Bitki çayları günümüzde çoğu insan tarafından bazı hastalıklara iyi geldiği düşünülerek tüketimi yaygındır. Bitki çayları insanların da düşündüğü gibi bazı hastalıklar için fayda sağlamaktadır.
Örneğin papatya çayının stresi azaltmak için tüketimi yaygın bir çaydır. Gerçekten de papatya çayı strese iyi gelmektedir. Fakat bir bitki çayının bir hastalığa iyi gelebilmesi için düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
Düzenli kullanılan bitki çayları insanlarda çoğu hastalığa iyi gelmektedir ama siz yine de ciddi bir hastalığınız var ise o hastalığa iyi gelen bitki çalyını tüketmeye başlamadan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Çünkü bazı bitki çayları doktorun verdiği ilacın etkilerini azaltabilir hatta yan etkilerini arttırma özelliğine sahiptir. Bu yüzdendir ki bir bitki çayını hastalığınız için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Özellikle kış aylarında bitki çayı tüketimi daha fazla olmaktadır. Bunun sebebi ise bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirmek gibi özellikleri bulunmaktadır. Peki hangi bitki çayı neye iyi gelir bu konuda bir bilginiz var mı? Diğer paragraflar da sizlere bazı bitki çaylarının faydalarından ve neye iyi geldiklerinden bahsedeceğim.
Bitki çaylarının faydaları
Yeşil çay:
Yeşil çay çoğu diyet yapan bireyler tarafından tüketimi fazladır. Bunun nedeni ise yeşil çayın antioksidan özelliğinin bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ayriyetten yeşil çay kanser hastalığına insanların yakalanma ihtimalinin önüne geçtiği düşünülmektedir. Yeşil çayın bir diğer faydası ise dış etine iyi gelir ve diş çürüğü gibi bir çok diş hastalığına iyi gelir. Yeşil çay ayriyetten metabolizmayı hızlandıran bir etkiye sahiptir.
Papatya çayı:
Papatya çayı insanlar tarafından ağrı kesici olarak bilinmektedir. Papatya çayı stres, kadınlarda regl dolayısı ile oluşan karın ağrısı, bel ağrısı gibi bir çok ağrıya iyi gelmektedir. Bazı psikolojik rahatsızlıklara da daha iyi geldiği, sakinleştirici etkisi olduğu bilinmektedir.
Rezene çayı:
Rezene çayı insanlar tarafından çoğunlukla mide ağrılarına iyi geldiği için kullanılmaktadır. Rezene çayının gaz problemi olan insanlar tarafından tüketimi fazladır. Ayriyetten rezene çayı sindirim problemlerine de iyi gelmektedir.
Mısır püskülü çayı:
Mısır püskülü çayı insanlar tarafından idrar söktürücü olarak bilinmektedir. Mesane problemlerine ve enfeksiyonel hastalıklara gayet iyi geldiği düşünülmektedir. Ayriyetten mısır püskülü çayı tansiyonu olan hastalara iyi geldiği bilinmektedir. Bunu yanı sıra kalp rahatsızlıklarina ve diyabete iyi gelmektedir.
Isırgan otu çayı:
Bu çay soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi birçok mevsimsel hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bunların yanı sıra ısırga yüksek oranda demir içerdiği için, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığına iyi gelmektedir. Ayrıyetten karaciğer ve böbrek rahatsızlığına iyi gelmektedir.
Ada çayı:
Kış aylarının vazgeçilmez çaylarından biridir ada çayı. Bronşit ve astım gibi ileri derecede grip sonucunda oluşan hastalıklara iyi gelmektedir. Ada çayı vücutta toksin atıcı bir özelliği vardır. Bu yüzdendir ki karaciğeri ve idrar yollarını temizler. Ayriyetten ada çayı stresin yoğun olduğu durumlarda, stres azaltıcı bir özelliği de bulunmaktadır.
Biberiye çayı:
Biberiye çayı insanlar tarafından çoğunlukla kabızlık problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Ayriyetten bu çay hafızayı güçlendirmeye de etkisi vardır. Buna bağlı olarak da konsantrasyonu arttırmaktadır.
Yukarıda bahsedilen bitki çaylarının faydalı olabilmesi için düzenli kullanımı çok önemlidir. Bu yüzden dir ki bitki çaylarının hastalıklara iyi gelebilmesi için düzenli kullanılabilmesi çok önemlidir.