Zerzevan Kalesi Koşusu'nu Diyarbekir kazandı

Zerzevan Kalesi Koşusu'nu Diyarbekir kazandı

4+ yaşlı safkan Arap atlarının katıldığı koşu, 2000 metre mesafe üzerinden kum pistte yapıldı.

Koşuyu; N. Cehdi Advan tarafından yetiştirilen, Selim Demirkapu'nun sahibi olduğu, Bahattin Demirkapu antrenesindeki 7 yaşındaki al erkek safkan Diyarbekir (Ufukbir - Kirazkızı / Şövalye) jokeyi Burak Bektaş ile kazandı.

10 safkanın birincilik için mücadele verdiği koşuda ikinciliği Hilvanlım  elde ederken, Yutangirdap üçüncü, Serhattım dördüncü ve Özerdinç isimli safkan da beşinci oldu.

Koşunun galibi Diyarbekir için bitiriş derecesi  2.37.50 olurken, farklar  Burun - 16 Boy - 8 Boy - 11 Boy şeklinde sonuçlandı.



Koşu ardından düzenlenen törende, koşuyu kazanan atın sahibi adına N. Cehdi Advan'a ödülünü, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat verdi.



Koşuyu kazanan safkanın jokeyi Burak Bektaş'a ise çiçeğini, Çınar Kaymakamı Zikrullah Erdoğan verdi.



Günün anısına, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Coşkun, Kulübümüz Genel Sekreteri Gülnur Gülerce'ye Zerzevan Kalesi Kazı Kitabı hediye etti.

Törene, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, Diyarbakır Hipodrom Müdürü Yılmaz Çelik ile davetliler de katıldı.
 

ZERZEVAN KALESİ

Zerzevan Kalesi Diyarbakır ili, Çınar ilçesi, Diyarbakır-Mardin karayolu üzerinde yer almaktadır. Roma'nın sınır garnizonu olan Zerzevan Kalesi'nin tarihi 3 bin yıl öncesine, Asur Dönemi'ne kadar gitmektedir. Kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dicle Üniversitesi'nin işbirliğiyle, Prof. Dr. Aytaç Coşkun'un başkanlığında 2014 yılında başlatılmış olup, halen devam etmektedir. Asur, Pers, Parth, Hellenistik, Erken Roma dönemlerinde kullanılan kale, Roma Dönemi'nde, MS 3. yüzyılda Severuslar Dönemi'nde büyük askeri yerleşim yeri olarak inşa edilmiştir. Yerleşimin surları ve yapıları Anastasios ve Justinianos dönemlerinde onarılarak, bazı yapılar ise yeniden inşa edilerek mevcut son haline getirilmiştir. 639 yılında İslam ordularının fethine kadar yerleşim kesintisiz kullanılmıştır. Dünyanın en iyi korunmuş askeri yerleşiminde bir de Mithras Kutsal Alanı bulunmaktadır. Bu yapılar kompleksi Roma'nın doğu sınırındaki ilk kutsal alandır. Ayrıca dünyadaki en iyi korunmuş Mithras Kutsal alanlarından birisidir. 1200 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde surlarla, 21 metre yüksekliğinde kulelerle çevrelenmiş askeri yerleşimde, güney alanda, gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, arsenal, kaya sunağı gibi mimari yapılar yer almaktadır. Kuzeyinde ise cadde-sokaklar, villalar ve konutlar takip edilebilmektedir. Konutların bulunduğu alanda su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yeraltı yapısı ve Mithras Kutsal Alanı yer almaktadır. Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları görülebilmektedir. Nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar dikkati çekmektedir. Zerzevan Kalesi'nde hem yer üstü, hem de büyük bir yer altı şehri bulunmaktadır. Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer almaktadır.

ewhfqx9zbfjxqz5dphcow4gs.jpg

g61wuenhkgrpItmysy7wljzn.jpg

hvI23ey0xn91rkqslarkvljy.jpg

l0gxbvfbdaxilpqt2jmm7kos.jpg

o5wv7sd2qbr09qmoxfrdzjtp.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.