Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kurban Bayramı’nın ikinci gününde mahalle mahalle gezmeye ve Mersinli hemşehrileri ile bayramlaşmaya devam etti. Bayramın ikinci gününü Tarsus ve Çamlıyayla ilçelerine ayıran Başkan Seçer, özellikle yaylalık bölgeleri ziyaret ederek, hem sorunlarını dinledi hem de o mahallelere götürdükleri hizmetleri anlattı.
Tarsus’un Kadelli Mahallesi ile başlayan ziyaretler, Çamalan ve Gülek Mahalleleri ile sürdü. Ardından Çamlıyayla’nın Darıpınarı Mahallesi ile ilçe merkezini ziyaret eden Başkan Seçer, vatandaş ve esnafla tek tek selamlaşarak bayramlarını kutladı. Kadelli’de vatandaşlar ile bir araya geldikten sonra Çamalan Mahallesi’ne geçen Seçer, Çamalan Köyü Cem ve Kültür Evi’nde hemşehrileri ile bir araya geldi, sorunları dinledi. Cem ve Kültür Evi’nde Cumali Can Dede’nin birlik beraberlik için okuduğu duanın ardından da Gülek Mahallesi’ne geçildi. Her mahalle ziyaretinde o bölgelerde yaşanan sorunlara dikkat çeken Seçer, özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntılarına değindi. Başkan Seçer, yapacaklarıçalışmaları anlatarak, kaçak-kayıp konusunda taviz vermeyeceklerinin altınıçizdi. Daha sonra Çamlıyayla’nın Darıpınarı Mahallesi’ne giden Seçer, oradan da Belçınar Mahallesi Atdağı Mevkisi ve Fakılar Mahallesi Çakıllı Boğazı’nda vatandaşlar ile selamlaştı, sohbet etti. Seçer’in mahalle ziyaretleri Çamlıyayla merkez ile sona erdi.
Başkan Seçer’e mahalle ziyaretlerinde Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Çamlıyayla Belediye Başkanıİsmail Tepebağlı, CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, CHP Mersin İl Gençlik Kolları Başkanı Alkım Sümer, CHP Tarsus İlçe Başkanı Ozan Varal, CHP Çamlıyayla İlçe Başkanı Seher Sorma, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarsus-Çamlıyayla Şube Müdürlüğü Koordinatörü ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ali Boltaç, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve daire başkanları ile Meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar eşlik etti.
SEÇER, KADELLİ’DE MÜJDEYİ VERDİ: “14 AĞUSTOS’TA BURADA YİNE BİR İNCİR FESTİVALİ TERTİP EDİYORUZ”
Başkan Seçer, Tarsus ilçesinin Kadelli Mahallesi’nde yaptığı konuşmada, incir, üzüm, pamuk ve mısır gibi çok sayıda ürünün yetiştirildiği bölgede en önemli üretim alanının tarım olduğunu belirterek, “Bizim önemli bir gelirimiz de bu alandan. 2019 yılında, ilk seçildiğimiz yıl burada bir festival yaptık. Orada incir fidanı da dağıtma sözü verildi. Fidanlar da daha sonra gelindi, dağıtıldı. Şimdi siyah incirler herhalde bir yaşında, incir vermeye başladı. Şimdi belediyelerin bu dokunuşlarıçok önemli. İşte ata tohum çalışmaları yapıyor Tarsus Belediyesi. Bunun yaygınlaştırmasını yapıyor. Büyükşehir Belediyesi aynışekilde fide fidan yardımı yapıyor. Sulama borusu yardımı yapıyor. Bakın 100 kilometre sulama borusu 2021 programımızda. Geçen yıl 60 kilometreydi. Bunu dağıttık. Tarsus’tan Anamur’a kadar toprakla su buluşsun, verim artsın, kalite artsın diye. 14 Ağustos’ta burada yine bir incir festivali tertip ediyoruz” diye konuştu.
Tarsus’ta 58 adet hamur yoğurma makinesi dağıtıldığını belirten Seçer, kadınları hamur yoğurma derdinden kurtarmak istediklerini anlatırken, lavanta fidesi desteği konusunda da Kadelli’de 3 bin 900 adet dağıtım yapıldığını kaydetti. Hayvancılık projesinin önemine de değinen Seçer, bu yıl Tarsus’ta 15 mahallede yurttaşların bu proje kapsamına alınacağını duyurdu.
“HER ŞEYE MÜSAMAHA GÖSTERİYORUZ AMA KAÇAK TESPİTLERİNDE ASLA CEZALAR AFFEDİLMEYECEK”
Bölgede yaşanan su sıkıntısından da söz eden Seçer, “Altyapı noksanlıkları, demode olmuş, eskimiş altyapılar. Bunun yanında yılın getirdiği, kaynaklarda su sıkıntısı sorunu. Bu yıl bizi epey zorluyor. Bu bölgede de zaman zaman yaşanıyor. MESKİ’nin görevi sizlerin içme ve kullanım suyunu temin etmek. Sulama suyu olarak MESKİ’nin suyunu kullanamazsınız. Bu yasal olarak uygun değil, yasal değil. Biz kanunen vatandaşların, hanelerin içme ve kullanım suyunu; içtiğimiz su, kullandığımız suyu temin etmekle görevliyiz. Bir de bu suyu biliyorsunuz kaçak olarak kullanamazsınız” dedi.
Kaçak su kullananlara da net bir mesaj veren Seçer, “Sen benim suyumu nasıl çalarsın? Burada yaşayan bütün vatandaşların hakkı o su. Şimdi suyumuzu çaldıkları gibi bir de usulüne uygun kullanmıyorlar. Yani bir hata bir günah. Üzerine ikinci hata ikinci günah. Yani bir suyu çalıyor bir de gidiyor onu bahçe sulamada kullanıyor. Öbür tarafta kullanacak su bulamıyoruz. Banyo yapacak, içecek, temizlik yapacak su bulamıyoruz ama orada hortumu takmış musluğa, açmış sonuna kadar, bahçeye salmış. Nasıl olsa para ödeyen yok. Sayaç yok ya da sayacı bozulmuş, çalışmıyor. Her şeye müsamaha gösteriyoruz ama kaçak tespitlerinde asla cezalar affedilmeyecek. Yasa ne diyorsa onu yerine getireceğiz” diye konuştu.
Seçer, su sıkıntılarına müdahale konusunda MESKİ’nin aralıksız çalıştığını da sözlerine ekleyerek, olası sorunları Teksin’e bildirmeleri konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.
“BİZİM İÇİN MESAİ MEFHUMU YOK”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de, Tarsus Belediyesi’nin de görevini en güzel şekilde yaptığını kaydeden Seçer, şöyle konuştu:
“Bizim için mesai mefhumu yok. Bizim için zengin fakir ayrımı yok. Hatta toplumda dezavantajlı insanlara bir pozitif ayrımcılığımız var. Biz gelir düzeyi düşük, yoksulluk çeken, evinde Allah vermesin hastası olan, engelli evladı olan, bir problem yaşayan kadınlarımızın, çocuklarımızın hem Tarsus Belediyesi olarak hem Büyükşehir Belediyesi olarak yanlarındayız. Biz belediye başkanları olarak Tarsus’un, tüm Mersin’in, Büyükşehir olarak, Tarsus Belediyesi olarak, belediye başkanı olarak bu kentin kardeşiyiz. Herkes kendisini bize yakın görsün, bizi ayrı gayrı görmesin sakın ha. Bizimle senli benli olsun. İçinizde bize karşı en ufak bir endişeniz olmasın. Geriden gelen önyargıları bir kenara bırakın. Herkes bizim eşit mesafede yaklaştığımız vatandaşlarımız. Bu, Kadelli bize oy vermiş vermemiş, Çokak bize oy vermiş vermemiş. Gülek’ten Büyükşehir’e oy çıkmışçıkmamış inanın aklımızdan geçmez. Buranın sorunu varsa bizim için esas olan o sorunu çözmektir. Bizim dönemimizde bu memlekette ayrımcılığı gayrımcılığı, insanları mezhebinden, meşrebinden, siyasi görüşünden hor görme anlayışını bir kenara bırakacağız. Bırakmışız da zaten.”
Çamalan Cem ve Kültür Evi’nde de vatandaşlar ile bir araya gelen Başkan Seçer, bu topraklar üzerinde yaşayan kimsenin renginin, mezhebinin, meşrebinin ne olduğuna bakmadıklarını vurgulayarak, “Anamur'dan Tarsus'a kadar, Kaledran’dan Yenice'ye kadar Sertavul’dan Gülek’e kadar tüm bu bölgede hangi renkten olursa olsun herkes bizim başımızın tacı” dedi.
“İNSANA İLK DOKUNAN BELEDİYE BAŞKANIDIR”
Belediyecilik denilince bazılarının aklına beton, bina ve imar rantı geldiğini aktaran Seçer, “Bir vatandaşa en yakın kişi ne Cumhurbaşkanıdır, ne Bakandır, ne Validir, ne Kaymakamdır. Önce muhtardır ya da bir Tahtacı beldesinde, mahallesinde inanç önderidir, dededir, diğer bir tarafta caminin imamıdır, varsa okulda öğretmenidir. Ama bunları bir araya getirdiğin zaman belediye başkanıdır insana ilk dokunan” diye konuştu.
“BELEDİYECİLİĞİN SADECE YOL, BİNA, ASFALTTAN İBARET BİR GÖREV ALANI OLMADIĞI ANLAŞILDI”
Gülek Mahallesi’ndeki vatandaşlara da seslenen Başkan Seçer, pandemi sürecinde sosyal belediyeciliğin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığından söz ederek, “Belediyeciliğin sadece yol, bina, asfalttan, kaldırımdan ibaret bir görev alanı ya da hizmet alanı olmadığı da anlaşıldı. Savaş halinde, barışta, pandemide, salgında, iyi günde, kötü günde demek ki halkın yanında dost bir belediye, dost bir belediye başkanı, dost belediye çalışanlarına ihtiyaç oluyor” dedi.
“SORUN DÜN OLUŞAN BİR SORUN DEĞİL”
Gülek’teki su sorununu geçen yıl gördüklerini belirten Başkan Seçer, sorununun nedenlerini ve çözümü için attıkları adımları detaylarıyla şöyle anlattı:
“Burası ana besleyici durumda olan ki cazibeli geliyor bu su. Elmalı, Gürlevik, Karboğazı terfili ve Gelgez su gözlerinden biz burayı besliyoruz. Buralar sürekli takip altında. Bizim iki kaynaktan daha, birincisi daha önce planlanmış, İller Bankası bir proje yapmış ben yapmadım ve daha proje bitmiş, bunların parasınıödüyoruz, biz ödüyoruz, MESKİödüyor. Proje devreye girmemiş, yapılan proje akamete uğramışçünkü heyelan o sistemi, o isale hattını yerle bir etmiş. Şimdi biz bunun ihalesini ne zaman yaptık? Geçen yıldan bunların çalışmasını yaptık. Geldik, gittik, nereden çözeriz, ne yaparız? Bunlar mühendislik işi. Nisan’ın sonunda biz ihaleyi bitirdik, yer teslimi yaptık. Bu sefer de Anıtlar Kurulu’na takıldık. Orada bir tarihi eser bulgusu var. Üçüncü derecede SİT alanı ilan ettirdik. Yüzey çalışmasına oradaki altyapıçalışmalarına mani bir şey yok. Şu anda yaptığımız, aldık izni ve bizim 2-3 ay kaybımız oldu. Şu anda onların belki de tamamını bitirmiş olacaktık. Şimdi orayı bir kere tamamlıyoruz. Yani umut ediyorum, çünkü yerin altını açacağız ne göreceğimizi bilmiyorum. Oradan biz bunu buraya bağlayacağız. Yine Elmalı-Sugözü maslağıüzerinden kuzey mahallelerini besleyeceğiz. Burada Aspava Drenaj Galerisi İçmesuyu Terfi Hattı diyoruz bu projemize. O bölgeden. Bunun da Temmuz’un 12’sinde zaten gerekli ihalesini yapmışız, bitirmişiz. Şu anda onun imalatı başlayacak. Yani kuzey bölgesini de Aspava bölgesinden besleyeceğiz. Yine bunlarla ilgili üçüncü ve dördüncü terfiler için Karasu hattı için konuşuyorum, bunların otomasyonu, elektrik panoları vs. bütün bu sistemleriyle ilgili de çalışmaları biz bitirdik. Sorunu biliyoruz. Sorun dün oluşan bir sorun değil. Çözmek de 3 günlük bir sorun değil. Biz bu süreci bu yıl sizlerle beraber aşmak zorundayız. Sıkıntılar yaşayacağız. Umut ederim en asgarisi olur.”
“GELECEK YILA KADAR GÜLEK’İN SU SORUNUNU KÖKÜNDEN ÇÖZECEĞİZ”
Mahallelere ekip halinde gittiklerini sözlerine ekleyen Seçer, “Genel müdürden genel sekretere, daire başkanlarına herkes burada. Mühendisler, herkes burada. Bugün bayram. Sizin bayramınızın zehir olmaması için biz geziyoruz Tarsus Belediye Başkanımızla beraber. Bu yılı böyle geçireceğiz. Gelecek yıla kadar da biz kökünden Gülek’in su sorununu çözeceğiz” dedi.
“BEN BU TOPRAKLARIN ÇOCUĞUYUM”
Çamlıyayla’nın Darıpınarı Mahallesi’nde de vatandaşlarla bayramlaşmaya devam eden Başkan Seçer, muhtarlarla uyumlu çalıştıkları noktada vatandaşa daha iyi hizmet edebildiklerini belirterek, “Ben belediye başkanıyım ve bu toprakların çocuğuyum. Anamur'dan Tarsus'a kadar her bölge Mersin'e ait bir yerleşim yeri. Evet, elbette nüfus kağıdımızda Tarsus doğum yerimiz ama Mersin Büyükşehir Belediye Başkanıyız, Mersinliyiz. Her yere eşit mesafede biz mutlaka hizmetlerimizi götürmek zorundayız” diye konuştu.
SON DURAK ÇAMLIYAYLA OLDU
Başkan Seçer’in son durağıÇamlıyayla ilçe merkezi oldu. Çamlıyayla’nın kış nüfusu ile yaz nüfusu arasında büyük farklar olduğuna değinen Seçer, “Yazın büyük bir ilçe konumunda, kışın küçük bir kasaba konumunda. Bu da hizmetleri sunmada büyük sorun yaratıyor belediyelere. Başta ilçe belediyesine. Yani böyle bir hüviyetteki yerleşim yerinde belediye başkanı olmak, ilçe belediye başkanı açısından çok zor” dedi.
İlçe belediyesinin destek almadan, kendi imkanlarıyla yeterli hizmeti götürme imkanı olmadığını da sözlerine ekleyen Seçer, “Biz bu bilinçle, ben seçildiğim günden bu yana, farklı siyasi partilere mensup birer belediye başkanıyız ama kafamız, amacımız ortak. Çamlıyayla’ya hizmet etmek. Hal böyle olunca Çamlıyayla'da ilçe belediye başkanımızla bir sorun yaşadığımızı da söyleyemem. Ha onu da söyleyeyim bir borçlanmaya hayır oyu kullanıyor, o da beni üzüyor ama neyse şimdilik sesimi çıkarmıyorum. O da gruba uyuyor, kendi grubunun peşinden gidince böyle komplikasyonlar çıkıyor, borçlanma konusunda sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.
“ÇAMLIYAYLA’YA HEM BÜYÜKŞEHİR HEM DE İLÇE BELEDİYESİ'NİN ORTAK ÇALIŞMALARIYLA POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYORUZ”
Hizmet açısından hedef kitlelerini ikiye ayırmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Seçer, yerli nüfusun beklenti ve taleplerinin farklı, yazlıkçı nüfusun beklenti ve taleplerinin farklı olduğunu ifade ederek, temel sorun üzerinde değerlendirme yaptı. Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Bir su, iki kanalizasyon, arıtma, üç yol… Ya da bunun sıralamasını değiştirebilirsiniz. Yani altyapı ve üstyapı, rahat ulaşım, konforlu ulaşım, bir de temiz bir çevrede, temiz bir suya erişim arzusu. Biz bunları burada sağladığımız sürece burada yaşayan yurttaşlarımıza belediye olarak iyi hizmet vermiş sayılırız. Şimdi ne yapıyoruz, hizmet veriyoruz, evet veriyoruz. Gerçekten Çamlıyayla'ya hem Büyükşehir hem de İlçe Belediyesinin ortak çalışmalarıyla pozitif ayrımcılık yapıyoruz.”
BOZDOĞAN: “BELEDİYEYİ DENETLEYECEK OLAN HALKTIR”
Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da “Şurada herkesin görmesini istediğim bir nokta var. Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanlarının 7 tane önemli özelliği var. Birincisi çözümcüler. İkincisi çoğulculuktan yanalar. Üçüncüsü çalışkanlar, çevreciler, dürüstler, şeffaflar. Biz göreve geldikten sonra ilk yaptığımız, ihalelerin hepsi canlı olarak yayınlanacak dedik. Halkımız da izlemeye başladı. Herkes neyin ne olduğunu gördü. Belediyeyi denetleyecek olan halktır” dedi.
TEPEBAĞLI: “ÇAMLIYAYLA’NIN SORUNLARINI BAŞKANIMIZA ARZ EDECEĞİZ”
Çamlıyayla Belediye Başkanıİsmail Tepebağlı ise “Sizlerle beraber inşallah Çamlıyayla’nın sorunlarını Başkanımıza arz edeceğiz, inşallah güzel sonuçlar alacağız kendisinden. Ben tekrar Çamlıyayla’ya geldikleri için huzurlarınızda teşekkür ediyorum, saygılarını sunuyorum” diye konuştu.