC’den çok çekti ancak bu mücadelenin başarıya ulaşması için terör suçu işleyenle, işlemeyeni hukuk sistemimizin doğru şekilde ayırması lazım. Dünyada terör suçluları için, şiddeti teşvik eden, yaptığı açıklamalarla açık yakın tehlikeye sebebiyet veren kriterler var. Bizde birkaç yıl öncesine ait sosyal medya paylaşımlarından, konuşmalardan dolayı terör suçundan ceza veriliyor” dedi.

TOPLUMSAL BARIŞA HİZMET ETMİYOR

Yapılan düzenlemede öncelik sıralamasının adil ve eşit olmadığının altını çizen Zeynel Emre, “Kadınlar, hamileler, çocuklar.  Yaşlılar ve sağlık nedeniyle erken tahliyeye ilişkin düzenlemeleri olumlu buluyoruz ancak bu haliyle yapılan düzenlemeleri genel olarak son derece yetersiz buluyoruz. Toplumsal barışa hizmet etmekten uzak, günü kurtarmaya ve cezaevlerini boşatmayı yönelik anlık düzenlemeler” sözleri ile teklifi eleştirdi .  

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞINA UYGUN OLMALIYDI

Türkiye’de yargı mekanizmasının sağlıklı işlemediğine vurgu yapan Emre, özgürlüklere karşı olmamalarına rağmen yapılan düzenlemelerin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına uygun yapılmayarak beklentileri karşılamadığının altını çizdi.

Zeynel Emre, “ Bu yargı reformu olarak gelen bir düzenleme ise Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde açıklandığı şekilde olmalıydı, palyatif bir yaklaşım bu” dedi.

CHP DESTEKLEYECEK Mİ?

Önümüzdeki günlerde teklifi değerlendirdikten sonra CHP olarak  net tavırlarını ortaya koyacaklarını kaydeden Zeynel Emre, cezaevlerinde tutuklu bulunan gazeteci, yazar ve muhalifler ile aydınlarında infaz düzenlemesi kapsamına alınması için ısrarcı tutumlarından vaz geçmeyeceklerinin de altını çizdi.

Emre, “Buradaki rahatsızlıklarımız belli, sadece cezaevlerinde yer açalım mantığı ile iş yapılmaz, yoksa “Niye insanlar dışarıya çıkıyor” yaklaşımında değiliz” dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDER

Kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen ve daha sonra Anayasa Mahkemesi kararı ile genişletildikten sonra kamuoyunda tepki ile karşılanan af gibi bir düzenleme olabilir mi sorusuna da yanıt veren Emre, infaz düzenlemesinin de büyük ihtimalle Anayasa Mahkemesi’ne götürüle bileceğini söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİ KONUSUNDAKİ TAVRIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ

Anayasa Mahkemesi tarafından buna benzer düzenleme konusunda verilen kararlar olduğunu kaydeden Emre, bu konudaki tavırlarının ne olacağını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Anayasa Mahkemesi bundan önceki kararlarında diyordu ki,  “ Sen yasama organı olarak istediğin suçun cezasını arttırırsın, azaltırsın bir şey diyemem demiştim ancak infazda ayrımcılık,  adaletsizlik yapma, bu Anayasanın 10. Maddesi’ne  aykırı. Bu Anayasa Mahkemesi’nin önüne gider mi, gider.  Nasıl karar verir göreceğiz.

Bu sadece bizim elimizde olan bir şey değil, farklı şekilde Anayasa Mahkemesi’nin önüne gider, bireysel başvurularla gider, farklı metotları var. Biz parti olarak bunu tartışıp yasayla ilgili nihai kararı açıklamadık,  açıklamamızın içinde Anayasa Mahkemesi konusundaki tavrımız da olur.”

 

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum