VAHAP SEÇER, SU ZİRVESİ'NDE KONUŞTU: “TÜM İNSANLIĞA BU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİR ARADA OLMA GÖREVİ DÜŞÜYOR”

VAHAP SEÇER, SU ZİRVESİ'NDE KONUŞTU: “TÜM İNSANLIĞA BU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİR ARADA OLMA GÖREVİ DÜŞÜYOR”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ne katıldı. 22 Mart Dünya...

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’ne katıldı. 22 Mart Dünya Su Günü’nde Fuar İzmir’de düzenlenen etkinliğin "Su Yönetiminde Liderlik ve Politikalar" başlıklı oturumunda konuşan Başkan Seçer, “Tarımsal üretimde, sanayide ve insanların temiz suya erişiminde, temiz su tüketiminde mutlaka bilimin, çağın gerçeklerine, doğrularına uygun politikalar izleme zamanıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncülüğünde gerçekleşen "Su Yönetiminde Liderlik ve Politikalar" başlıklı oturumda, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Aydın Büyükşehir Belediye BaşkanıÖzlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş,   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak su politikaları konusunu masaya yatırdı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise mazereti nedeniyle dâhil olamadığı zirveye gönderdiği video ile katıldı.

“BAŞKA SU POLİTİKASI MÜMKÜN"

"Başka Bir Su Politikası Mümkün" diyerek ortak bir vizyon geliştirmek için yola çıkan CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın katılımıyla gerçekleşen zirvede, su konusu, iklim krizi, kuraklık, su stresi gibi konuların çözümüne yönelik önemli paylaşımlarda bulunuldu. "Katılımcı Bir Su Yönetim Modeli Oluşturmak", "Tüm Kullanım Alanlarında Arzın Değil Talebin Yönetilmesi",  "Su Yatırımlarının Havza Ölçeğinde Planlanması", "Doğanın Su Döngüsünün Korunması" ile "Suyun Ekosistem ve Sektörler Arası Döngüsel Kullanımı" olarak su yönetiminde 5 ilkesel değişikliğin önerildiği zirvede atılması gereken somut adımlar konuşuldu.

“YANLIŞ UYGULAMALAR BUGÜN BU SORUNU KUCAĞIMIZA GETİRİYOR”

2 gün sürecek ve toplamda 7 oturumun yapılacağı zirvenin "Su Yönetiminde Liderlik ve Politikalar" başlıklı oturumunda konuşan Başkan Seçer, iklim krizinin bir sonucu olarak ortaya çıkan su krizinin nedenlerine değindi. Seçer, “Çağımızın en önemli sorunu, sadece ülkemizin değil tüm dünyanın şu anda boğuştuğu en önemli sorunların başında küresel ısınma, onun getirdiği iklim değişikliği ve nihayetinde su arzında da ortaya çıkan sıkıntılar, kuraklık ve artan insan nüfusu geliyor. İnsan nüfusunun artması sonucu ihtiyaçların artması… İnsanların ihtiyacını giderecek alanlarda, özellikle bizim gibi hala gelişme çabası içerisinde olan ülkelerde yanlış uygulamalar bugün bu sorunu kucağımıza getiriyor” dedi.

“TÜM İNSANLIĞA BU SORUNU ÇÖZMEK İÇİN BİR ARADA OLMA GÖREVİ DÜŞÜYOR”

Küresel ısınmanın temel nedeni olan gelişmişülkeler başta olmak üzere tüm dünyanın su sorununa çözüm bulma noktasında eksik kaldığını belirten Başkan Seçer, “Sanki dünyada su bitmeyecek gibi insanlar bu sorunun bile bile çözümü noktasında tüm dünya bir arada ortak akılla bir çözüm üretemiyor. Bir tarafta batılılar çevre dostu gibi görünürken aslında küresel ısınmanın temel unsurlarından bir tanesi. Diğer taraftan ülkemizde de gördüğümüz gibi merkezi yönetimin yasal düzenlemeleri yaparken daha çok vahşice, daha fazla kar elde etmek isteyen bazı lobilerin etkisiyle yaptıkları düzenlemeler işte bugün bu sorunu kucağımıza getiriyor. Tabii ki herkese görev düşüyor. Merkezi yönetime, yerel yönetimlere, STK’lara, bilim insanlarına, tüm insanlığa, vatandaşlarımıza bu sorunu çözmek için bir arada olma görevi düşüyor” diye konuştu.

“BİLİMİN, ÇAĞIN GERÇEKLERİNE, DOĞRULARINA UYGUN POLİTİKALAR İZLEME ZAMANIDIR”

Başkan Seçer, yerel yönetimler olarak su konusunda yasalar çerçevesinde bazı iş ve işlemler yapabildiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Biz yerel yöneticiler olarak kendi alanımızda yapmamız gerekeni yapmak zorunluluğu içerisindeyiz ama biz de görevimizi yaparken yetki ve sorumluluk çerçevesinde bunu yapabiliyoruz. Yani biz yasalar çerçevesinde bazı iş ve işlemleri yapıyoruz. Bu yasaları yapan başta yasa koyucu Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni sistemde Cumhurbaşkanlığı’nın kararları bizi direk etkileyen unsurlar. Başta tarım olmak üzere; ki su tüketiminin en yoğun yaşandığı alan tarım alanları, tarımsal üretim. Diğer taraftan sanayide ve insanların temiz suya erişiminde, temiz su tüketiminde mutlaka bilimin, çağın gerçeklerine, doğrularına uygun politikalar izleme zamanıdır. Belediyeler olarak bizler insanların temiz suya erişimi göreviyle birinci derecede sorumluyuz. Altyapıdan kaçak kayba kadar, teknolojik sistemlere dönüşüme kadar her alanda bizlerin de yenilik anlayışı içerisinde olma zorunluluğu var. Çok bütçeler ayırıyoruz. Gerçekten altyapıya çok paralar ayırıyoruz ama insanlığın geleceği açısından bu son derece önemli.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.