ŞİŞLİ'DEN “BENİM BÜTÇEM” PROJESİ
Şişli Belediyesi’nin, Kent Konseyi ile birlikte başlattığı katılımcı bütçe projesi "Benim Bütçem"in en önemli aşamaları olan mahalle toplantıları ile Mahalle Bütçe Komiteleri’nin seçimleri tamamlandı.
Şişli Belediyesi’nin, Kent Konseyi ile birlikte başlattığı katılımcı bütçe projesi "Benim Bütçem"in en önemli aşamaları olan mahalle toplantıları ile Mahalle Bütçe Komiteleri’nin seçimleri tamamlandı. Bütçe Komitelerinin belirlediği mahalle öncelikleri, daha sonra bütçelendirilmesi için Şişli Bütçe Konseyi’ne sunulacak.
Şişli Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre; ilki Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde 21 Haziran Pazartesi günü yapılan "Benim Bütçem" mahalle toplantıları, Şişli’nin 25 mahallesinde tamamlandı. Son toplantı, 5 Ağustos Perşembe akşamı Yayla Mahallesi’nde yapıldı.
Şişli Belediye Başkanı Muammer Kesin ile Kent Konseyi BaşkanıŞükran Eroğlu, toplantılarda yaptıkları konuşmalarda tüm Şişlilileri "Benim Bütçem" çalışmasına katılmaya davet etti. Toplantılara yoğun ilgi gösteren ilçe sakinleri burada istek öneri ve beklentilerini dile getirdiler. Belediye Başkanı Keskin, her toplantının ardından mahallelinin sorularını tek tek yanıtladı.
7'DEN 77'YE HERKESE OY HAKKI
Şişli’de yürütülen projenin ayırt edici özelliklerinden biri, 7 yaşından itibaren tüm çocukların doğrudan mahalleleri için söz, karar ve yetki mekanizmalarına katılabilmeleri. "Benim Bütçem" mahalle toplantıları sürerken 7 yaşından itibaren tüm Şişlililer, toplantılarda dağıtılan formları doldurarak veya dijital ortamda "benimbütcem.com" adresi üzerinden başvuru yaparak Mahalle Bütçe Komitelerine aday olup, oy kullandılar.
“KATILIMCI DEMOKRASİNİN EN SOMUT ADIMLARINDAN BİRİ”
“Benim Bütçem” çalışmasında önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını vurgulayan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin; “Biz "Başka bir yerel yönetim mümkün" dedik ve yıllardır süregelen tepeden inme yönetim anlayışınıŞişli’de değiştirmek için adım attık. Şişli’de, toplumcu belediyecilik anlayışını kent felsefesi haline getirdik. İnsanı merkeze alan, komşularımızı yönetime katan ve toplumun tamamına eşit hizmet götüren bir anlayışı benimsedik” dedi.
Seçim bildirgesinde ulaşılabilir, şeffaf, hesap verebilir katılımcı bir belediye sözü verdiklerini de hatırlatan Keskin, sözlerine şöyle devam etti:
“Katılımcı demokrasinin en somut adımlarından biri olan Benim Bütçem ile bu sözümüzü bir kez daha yerine getiriyoruz. Şeffaf, hesap verebilir, takip edilebilir ve katılımcı yönetim anlayışını yerleştirip, yerel demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Şişli’nin geleceğine birlikte karar vermek için, komşularımıza ‘gelin belediyeyi birlikte yönetelim’ dedik. Komşularımız bu çağrımıza yoğun bir ilgi gösterdi. Şimdi komşularımız 2022 bütçesinin belirli bir bölümünü mahallede tartışırken, katılımı yaşayan bir ilke haline getireceğiz.”
BÜTÇE YAPMA VE HARCAMADA ŞİŞLİLİLER DE KARAR VERECEK
Dünyada iki binin üzerinde belediyede uygulanan ve hemen hepsi başarılı olan katılımcı bütçe sistemi, bu boyutlarıyla Türkiye’de ilk kez "Benim Bütçem" ile Şişli’de uygulanıyor. Proje sayesinde ilçenin 2022 yılı bütçesinin harcanabilir kısmının belirli bir yüzdesi, ‘katılımcı bütçe’ anlayışıyla gerçekleştirilecek. Böylece Şişli’de yaşayanlar, bütçe yapma ve harcama hakkını belediye çalışanlarıyla beraber kullanacak.
HABERE YORUM KAT