Ulaş Karasu, Malmüdürlüklerinin Kapatılmasını Meclis Gündemine Taşıdı: Vatandaşı Mağdur Etmeyin!
Türkiye genelinde 114, Sivas özelinde ise Divriği, Gürün, İmranlı, Koyulhisar, Akıncılar, Doğanşar ve Gölova malmüdürlüklerinin tasarruf tedbirleri kapsamında taşınma kararı alındı.
Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Karasu, Maliye Bakanı Şimşek’e “Yaşanan mağduriyetler hususunda esnafa ve vatandaşlarımıza bu konuda hangi destekler vereceksiniz? Hükümetinizin uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının faturası neden sürekli vatandaşlarımıza mağduriyet olarak yansımaktadır?” diye sordu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, tasarruf tedbirleri ve yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında 114 mal müdürlüğünün kapatılmasına yönelik karar aldı. Listede Sivas özelinde Divriği, Gürün, İmranlı, Koyulhisar, Akıncılar, Doğanşar ve Gölova malmüdürlükleri de yer alıyor. Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e “Yaşanan mağduriyetler hususunda esnafa ve vatandaşlarımıza bu konuda hangi destekler vereceksiniz? Hükümetinizin uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının faturası neden sürekli vatandaşlarımıza mağduriyet olarak yansımaktadır?” diye sordu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tasarruf tedbirleri ve yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında 114 Mal Müdürlüğünün kapatılmasına yönelik karar aldı. Kapanacak müdürlüklerin listesi hazırlanarak Bakanlık makamına sunuldu. Bu adımın kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve hizmetlerin daha verimli bir şekilde sunulması gerekçesiyle atıldığı öne sürülürken, ilgili yazıda, daha önce malmüdrürlükleri tarafından sunulan muhasebe ve diğer saymanlık hizmetlerinin, hizmet birleştirmesi suretiyle defterdarlık muhasebe müdürlükleri veya belirlenmiş diğer ilçe malmüdürlükleri tarafından yürütülmesinin uygun görüldüğü hatırlatıldı. Yazıda, “Bu defa, bünyesinde bağlı vergi dairesi de bulunan ekli listede yer alan malmüdürlükleri tarafından sunulan muhasebe ve diğer saymanlık hizmetleri ile bağlı vergi hizmetlerinin de hizmet birleştirmesi suretiyle belirlenen malmüdürlüğü tarafından yürütülmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” denildi. Hizmet birleştirilmesi yapılan Mal Müdürlüklerinde görev yapan personelin atama ve görevlendirme işlemleri ilgisine göre Gelir İdaresi Başkanlığı, Muhasebat Genel Müdürlüğü ve Personel Genel Müdürlüğünce yapılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Uzmanlığı Yönetmeliğine göre beş yıl zorunlu çalışma süresi olan gelir uzman yardımcıları ile gelir uzmanları ise zorunlu çalışma sürelerini hizmet birleştirilmesinin yapıldığı yerlerde tamamlayabilecek.
SİVAS’TAN 7 İLÇE
Türkiye genelinde 114 ilçe malmüdürlüğü, Sivas özelinde ise 7 ilçenin malmüdürlüğü devredilecek. Buna göre Divriği ve Gürün ilçeleri Kangal, İmranlı ilçesi Zara, Koyulhisar ve Akıncılar ilçeleri Suşehri, Doğanşar ilçesi Zara, Gölova ilçesi malmüdürlüğü ise Suşehri ilçe malmüdürlüğüne devredilecek.
TASARRUF BAKANLIKLARDAN BAŞLASIN
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Karasu, malmüdürlüklerinin tasarruf tedbirleri kapsamında taşınması kararının özellikle esnafı zor durumda bıraktığını vurguladı. 7 ilçede çok sayıda esnafın büyük deftere kayıtlı olduğunu vurgulayan Karasu, kış şartlarının da çetin geçtiği Sivas’ta ilçeler arasındaki ulaşım sorunlarına da dikkat çekti. Bu durumun esnafın işi olduğunda ilçeler arası seyahat etmesini gerektireceğini, zaman kaybına yol açacağını ve ekstra maliyetler ile pek çok sorunu beraberinde getireceğini hatırlatan Karasu, “Tasarruf yapılacaksa artık bütün memleket tasarrufun nereden yapılması gerektiğini gayet iyi biliyor. Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere bakanlıklar ve kamu kurum kuruluşlarında özellikle mal ve hizmet alımları ile temsil ve ağırlama giderlerinde herhangi bir tasarrufa görülmüyor. Tasarruf önce oralardan başlaması lazım ki özellikle nüfus olarak küçük ilçelerimizin dengesini bozan esnafımızı, memurumuzu, işçimizi var olan düzenini bozacak bu tür işlerden vazgeçilmelidir. Vatandaşa tasarruf adı altında sunulan, ama aslında ekstra külfetler getiren bu tür işler derhâl son bulmalıdır” diye konuştu.
ÇİLE MECLİS GÜNDEMİNE
Karasu, Maliye Bakanı Şimşek’in yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde de “Malmüdürlüklerinin kapatılması ile mağdur olan zaten zor günler yaşayan esnafımızın, işleri olduğunda ilçeler arası seyahat etmesini de beraberinde getireceğinden, yaşanan mağduriyetler kim ya da kimler tarafından giderilecektir? Bununla birlikte oluşan zaman kaybı, ekstra maliyetler ve olası trafik kazalarına sebebiyet verecek birçok faktör de değerlendirildiğinde malmüdürlüklerinin kapatılması kararı geri alınacak mıdır? Yaşanan mağduriyetler hususunda esnafa ve vatandaşlarımıza bu konuda hangi destekler verilecektir? Hükümetinizin uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının faturası neden sürekli vatandaşlarımıza mağduriyet olarak yansımaktadır?” sorularına yanıt verilmesini talep etti.
Kaynak: