SİLİVRİ’DE YILIN ÇİFTÇİLERİ SEÇİLDİ

SİLİVRİ’DE YILIN ÇİFTÇİLERİ SEÇİLDİ

14 Mayıs Çiftçiler Günü Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen programla kutlandı. Etkinlikte yılın en iyi çiftçisi, en yaşlı erkek, en yaşlı kadın ve en genç çiftçisine plaket takdim edildi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Silivri Atatürk Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma töreniyle başladı. Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nde devam eden kutlama programında Silivrili çiftçiler, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Programa; Cumhuriyet Halk Partisi Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, cc, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil ve Yönetimi, CHP Silivri Belediye Meclis Üyeleri, muhtarlar, kursiyer ve çiftçiler katılım gösterdi.

 

IŞIKLAR: “BİZİM ŞEHRİMİZİN VİZYONU YEŞİL VE MAVİ”

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İlçemizde 8 senedir bir mücadele başlattık. Projemiz geliştikçe önemini daha iyi anladık. Çıkış noktamız, İstanbul’un yanı başında rantın, büyük bir yağmanın, kent rantlarının betonla, demirle İstanbul’un mahvedildiğini, yağmalandığı tüm siyasi görüşlerin toplumun ortak görüşü haline gelmiş bu olağandışı tehlikeyi gördük. Silivri tarım bölgesi, 435 kilometrekarelik alanın tamamına yakına ekilebilir derecede verimli tarım alanı. Tarım Teknoparkları, tarıma dayalı sanayinin gelişebileceği öngörüsüyle ileri teknoloji alanları ve organize tarım bölgesinin yapılabileceği alanların plan üzerinde yer alması bizim için bir umut oldu. Yeşil ve mavi bizim şehrimizin vizyonunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. 7000’lik tarihimizle birlikte, üç vizyonumuzu önümüze koydu; din ve kültür turizmi, tarımı ve yenilenebilir enerji. Yerel yönetimlerin bir hikâyesi olmalı. Günlük yapılacaklar işleri yerel yöneticilik olarak görmüyorum. Betonla, demirle, kanalla, asfaltla yapılan çalışmalar günlük işler ama bir kentin geleceğine, 50,100 yılına, belki de sonsuza kadar yaşayacak olan bir kentin; nereye doğru gelişeceğine, hangi varlıkların önemli olduğuna ve öne çıkarılması gerektiğine mutlaka karar verilmeli ve oraya doğru bir hedef konmalı. Kent ve kent çevresi tarımının, gıda üretiminin, inovatif tarım teknolojileri geliştiren bölgesel bir zenginliğin yanı sıra, Türkiye’ye örnek olacak bir proje haline gelmesi büyük katkılarla ortaya çıktı. Üç üniversiteyle, ziraat odamızla, önder çiftçi derneğimizle işbirliği çalışmaları yapıyoruz.

 

“ÖRNEK GÖSTERİLMEK BİZE BÜYÜK BİR GÜÇ VE ENERJİ VERDİ”

Allah vergisi bu zenginlik, bu toprağın iklimsel şartlarının geliştirdiği özel türler, parmak izi gibi. Sadece bize ait olan markalarımız oluştu. Çiftçilerimize klasik tarım dışında, katma değeri yüksek inovatif tarım gelişmesini aktararak sonuçlarını bir kalkınma aracı haline getirmeyi amaçlıyoruz. Yakında uçucu yağ elde etmemizi sağlayacak bir destilasyon merkezimizi hayata geçireceğiz. Buradaki aromatik bitkilerin tohumunu, fidesini bizden alan çiftçilerimizin, gelip burada bitkilerin esans, uçucu yağ çıkartılmasını sağlayarak kendilerine teslim edeceğiz. Bezmialem Üniversitesi ile yaptığımız anlaşma gereğince firmaların da burada alımını sağlayacağız. Yerinde alımını yaparak, belirlenen fiyatlarla üniversite ve belediyemizce yapılan kontrollerde satışları yapılacak. Karabuğday’da da önemli bir çalışma başardık. Yaptığımız birçok araştırmada, karabuğdayın kırılarak ununun elde edilmesine yönelik çalışmanın uygulanabilir olduğunu gördük, burada bununla ilgili de tesis kuracağız. Günde 500 kilo karabuğdayı da işleyebilir durumda olacağız. Halk Ekmek ile görüşmeler yaptık, alımını da garanti eden işbirliği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nde bunları söylemek benim için çok önemliydi. Edirne Milletvekilimiz Sayın Okan Gaytancıoğlu hocamın, bir bilim adamı olarak yaptığımız bu çalışmaların partinin bir politikası haline getirmesi konusunda çaba harcaması bizim için çok büyük onur oldu. Bir farkındalık yarattı, Türkiye’nin her yerinden örneğimizi görmeye gelenler oluyor. Bu bize çok güzel bir enerji verdi. Çok şanslıyız yanımızda olan bilim insanlarımız, milletvekillerimiz, siyasilerimiz, Silivri’nin geleceğine inanmış çiftçimiz, ziraat odamız, önder çiftçimiz, tarım müdürlüğümüz, tarım kredi kooperatifleri, yağlı tohumlarımız, muhtarlarımız var. Büyük bir aileye dönüşmüş Silivri var. Sekiz senelik emeğin boşa gitmediğini, örnekler yarattığını görünce gururlanıyorum. Tüm çalışma arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çiftçiler Gününüzü kutluyorum” diyen Başkan Işıklar, önümüzdeki eğitim öğretim döneminde açılacak Tarım Lisesi’nin kuruluş çalışmalarının devam ettiğini de dile getirdi.  

 

GÜRSU: “BİRLİK OLACAĞIZ, ÇALIŞARAK KAZANACAĞIZ”

Çiftçinin üretim yaptıkça kazanacağını dile getiren Silivri Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu: “Bizim amacımız rahmetli Rıdvan Gümüşoğlu’ndan aldığımız bu bayrağı biz de çiftçilerimize en iyi şekilde hizmet ederek taşımaya çalışıyoruz. İyi günde de kötü günde de çiftçimizin yanında olmaya gayret ediyoruz. Topraklarımız çok verimli ve kaliteli, yetiştirmediğimiz hiçbir ürünümüz yok. Çiftçimiz çalıştıkça, emek gösterdikçe çabasının karşılığını alacaktır. Bugün burada emeği geçen herkese, çiftçimizin her daim yanında olan Belediye Başkanımız Sayın Özcan Işıklar’a teşekkür ediyorum. Çiftçinin sorunları çok fazla, genel başkanımız bugün Ankara’da gerekenleri bizim adımıza söyleyecektir. Bizler her zaman birlik olacağız, diri olacağız, çalışacağız ve üretim yaparak kazancımızı sağlayacağız” şeklinde konuştu.  

 

ORAL: “TARIM UZUN VADELİ PROGRAMLARLA ELE ALINMALI”

Silivri Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, konuşmasında şunları söyledi: “14 Mayıs 1946 uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş tarihidir. Bu sebepledir ki, dünyada 14 Mayıs çiftçiler günü ilan edilmiş ve tüm çiftçiler bu günü kutlamaktadır. Derneğimiz kuruluşundan bu yana bir bayram olarak her yıl bu günü kutlamıştır. Sayın Başkanımızın düzenlediği bu program bizleri onurlandırdı. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ulu Önder Atatürk, ‘Milli ekonominin temeli tarımdır’ demiş. Biz ise fasulye ve nohut ekecek durumdayız. Ekonominin temeli tarımdır diyoruz ama tarımın yanlış programlanmasıyla dünya tarımını destekliyoruz. Mili tarım politikalarının hükümetten hükümete, hatta bakandan bakana değişmemesi, uzun vadeli programlar yapılarak akılcı ve realist politikalarla tarımı kurtarabiliriz. Çiftçi örgütlerinin daha çok desteklenmesi temennilerimle, tüm çiftçilerimizin 14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.”

 

BENLİ: “İNOVATİF ÜRÜNLERLE, ÇİFTÇİMİZİN YENİ BİR YOL HARİTASI ÇIKARMASI GEREKİYOR”

Çiftçinin inovatif ürünlere yönelmesi gerektiğini ifade eden Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli: “İlçemizde büyük bir tarım potansiyeli var. Çiftçilerimiz bilinçli, yeni teknolojiye uyum sağlayacak ilgi ve beceriye sahip. Çiftimize bu yıl 25 milyon tarımsal desteleme yapıyoruz. Çiftçilerimizin girdi maliyetlerini normal ölçüde karşılıyor. Yeni inovatif ürünlerle, çiftçimizin kendine yeni bir yol haritası çıkarması gerekiyor. Burada yapılacak tesisler, çiftçilerimize büyük bir kolaylık getirecektir, pazarlama sorunu da aşılmış olacaktır. Bu vesile ile bu ortamı oluşturan Başta Belediye Başkanımıza, Ziraat Odamıza, TÜRAM çalışanlarına, tarıma katkı sağlayan milletvekilimize, bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum. Çiftçiler Gününüzü tebrik ediyorum” dedi.

 

ORTA: “TRAKYA’NIN ÜSTÜ ALTINDAN KIYMETLİDİR”

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Halim Orta, konuşmasında şunları söyledi: “Çiftçiler gününüzü kutluyorum. Bol bereketli, kazançlı, hastalıklardan, zararlardan uzak bir hasat dönemi geçirmenizi diliyorum. Bugün Trakya’da, Türkiye coğrafyasının % 3’ünü oluşturan ama taşıdığı nüfusa baktığınızda % 20’yi taşıyan bu tepsiyi dengede tutmak kolay değil. Bu tepsiyi dengede tutamazsanız yan yatar, çorba dökülür ve hepimiz aç kalırız. Sanayi, tarım, turizm ve hizmet sektörlerinin olduğu yerde bu tepsiyi dengede tutmak için tek şart var; halkın desteği almış kurumlar arası konsensüs. Çiftçisiz kararlar alınırsa eğer, o işin yapan kişiye sorulmadan, dinlenmeden bir takım kararlar almaya kalkarsak -ki bu bizim ülkemizin temel sıkıntısıdır- ortaya bir sonuç çıkmaz. Sayın Başkanımın bu çalışmaları takdire şayan faaliyetlerdir. Trakya’nın üstü altından kıymetlidir. Yani Trakya’nın yaşanabilirliği, tarım potansiyeli, iklimi altından kıymetlidir. Bunu termik santral planlayanlar da, maden ve taş ocakları açacaklar da unutmasın. Trakya’da toprağı koruyamadığımız sürece yaşama şansımız yok. Sayın Başkan bu konuda sektörler arasında o kadar dengeli bir çalışma yürütüyor ki, domates festivali, börek festivali, burada kutlamalar… Diyor ki, yumurtayı siz üretin, ben size satmayı garanti ediyorum. Bu nedenle toprağa sahip çıkmak lazım. Neden toprak ana; çünkü ana benim için göbek bağıdır, hayata bağlayandır, karnında taşıyandır, koruyandır, barınaktır. Toprakta da bunların hepsi vardır. Bu bilince sahip olan herkesi kutluyorum.”

 

GAYTANCIOĞLU: “SİLİVRİ BELEDİYESİ’NİN PROJESİNİ PARTİMİZİN TARIM POLİTİKASI OLARAK BENİMSEDİK”

CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu ise, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çok önemli bir gün bugün. 14 Mayıs Eczacılar Günü, Çiftçiler Günü, Anneler Günü. Toprak anadır, analarımız bizi nasıl kolluyorsa, toprak da bizi korur ve doyurur. Yeraltı ve yer üstü güzellikleri ile dolu olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Tarım ürünlerinde net ithalatçıyız. Çiftçimiz köyden kente göç ediyor, tarlalarımız boş. Avrupa’da kesecek hayvan bırakmadık. Bu topraklarda yetişen ürünleri, ithal ediyoruz. Tarımın siyaseti olmamalı, ulusal bir politika olmalı. Üretime ve hakça bölüşüme bağlı olmalı. Kişi başına 9 bin dolar gelir var ama çiftçinin elde ettiği gelir bunun üçte biri. O zaman hakça bölüşmüyoruz, çiftçimizin hak ettiği desteği vermiyoruz. İnsanlar fabrikalarda işçi olmak için tarlalarını satıyor, bizim çiftçimiz böyle mi olmalı? Üreten bir Türkiye, morali yüksek bir çiftçiyle mümkün olur. Bu nedenle ben Silivri Belediye Başkanıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Bir Silivrili olmanın gereğini yapmıştır, toprağını, geleceğini korumuş ve çiftçisine sahip çıkmıştır. Bizim bir kitap haline getirdiğimiz kitabımızda bu projeyi anlattık. Türkiye nüfusu şuan 80 milyon, 100 milyon olacak, 20 sene içerisinde. Aynı topraklarda yaşayacağız, aynı suyu içeceğiz. Kim ilerde rahat yaşayacak? Toprağa ve suya kim sahipse..! Türkiye’de bazı şeyler değişmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi bu konuyu çok önemsemektedir. Silivri Belediyesi’nin önderliğindeki bu projeyi biz partimizin politikası olarak benimsedik. Tüm belediyelerimizde bu modeli örnek alarak, yerel kalkınmada sosyal demokrat belediyeciliğin sadece yol yapmak, temizlik yapmak olmadığını göstereceğiz. Tarım toprakları başta olmak üzere çevreyi ve insanı korumayı hedef aldığımızı her ortamda söyleyeceğiz, destek olacağız. Çiftçilerin de mutlu olmaya hakları var.”

 

YILIN ÇİFTÇİLERİ SEÇİLDİ

Konuşmaların ardından Yılın Çiftçileri açıklandı. Yılın En Yaşlı Çiftçisi Mehmet Ahlatçıoğlu, Yılın En Yaşlı Kadın Çiftçisi Müzaket Esen, Yılın En Başarılı Çiftçisi Fahrettin Aldemir ve Yılın En Genç Çiftçisi Sinan Arıcıoğlu seçildi. Plaket takdiminin ardından Silivri Belediyesi Ahenk Sanat Kulübü’nün, halk oyunları gösterişleri gerçekleştirildi.

 


Kaynak: istanbulses / Silivri

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.