Tuzla Kitap Günleri’nde Ahmet Ümit Rüzgârı
Tuzla Sahil Alanı'nda yoğun bir katılımla gerçekleşen söyleşiye, Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik, ünlü televizyoncu ve moderatör Deniz Yüce Başarır'ın soruları eşliğinde gerçekleştirildi.
Ahmet Ümit, Yırtıcı Kuşlar Zamanı adlı romanını ‘En özel Başkomser Nevzat romanı’ olarak nitelendirerek, baş karakterin bu sefer olayların merkezinde yer aldığı bir hikâye sunduğunu belirtti. Ümit, Başkomser Nevzat’ın hem kendisiyle alakalı bir cinayeti çözmeye çalıştığını hem de ailesinin katillerini aradığını vurguladı. “Başkomser Nevzat’ın başından geçen olaylar, bir yanıyla varoluş mücadelesini de anlatıyor. Bu nedenle bu roman, benim için özel bir yere sahip" dedi.
YENİ KİTAPTA NEVZAT YOK
Yeni kitabında Başkomser Nevzat’ın yer almayacağını belirten Ahmet Ümit, “Sizler Başkomser Nevzat’ı çok seviyorsunuz, ben de seviyorum ama sürekli onu yazamam. Yeni kitapta Nevzat yok çünkü artık bu kadar yakın olursak sıkılırım, siz de sıkılırsınız. Aşkı öldürür, yan yana çok fazla diz dize olursanız” diyerek okuyucularını güldürdü.
YAZARLIK SERÜVENİ VE "MASAL MASAL İÇİNDE"
Söyleşinin ilerleyen bölümlerinde Ahmet Ümit, yazarlık serüveninin başlangıcından ve eserlerinin kendisi için taşıdığı anlamdan bahsetti. Yazar, ‘Masal Masal İçinde’ adlı eserinin her zaman en değerli kitabı olacağını belirterek, "Çünkü o masalı ben annemden dinledim ve artık annem yok. Bu masal şu anda 10 farklı ülkede yayımlandı, Türkiye’de okullarda okutuluyor. Bu benim için çok özel" dedi.
Ümit, ‘Masal Masal İçinde’nin sadece Türkiye’de değil, dünya çapında önemli bir yer edindiğini ve annesinden dinlediği bu masalın ölümsüzleşmiş olmasının kendisi için paha biçilemez bir değer taşıdığını söyledi.
“İYİ BİR POLİSİYE ROMANI, AYNI ZAMANDA EDEBİ BİR ESER OLMALIDIR”
Ahmet Ümit, polisiye türünün evriminden de bahsederek, "Klasik anlamda polisiye romanlar, Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle ve Agatha Christie gibi isimlerle şekillendi. O zamanlar psikoloji yoktu. Ancak günümüzde polisiye, insan psikolojisini ve derinlikli karakter analizlerini içermek zorunda. İyi bir polisiye roman, kurgu kadar karakter derinliği de taşımalıdır" dedi.
Yazar, günümüz polisiye eserlerinin sadece gizem çözme değil, aynı zamanda insan doğasının karmaşıklıklarını ve toplumsal sorunları ele alması gerektiğini vurguladı. “Bu nedenle, iyi bir polisiye romanı, aynı zamanda edebi bir eser olmalıdır” diyerek, polisiye türüne farklı bir bakış açısı getirdi.
TUZLALILARA KİTAPLA BULUŞMA FIRSATI
Ahmet Ümit’in katıldığı Tuzla Kitap Günleri etkinliği, sadece edebiyatseverleri değil, aynı zamanda polisiye tutkunlarını da bir araya getirdi. Etkinlik boyunca Ümit’in eserleri üzerine yapılan sohbetler, okurlarıyla keyifli bir zaman geçirmelerini sağladı. Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl de, yazarlara ve okurlara desteklerini belirterek, “Tuzla Kitap Günleri, edebiyat dünyasının en değerli isimlerini konuk etmeye devam edecek” dedi.
Kaynak:İSTANBUL SES