Tarihin ve Yeşilin İzlerinin Silinemediği Özel Şehir Bursa...

Tarihin ve Yeşilin İzlerinin Silinemediği Özel Şehir Bursa...

Bazı mekanlar vardır ki onların sözcüklere bile gerek kalmadan sizlere bir şeyler ifade ederler. Dokuları, yapıları onların diğer dilleridir

Bazı mekanlar vardır ki onların sözcüklere bile gerek kalmadan sizlere bir şeyler ifade ederler. Dokuları, yapıları onların diğer dilleridir aslında. Marmara bölgesinin Güney kısmında yer alan Bursa şehri de tamamen bu sayılan özelliklere uyan bir kurgulanışta adeta..Bursa tarihi şehir özelliğini elbette ki üç kıtaya hakimiyet kurmuş Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olmasıyla oldukça alakalı bir durumun içindedir fakat pek çok kişinin bilemeyeceği Homeros'un bile Mysia ismiyle tarihin çok eski yıllarından beri medeniyetlere misafirlik etmiş bir zengin ardıllığın sahibidir aynı zamanda..

Bursa'yla İlgili Özel Notlar...

Bir şehir düşünün metropol ve Türkiye'nin 4. büyük şehri olmasının yanında uluslararası şehir yarışmasında en çok yaşanılabilir özellikte 28. ve kendi ülkesinde de 1. olmayı başaran içeriklerin sahibi olsun (2016 dünyada yaşanabilir şehirler sıralaması).Hem modern dünyanın en güzel nasipleriyle metropol olup hem de  en yaşanılır olma özelliği ciddi anlamda günümüz şehirleri için bir araya gelebilen iki kavram değildir. Bursa şehri adeta bir görsel şölendir. En merkezi ve büyük ilçesi denilen Osmangazi ilçesi içerisinde bir tarafta cam bir piramit görünümündeki Zafer Plaza'yı hemen karşı tarafında ise pek çok Osmanlı devlet büyüklerinin türbelerinin de içinde bulunduran tophane isimli yeri ve surlarını görürsünüz. Hem de modernlik ve tarihin en iyi potada eritilmiş hali ile..Bursa'da 4 mevsimi aynı günde hem de en güzel ortam ve manzaraları ile yaşama fırsatınız olur. Çünkü Bursa şehri coğrafyanın fazlasıyla bonkör davrandığı da bir yer aynı zamanda..Yazın sıcağından bunaldığınız zaman Uludağ’ın eteklerinde serinleme ve harika Bursa manzarasını “Z Yolu” denilen uç yükseklikteki noktadan seyredebilme seçeneğiniz de var..(Özellikle akşam saati ve ışıkların şehri sarması durumunda).

Osmanlı halkların  kültürlerinin en güzel karışımının ve sonsuz hoşgörünün etkisinde de harika ve farklı kültürlerin mimarisinin de bu yolla Bursa şehri tarihi mirasına armağanını sağlayan bir devlet olmuştur. Şehrin ortasında hem harika bir modern yapı hem de yakınında eski bir cami ve pek yakınında sinagog ve kilise görmek de mümkün.. Hem de zamanındaki halkların harmonisinin yapıtlardaki harmoniye yansımış haliyle..Ulu Cami en önemli ve özel dini yapıtlarından olup hemen yakınındaki Koza han 2008 yılında Kraliçe Elizabeth’i misafir edip han içerisindeki etkileyici mimari ve kumaşlarıyla kendine hayran ederek uğurlamıştır..

Ruhunuzun İhtiyacı Neyse Hepsini Bulabileceğiniz Şehirdir Bursa...

Bursa’ya toprak bastığınız an, modern şehrin ve estetik kurgusunun yanında o manevi, hem mütevazi hem asil ve Uludağ’ın hiçbir yerde olmayan yeşil tonları sizleri karşılayacaktır. Sadece Anadolu Topraklarının geçmişinin izleri değil, geçmişi M.Ö. 10000 yıllarını bulan tarihin zenginliğini de size sunacak olan ve harika doğası ve her bütçeye uygun mekanlarıyla sizleri misafir edebilecek bir şehir sizi ağırlıyor olacaktır.. Bursa’yı hala görmeyenleriniz emin olun çok şeyi kaçırıyorsunuz..

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.