“TSUNAMİYE HAZIR MIYIZ?” KONULU AÇIK DERS BAYRAM DEMİRKOL PARKI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“TSUNAMİYE HAZIR MIYIZ?” KONULU AÇIK DERS BAYRAM DEMİRKOL PARKI’NDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Temmuz ayı etkinlikleri kapsamında Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda “'Tsunami Tehlikesi..

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Temmuz ayı etkinlikleri kapsamında Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda “'Tsunami Tehlikesine Hazır Mıyız?” konulu açık derse ev sahipliği yaptı. Kartal Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün iş birliğiyle düzenlenen ‘Açık Ders’ Kartallılar tarafından yoğun ilgi gördü.

 Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün katılımı ile Yakacık Bayram Demirkol Parkı’nda bulunan amfi tiyatroda 2. oturumu gerçekleştirilen açık derse Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Bölgesel Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı olan Jeofizik Mühendisi Dr. Öcal Necmioğlu konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün yanı sıra; Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları; Hüseyin Tozkoparan, Ali Apaydın, Kartal Belediyesi Meclis Üyesi Halil Şener, Kartal Belediyesi Birim Müdürleri ve çok sayıda Kartallı vatandaş katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Bölgesel Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdür Yardımcısı olan Jeofizik Mühendisi Dr. Öcal Necmioğlu, 'Tsunami Tehlikesine Hazır Mıyız?' konulu derste; “Tsunami Nedir? Nasıl Oluşur? Dünyada Belli Başlı Tsunamiler,  Tsunamiye Sebep Olan Bazı Depremler ve Kayıplar, Akdeniz Bölgesi ve Tsunami Tehlikesi, Türkiye Çevresinde Tsunami Tehlikesi, Türkiye’de Meydana Gelmiş Bazı Tarihsel Tsunamiler, Tsunami Erken Uyarı Sistemleri, Türkiye’de Tsunami Konusunda Yürütülen Çalışmalar, Tsunami Modelleme Çalışmaları, Marmara’da Tsunami Tehlikesi ve Marmara İçin Önerilen Tsunami Erken Uyarı Sistemi” başlıkları altında katılımcıları bilgilendirdi. Necmioğlu, “Türkiye’de Tsunami olur mu? diye soruluyor. Tarihsel belgeler tsunamilerin Türkiye ve çevresinde ciddi hasar ve kayıplara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bizler bu yüzden bu bilinçlendirme toplantılarını gerçekleştiriyoruz.” dedi. Yaklaşık 1.5 saat süren dersin soru cevap kısmında ise Dr. Öcal Necmioğlu, merak edilen konulara değindi. Kendisinin çocukluk yıllarının da Kartal’da geçtiğini dile getiren Necmioğlu: “Kartal’da olmak benim için büyük bir mutluluk. Bu çalışmaya katkı sağladığı için Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür ediyorum.” dedi.

Dersin ardından bir konuşma gerçekleştiren Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Hocam konuyu çok güzel anlattı. Ben Japonya’yı görmüş biri olarak söylüyorum; Japonya’da hiçbir kent, deniz kıyısında değil. Denizin 3-4 km içerisinde. Tsunamiye karşı tedbir almış vaziyette. Bir akşam eşimle birlikte yemek yerken ağaçların üzerinde bulunan bir terastaydık. 8-10 kez deprem oldu. Depremin o kadar sık olduğu bir yerde insanların hiç tedirgin olmadığını gördüm. Ama 1983 Erzincan depremini yaşayan birisi olarak söylüyorum, çok tedbirsiziz. Hocalarımızın görevi araştırmak, bizlerin görevi de böyle alanları deprem toplanma alanı veya tsunami toplanma alanı olacak şekilde düzenlemek. Ben verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi ve ardından Dr. Öcal Necmioğlu’na plaket takdiminde bulundu.

 


Kaynak: Kartal Belediyesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum