Ulaş Karasu, Denizcilerin Sorunlarını Meclis Gündemine Taşıdı, “Kayıp Denizcileri” Sordu
Zonguldak açıklarında geçen yıl 19 Kasım’da batan “Kafkametler” isimli gemideki kayıp 7 personel hala bulunamazken, 2016 ile 2022 yılları arasında meydana gelen 3 bin 717 deniz aracı kazasında 793 mürettebat hayatını kaybetti, 348 mürettebat ise kayıp olarak kayıtlara geçti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, gemi denetimlerini ve olumsuz koşullarda çalışmak zorunda kalan gemi çalışanlarının sorunlarını Meclis gündemine getirdi.
Son dönemde gemi kazalarında artış yaşanıyor. Zonguldak açıklarında batan kuru yük gemisinin mürettebatından kayıp 7 kişi hala bulunamadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, gemilerin denetimlerini ve olumsuz koşullarda çalışmak zorunda kalan çalışanların sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Ülkemizde son dönemde gemi kazalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Zonguldak açıklarında fırtına nedeniyle batan kuru yük gemisinin mürettebatından kayıp 7 kişinin bulunmasına yönelik çalışmalar kazanın meydana geldiği geçen 19 Kasım’dan bu yana devam ederken gemi insanları önemli sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Özellikle ticari gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesi, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan ve makine arızaları nedeniyle gemi insanları adeta ölümle burun buruna yaşıyor.
Son olarak Yunanistan-İtalya seferi yapan Malta bayraklı MT TORC isimli kimyasal tanker gemisinde Mesina Boğazı’na yakın bir mevkiide, kazan patlaması yaşandı. Gemide 2. Mühendis olarak çalışan Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi 2017 Makine Bölümü Mezunu Mehmet Altaş hayatını kaybetti. Aynı gemide daha önce de Bandırma Limanı’nda bulunduğu sırada yine kazan patlaması meydana gelmiş ve 2. Mühendis Harun Duran ile kazan servis personeli Halit Demir’ yaralanmıştı.
6 YILDA 793 MÜRETTEBAT ÖLDÜ
Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün kaza istatistiklerine göre 2016 ile 2022 yılları arasında meydana gelen 3 bin 717 deniz aracı kazasında; toplam 793 mürettebat hayatını kaybetti, 348 mürettebat ise kayıp olarak kayıtlara geçti. Gemi insanlarının karşı karşıya kaldıkları olumsuz çalışma koşulları ile gemilerdeki denetimler ve gemi kazaları TBMM gündemine taşındı.
MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, gemi kazalarını denizcilerin sorunlarını gündeme getirdi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırlayan Karasu, ülkemizdeki deniz filosundaki gemilerin yaş aralığının açıklanmasını talep ederek, “Son dönemde yaşanan gemi kazalarında gemilerin eski olmasının büyük payının olduğu iddiası doğru mudur?” diye sordu. Karasu’nun, yanıtlanmasını talep ettiği sorular özetle şöyle:
- Gemilerin klas ve bayrak denetimlerinde denize elverişliliğinin onaylanması için sac ölçümleri, tank kontrolleri vb. gibi denetimlerin yapıldığı ve sonuçlarına göre tersane bakım sürecinden geçtiği mevzuatımızda belirtilmektedir. Denizcilik filomuzun denetimleri hangi aralıklarla ve nasıl yapılmaktadır? Son bir yıl içinde filodaki gemilerin denetimlerin sonuçları nelerdir? Buna bağlı olarak uygulanan yaptırımlar nelerdir?
- MT TORC isimli tanker ile “Kafkametler” adlı gemide bakanlığınızın en son denetimi ne zaman yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur?
- Ticari gemilerde sürekli kimyasal maddeye, yüksek desibelde makine sesine, radarlardan yayılan radyasyona maruz kalan, makine arızaları ve mesai saatlerinin uzunluğu nedeniyle sağlıkları sürekli risk altında bulunan gemicilerin sağlıklı yaşam ve can güvenlikleri için bakanlığınızın yaptığı çalışmalar nelerdir?
- Sürekli ölümle burun buruna yaşayan Türk veya yabancı bayraklı gemilerde çalışan gemicilerin sosyal güvencelerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi adına bakanlık olarak yaptığınız/yapacağınız çalışmalar nelerdir?
HABERE YORUM KAT