ŞİŞLİ BELEDİYESİ, "100. YILINDA LOZAN ANLAŞMASI: SONSUZ BARIŞ" SERGİSİ AÇTI
İstanbul'un Şişli Belediyesi tarafından hayata geçirilen “100. Yılında Lozan Antlaşması: Sonsuz Barış” sergisi, iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı bir resepsiyonla kapılarını açtı.
Şişli Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi niteliğindeki 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümüne özel “100. Yılında Lozan Antlaşması: Sonsuz Barış” adlı sergi düzenledi. Sergi, dün akşam gerçekleştiren; iş, sanat, siyaset ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı bir resepsiyonla kapılarını açtı.
İNÖNÜ VAKFI’NIN DESTEĞİYLE HAYATA GEÇİRİLDİ
“100. Yılında Lozan Antlaşması: Sonsuz Barış” sergisi, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında hem antlaşmanın önemini hem de dünya barışı için taşıdığı değeri anlatırken, bu zorlu sürecin temel aşamalarını ve yüz yıllık kazanımlarını tarihi belgeler, fotoğraflar, haritalar ve tanıklıklarla ele alıyor.
İnönü Vakfı’nın desteğiyle hayata geçirilen ve gazeteci yazar Kemal Tayfur’un küratörlüğünü yaptığı “100. Yılında Lozan Antlaşması: Sonsuz Barış” sergisi dört ayrı bölümden oluşuyor ve Kurtuluş Savaşı’yla başlayan zorlu sürecin temel aşamalarını ve yüz yıllık kazanımlarını nesnel bir bakış açısıyla geniş kitlelere sunmayı amaçlıyor.
MUAMMER KESKİN: SAMSUN’DAN LOZAN’A UZANAN BÜYÜK MÜCADELE
Serginin açılışında konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Samsun’dan Lozan’a uzanan bu büyük mücadelenin ilk adımlarının Şişli’de atıldığına işaret ederek “İşgale karşı direnişi, Kurtuluş Savaşı’nı bir halk hareketi olarak örgütleyip zafere ulaştıran Mustafa Kemal Atatürk, ülkemizin özgür ve bağımsız gelecek planlarını Halaskargazi Caddesi’ndeki evinde tasarladı, silah arkadaşlarıyla birlikte ilk kararları burada aldı” dedi.
Şişlililer olarak, Lozan’a uzanan bu büyük tarihsel yolculuğun ilk durağının Şişli olmasını bir onur saydıklarını ifade eden Keskin hem Kurtuluş Savaşı’nın hem de Lozan’ın kavranmasını, Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunun anlaşılmasını ve genç kuşaklara aktarılmasını ulusal bir görev saydıklarını belirtti.
Keskin, “Geçtiğimiz yıllarda Cumhuriyetimizin kuruluşu ve Lozan’la ilgili sergiler düzenledik. Lozan görüşmelerini anlatan Türkçe-İngilizce ve Türkçe-Fransızca bir kitap çalışmasına imza attık. Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılı nedeniyle bu kez sizlerle birlikte kapsamlı bir serginin açılışını yapıyoruz. 100. Yılında Lozan Antlaşması: Barış Yüzyılı sergisi hem antlaşmanın Türkiye için önemini hem de dünya barışı için taşıdığı eşsiz değeri anlatmaya odaklanıyor” diye konuştu.
Özellikle gençlerin bu sergiyi ziyaret ederek Türkiye’nin yakın tarihinin bu en önemli yolculuğuna eşlik etmelerini isteyen Keskin, “Bağımsızlığımızın, 100 yıllık barışımızın, laik ve çağdaş Cumhuriyetimizin kurucularını, başta Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere, hayatlarını Türkiye’ye adayan kahramanlarımızı saygı, sevgi ve minnetle anıyorum” dedi.
Sergi, 15 Ağustos tarihine kadar Yapı Kredi Bomontiada Galeri’de 11.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.
HABERE YORUM KAT