“Vatandaşın keyfini beklemeden riskli yapıları biz yıkacağız”

1999 Marmara depreminin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 35 binden fazla konutun yerinde dönüştürüldüğü Büyükçekmece’de Bel riskli olduğu tespit edilen yapılar için seferberlik başlattı.

 

Son yaşanan depremlerden herkesin ders çıkartması gerektiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “Büyükçekmece’de 2 bin 300 civarında yıkılması gereken bina kaldı. Vatandaşın keyfini beklemeyeceğiz. Kanunun verdiği yetkiye istinaden eski yönetmeliğe göre yapılmış 1970’de, 80’de, 90’da yapılmış olan binaları, eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binaları eskiden başlayarak 2004’e kadar olan ne kadar bina varsa hepsini yıkıyoruz” açıklamasını yaptı.

 

 

RİSKLİ YAPILAR ÇAĞDAŞ YAŞAM ALANINA DÖNÜŞÜYOR

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Beklenen İstanbul depremi hazırlıklarının tartışıldığı şu günlerde, riskli yapıların ne kadarının kentsel dönüşüm kapsamında yenilendiği de bir başka tartışma konusu oldu. İlçe belediyeleri de kentsel dönüşüm uygulamalarını yeni boyuta taşımaya başladı. 1999 depreminin hemen ardından kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatıldığı Büyükçekmece ilçesinde bugüne kadar 35 binden fazla konut yıkılarak yenilendi.

Büyükçekmece ilçe merkezinde 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre projelendirilmiş olan, proje tekniği, yapım tekniği, kullanılan malzeme, işçilik ve verilen mühendislik hizmetleri açısından günümüz teknolojisine göre yetersiz kalan yapılar bir biri yıkılarak yenileniyor. Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri risk arz eden bu yapıların dönüşümü konusunda vatandaşları bilgilendirerek, gerekli desteği veriyor. Geçmiş yönetmeliklere göre projelendirilmiş yapılar kentsel dönüşüm projeleri ile projelendirilerek depreme dayanıklı, kaliteli malzeme ve her aşamasında bilimsel ve doğru denetimle yapılmış olan çağdaş yaşam alanlarına dönüştürülüyor.

 

ACİL OLARAK YIKILMASI İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATILDI”

 

Büyükçekmece’de risk teşkil eden ve acilen yenilenmesi gereken 2 bin 300 yapı tespit edildi. Büyükçekmece Belediyesi bu yapıların acil olarak yıkılması için seferberlik başlattı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Korkunç bir depremle, korkunç bir felaketle Türkiye karşı karşıya ve bundan mutlaka çok büyük dersler çıkartılacaktır. Büyükçekmece’de 1999 depreminden sonra belediye başkanlığım devam ettiği için planlar üzerinde hemen Afet İşleri Daire Başkanlığı ile Ankara ve buradaki teknik ve bilimsel çalışma yapacak arkadaşlarımızla masaya oturduk. Planlarımızı değiştirdik. Olması gerekeni yaptık. Ondan sonra da binaları yıkmaya başladık. Bugüne kadar 35 bin konutu yeniledik Büyükçekmece’de. Sıvılaşmanın olabileceği ve depremde yıkılması yüzde 100’e yakın binadan 35 binden fazla konut yenilendi” ifadesini kullandı

 

“DEPREMDEN SONRA ALDIĞIMIZ KARAR ÇOK ÖNEMLİ”

 

Büyükçekmece’de depreme hazırlık sürecinin tavizsiz sürdürüleceğini belirten Başkan Akgün şöyle konuştu: “1999 depremi bize çok şeyleri hatırlattı ve 2004 yönetmeliği çıkana kadar 2004 yönetmeliğinden önce, 1999’dan, 2000’den geriye giderek yapılmış binaların tamamını inceledik, incelemeye devam ediyoruz. Büyükçekmece’de elimizde 2 bin 300 civarında yıkılması gereken bina kaldı. Şimdi bu depremden sonra aldığımız karar çok önemli. Vatandaşın keyfini beklemeyeceğiz. Kanunun bize verdiği yetkiye istinaden eski yönetmeliğe göre yapılmış 1970’de, 80’de, 90’da bu yapılmış olan binaları eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binaları eskiden başlayarak 2004’e kadar olan ne kadar bina varsa hepsini yıkıyoruz. Vatandaş bize müracaat etsin. Biz karotlarını aldıralım, yıkalım meselesine asla girmeyeceğiz. Karotlarını resen alacağız bu kalan 2400, 2300 civarındaki binanın karotlarını alacağız resen yıkacağız. Biz Büyükçekmece olarak yıkmaya devam ediyoruz. İnşallah 2 yıl içerisinde Büyükçekmece’de bütünüyle depremde 7.5 büyüklüğündeki, 8 büyüklüğündeki depremde yıkılacak bina kalmayacak.”

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN MÜRACAAT YAPILABİLİR

 

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan yararlanmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetki ve sorumluluk verdiği kurum veya kuruluşlara e-devlet şifresi ile birlikte e-devlet üzerinde vatandaş girişi seçilerek "www.kentseldönüşüm.gov.tr" adresine başvuruda yapılabilir. Deprem raporu almak için bir kişinin müracaatta bulunması yeterli. Ayrıca vatandaşlar Kentsel Dönüşüm kapsamına sokmadan da binalarına ait deprem dayanıklılık testi yaptırabilir.    

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Büyükçekmece Haberleri