ÜÇ KONFEDERASYONDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI: "İNSANCA YAŞAMAYI MÜMKÜN KILMALI, NET OLARAK AÇIKLANMALI"
DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katılımıyla yarın yapılacak olan asgari ücret görüşmelerine ilişkin, "Asgari...
DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in katılımıyla yarın yapılacak olan asgari ücret görüşmelerine ilişkin, "Asgari ücret insanca yaşamayı mümkün kılmalı, net olarak açıklanmalı, yıl boyunca açıklanan net ücretin altına düşmemelidir, vergiden muaf olmalıdır" ortak açıklamasını yaptı.
DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ; 2022 yılı asgari ücreti belirlemek üzere yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yapılacak ilk toplantı öncesinde bir açıklama yaptı. Üç konfederasyonun açıklamasında, "Asgari ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır" denildi.
Her üç işçi konfederasyonu asgari ücretin tüm toplum kesimlerini ilgilendirdiğini ve döviz kurunda yaşanan dalgalanma nedeniyle çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını vurguladı. Vergi dilimlerindeki artışlar nedeniyle asgari ücret alan işçilerin yılın son dört ayında eksik ücret aldığını hatırlatan konfederasyonlar, bu nedenle, asgari ücretin vergi dışında bırakılmasını talep etti.
"VERGİDEN MUAF OLMALI"
Üç konfederasyon, asgari ücret belirlenirken dikkat edilmesi gereken ilkeleri de şu şekilde açıkladı:
"Asgari ücretin saptanmasında Anayasa’da yer alan "geçim şartları" yaklaşımına öncelikle uyulmalıdır. Günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre işçinin ve ailesinin insanca yaşamasını mümkün kılacak ve insanlık onuruyla bağdaşacak asgari ücret belirlenmelidir.
Asgari ücret net olarak açıklanmalıdır. Bu ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik vb. kesintiler net tutarın üzerine ilave edilmeli ve yıl boyunca asgari ücret açıklanan bu net ücretin altına düşmemelidir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmelidir.
Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Gelir vergisi tarifesi en az yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. Ayrıca ücretliler için damga vergisi uygulaması kaldırılmalıdır. Asgari ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran da yüzde 10 olmalıdır.
Asgari ücret, herhangi bir ayırım yapılmadan yine ulusal düzeyde tek olarak ve yıllık belirlenmelidir. İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmalıdır.
Asgari ücret, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmeli ve bu özelliği temel alınarak belirlenmelidir
Devlet çalışanlar arasında ayrım yapmamalı, kamuda geçerli en düşük aylık tutarını asgari ücret belirlenirken de dikkate almalıdır.
"AİLE YARDIMI ÇALIŞMAYAN EŞ İÇİN UYGULAMAYA KONULMALIDIR"
Asgari ücret ile bağlantılı olarak ve günümüz ekonomik koşullarını da dikkate alarak;
İşverenlere sağlanan sosyal güvenlik prim desteğinin benzeri bir destek işçilere de verilmeli ve işçilerin sosyal güvenlik haklarında bir kayıp yaratmayacak şekilde işçi SGK prim payı 5 puan düşürülerek bütçeden karşılanmalıdır.
'Sosyal Devlet" ilkesi gereği "aile yardımı" çalışmayan eş için uygulamaya konulmalıdır.
Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve asgari ücret teşviki sadece sendikal örgütlenmenin olduğu işyerleri için uygulanmalıdır."
Kaynak: ANKA
HABERE YORUM KAT