Uykusuzluk: Hayatın Olumsuzluklarından

Uykusuzluk: Hayatın Olumsuzluklarından

Geceleri uyumakta güçsüzlük çekipte neden uyuyamıyorum diye düşündüğünüz ve uykusuzluk yaşadığınız oldu mu? Olmuşsa eğer bunun nedeninin çok defa düşünmüşsünüzdür.

Bazı kişiler uykuya dalmak ya güçlük çeker bazı kişiler ise çok kolay uyuyabilir faka bu uyku sadece on dakika falan sürer.

Sürekli uyanıp uyumaya çalışırlar. Bu ve buna benzer uyku problemleri genellikle ya çok stres altındaysanız ya da uyumadan önce kafein içerikli içecekler içtiyseniz ortaya çıkmaktadır.

Uykusuzluğun genel tanımına bakıldığı zaman; kişinin uyumakta yada uykuya dalmakta güçlük çekmesi anlamına gelmektedir. Uykusuzluğun belli başlı birçok nedeni bulunabilmektedir. Uykusuzluk uykuya dalmakta güçlülük olarak çıkabileceği gibi bazı kişilerde de çok erken olarak uyanma şeklinde ortaya çıkabilir.

Uykusuzluk aslında bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler uyandıklarında dınlenmiş bir şekilde uyanamamazlar, sürekli yorgun ve bitkin olurlar, uykusuzluk problemi yüzünden iş ya da okul hayatlarında olumsuz olarak etkilenebilir.

 Kısacası uykusuzluk kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır.

Uykunun yeterliliği kişiden kişiye değişmektedir. Örneğin; yeni doğmuş bir bebek gününün çoğunu uyuyarak gecirirken, yetişkin bir birey için 6 ile 8 saat arası uyku kişinin gün boyu olan uyku ihtiyacını karşılayabilmek tedir.

Yetişkin bir bireyde strese bağlı olarak (akut) uykusuzluk görülebilmektedir fakat bu durum geçici bir durum olup en fazla iki üç hafta sürmektedir.

Fakat bir ay veya daha uzun süre süren (kronik) uykusuzluk bir hastalık olarak görülmektedir. Bu kişiler bu sorunun önüne geçebilmeleri için doktora gitmeleri gerekmektedir.

Uykusuzluğun nedenleri nelerdir?

Uykusuzluk problemi kadınlarda erkeklerden yaklaşık olarak iki kat daha fazladır. Gençlerde daha az görülürken uykusuzluk, yaşlı olan bireylerde daha fazla görülmektedir.

Uykusuzluk hastalığının birçok sebebi bulunabilmektedir. Bunlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Kullanılan ilaçtan kaynaklı olabilir.
  • Stres ve tranva sonrası oluşabilir.
  • Gürültülü yada ışık yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda
  • Seyahat sonrası yaşanan jetlak ve benzeri durumlarda
  • Depresyon ve benzeri psikolojik rahatsızlıklar da uykusuzluğa neden olan bir kaç etkendir.

Uykusuzluğun belirtileri nelerdir?

Uykusuzluk hastalığının tanısı genel olarak kişide gözlenen belirtiler yardımı ile konulmaktadır. Her ne kadar kişiden kişiye farklı belirtilerle uykusuzluk sorunu ortaya çıksa da genelde görülen belirtiler şöyledir; sosyal, mesleki, akademik ve benzeri iş durumları uyku problemlerinin belirtileri arasındadır. Hafta en az üç defa yaşanan ve üç ay süren uykuya dalamamama hali belirti olarak görünür ve uykusuzluk tanısı koymaya yeterlidir.

Bunun yanı sıra uykusuzluk hastalığı kişinin sürekli yorgun olmasına neden olduğu için kişinin yaşam kalitesini düşurebilmektedir.

Uyku insan vücudu için temel gereksinimlerden biridir. Psikolojik olarak kişiyi etkileyebildiği gibi ciddi sağlık sorunlarına da yola açabilmektedir.

Gün içinde uyuklama hali, sinirlilik, şurekli yorgun olma hali, konsantre olmak da zorluk, geceleri uykuya dalmakta zorluk, geceleri sürekli uyanmak ve benzeri uykusuzluk hastalığının belirtileri arasında görülmektedir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.