Vehbi Koç Kupası Koşusu'nda zafere Native Power uzandı

Vehbi Koç Kupası Koşusu'nda zafere Native Power uzandı

3+ yaşlı safkan İngilizlere mahsus koşu 1600 metre mesafe çim pistte gerçekleştirildi.

2024 yılı Vehbi Koç Kupası Koşusu'nda, Vefa İbrahim Aracı'nın sahibi ve yetiştiricisi olduğu Native Power (Native Khan - Unity / Sadler's Wells) jokeyi Akın Sözen idaresinde 1.34.13'lük dereceyle zafere uzandı. Sönmez Bilgiç'in antrenörlüğünü üstlendiği 4 yaşındaki kır erkek safkan kariyerinin 3. Grup koşu zaferini ilgililerine yaşatırken, toplamda 6. galibiyetini elde etmiş oldu.

Yarışı izlemek için tıklayınız.

Seyir zevki yüksek bir mücadeleye sahne olan yarışa jokeyi Özcan Yıldırım ile katılan Time To Shine tabelanın ikinci basamağında kendisine yer bulurken, Egregious Rock Vedat Abiş idaresinde üçüncü oldu. Jokeyi Mehmet Salih Çelik ile start alan Black Lion pistten dördüncülükle ayrılırken, Mountain Ercan Çankaya idaresinde beşinci sırada yer aldı. Koşuda farklar ise 1/2 Boy - Burun - Boyun - 1 Boy şeklinde oluştu.

Yarışın ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına Kulübümüz Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı'ya kupasını Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç verdi.

Kulübümüz Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Adalı da Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç'a merhum Vehbi Koç'un 45 yıllık Kulübümüz Asli Üyeliği anısına TJK Onur Nişanı ve günün anısına hediye takdiminde bulundu.

Törene Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, İyi Parti Yozgat Milletvekili ve Kulübümüz Asli Üyesi Lütfullah Kayalar, Kulübümüz Genel Sekreteri Gülnur Gülerce, Genel Saymanı Adil Mert Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Alkan, Kulübümüzün eski başkanlarından Yasin Kadri Ekinci, TYAYSD Başkanı ve Asli Üyemiz Talip Öztürk ile davetliler de katıldı.
 

Vehbi Koç

1901 yılında Ankara'da doğan Vehbi Koç, Ankara İdadisi'nde eğitimini tamamladı. 1917 yılında iş hayatına atıldı. 1926 yılında babasının ticarethanesini devralarak, "Koçzade Ahmet Vehbi" ismiyle Ankara Ticaret Odası'na kaydettirdi. Ford ve Standart Oil gibi yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliklerini alarak işlerini büyüttü. Daha sonra taahhüt işlerine giren Koç, 1938 yılında müesseseleşme yolunda ilk adımı atıp, İstanbul'da Koç Ticaret A.Ş.'yi kurdu. General Electric Firmasını, Türkiye'de ampul fabrikası kurmaya ikna ederek, 1952 yılında üretime başladı. 1950'li yıllarda sanayi alanında ciddi adımlar atarak ithal malları üretecek yerli sanayi yatırımları yaptı. Otomotiv, beyaz eşya, radyatör, elektronik cihazlar, mensucat, kibrit ve benzeri birçok malın yerli üretimini gerçekleştirdi. 1954 yılında Türk otomotiv sanayinin ilk kuruluşu olan Türk Traktör ve Türk Demir Döküm Fabrikası, 1955'te Arçelik'i, 1961'de Aygaz'ı kurdu. Sanayi şirketlerinin sayısının giderek artması üzerine, 1963 yılında Türkiye'nin ilk holdingi olan Koç Holding'i kurdu. 1966 yılında ilk yerli Türk otomobili olan Anadol'u piyasaya çıkaran Koç, tarım sektöründe de yatırım yapmayı hedefleyerek, 1967 yılında Tat Salça Fabrikası'nı kurdu. Aynı yıllarda Türk otomotiv sanayiinde büyük adımlar atarak Fiat ile ortak Tofaş'ı, 1970 yılında Türkiye'nin ilk ihracatçı sermaye şirketi olan Ram'ı kurdu. Koç, yapmak istediği işleri profesyonel yöneticilere devredip, sosyal hizmetler ve vakıf hizmetlerine ağırlık verdi. 1967 yılında, Türk Eğitim Vakfı'nın kuruluşuna öncülük etti.1969 yılında, Vehbi Koç Vakfı, 1980 yılında eşi Sadberk Hanım'ın anısına, Türkiye'nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi'ni kurdu. Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı'nın da kurucusu olan Koç, 1987 yılında Milletlerarası Ticaret Odası tarafından "Yılın İş Adamı" ilan edildi. Plaketini, Yeni Delhi'de yapılan törende Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi'den aldı. 1994'te Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Başkanı, Vehbi Koç'u başarılı çalışmalarından dolayı ödüllendirdi. Sağlığı için Viyana'da yaşayan ünlü Doktor Epinger'in tavsiyesiyle at binmeye başlayan Koç, kısa sürede at binmenin birçok faydasını gördü. Misket ve Kamelya isimli atlarıyla uzun süre bu sporla yakından ilgilendi. 1951 yılında Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi seçilen Koç, 1961 yılında Türkiye Jokey Kulübü Başkanlığı yaptı. Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile 1973 yılında "Hayat Hikayem" ve 1987 yılında "Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim" isimli kitapları yazdı. Sanayi, ticaret ve uluslararası ortaklıklar, vakıflar, sosyal hizmetler ve eğitim ile dolu dolu geçen 95 yıl yaşadı. 1996 yılında aramızdan ayrılan eski başkanlarımızdan Türk sanayici ve iş adamı Vehbi Koç'u anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

k1blawlgq5wcysazoyt6ebtn.jpg

rft64l2srgqmpfyacvjovuth.jpg

qrpjv4od0pyfgzt5e3wm1nav.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.