Yeni Anayasa çalışmalarına değinen Kılıçdaroğlu "AKP, Başkanlık teklifini çekerse uzlaşılan madde sayısı daha fazla olabilir. Bu süreç içerisinde demokratikleşme paketi getiriyorlarsa önce o paketi görmemiz gerekiyor. Parlamento erken toplanabilir, görev yapabilir" dedi. Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası kararlarının ardından ortaya çıkan 'genel af' tartışmaları ile ilgili ise "Şu anda genel affı öngörecek bir ortam yok" dedi. Irak'a gideceğini de belirten Kılıçdaroğlu, "Yoğun program çerçevesinde bazı görüşmeler olacak" diye konuştu.
Memleketi Tunceli'ye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu eşi Sevim ve beraberindeki milletvekilleri ile birlikte Ramazan Bayramı'nın ilk günü sabahı merkeze bağlı Atlantı Köyü'ne giderek aile mezarlığını ziyaret edip dua etti. Başta anne ve babası olmak üzere hayatını kaybeden yakınlarının mezarlarına çiçek bırakan Kılıçdaroğlu, daha sonra kent merkezine dönerek Tunceli Belediyesi'ni ziyaret etti. CHP Lideri'ni Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin'in yıllık izinde olması nedeniyle yerine Başkanvekili Babikhan Adır karşıladı.
Belediyeki herkesle tek tek bayramlaşan Kılıçdaroğlu, daha sonra 20 dakika basına kapalı olarak Belediye Başkanvekili Adır'la görüştü. Görüşmede, BDP'li Adır'ın 'çözüm süreci' konusunda CHP'den beklentilerinin olduğunu ancak, bu konuda CHP'nin politikasının beklentilerini karşılamadığı yönündeki eleştirilerini Kılıçdaroğlu'na ilettiği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu'nun ise "CHP, demokrat bir partidir, bazı fikirler söylenebilir ama esas olan benim açıklamalarım ve Parti Meclisi'nin yapacağı açıklamalar ve görüşlerdir. Biz Türkiye'nin barışı için büyük bir çaba içindeyiz. Biz CHP olarak Türkiye'de barışın sağlanması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz bu konuda hiç şüpheniz olmasın" dediği öğrenildi.
'BAŞKANLIK TEKLİFİ GERİ ÇEKİLİRSE...'
Belediye çıkışında gazetecilere gündemle ilgili açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarıyla ile ilgili bir soru üzerine, şunları söyledi:
"Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda arkadaşlarımız görev yapıyorlar. Türkiye'nin daha özgür, daha demokratik bir anayasaya kavuşması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Samimi olarak gösteriyoruz bu çabayı. Hatta sayın Başbakan, '48 madde kabul edildi, görüş birliği sağlandı' dedi. Ben daha faza uzlaşmanın sağlanabileceği yönünde görüş beyan etmiştim. Başkanlık teklifi çekilirse uzlaşılan madde sayısı daha fazla olabilir. Bu süreç içerisinde demokratikleşme paketi getiriyorlarsa önce o paketi görmemiz gerekiyor. Parlamentonun erken toplanması, görüşmelerin erken yapılması bizim açımızdan sorun değil. Parlamento erken toplanabilir, görev yapabilir. Halkın beklediği yasalar varsa onlar süratle yasalaştırılır. Dolayısıyla bir sorunumuz yok bu çerçevede."
'TUNCELİLİ OLMAKTAN GURURLUYUM'
Kılıçdaroğlu, Ergenekon davasında verilen kararlardan sonra ortaya çıkan 'genel af' tartışmasıyla ilgili soru üzerine ise "Şu anda genel affı öngörecek bir ortam yok" demekle yetindi.
'Çözüm süreci' ile ilgili bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, ülkede huzurun ve barışın olmasının herkesin ortak dileği olduğunu, bütün yurttaşların Türkiye coğrafyasında barış ve huzur istediğini söyledi. Barışı ve huzur sağlamanın yollarının siyaset kurumunun görev üstelemesi ve sorumluluk yüklenmesinden geçtiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Bu konuda her türlü çabayı gösterdik. En son 17 maddelik özgürlük ve demokrasi bildirgesini açıkladık. Gazetelere ilan verdik, parti binamıza astık. Türkiye'de barışın ve huzurun yolu daha fazla özgürlük daha fazla demokrasiden geçmektir. Eğer hükümet bu konuda önemli adımlar atarsa hiç kimsenin endişesi olmasın bu konuda en büyük katkıyı Cumhuriyet Halk Partisi yapacaktır. Türkiye'nin en güzel coğrafyası burası. Doğası, insanları güzel, uygar bir kent burası. Burada olmaktan, Tuncelili olmaktan son derece mutluyum onurluyum gururluyum, bunu da ifade etmek isterim."
'TÜRKİYE, AĞIR BİR BEDEL ÖDÜYOR'
Suriye'de yaşanan çatışmalar ve son günlerde ülkenin kuzeyinde Alevi ve Kürtler'e yönelik gerçekleştirilen katliamların hatırlatılması üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümetin izlediği Suriye politikası yanlıştır, başından beri yanlış olduğunu söyledik. Başından beri bu politikanın Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürükleyeceğini ifade ettik. Ama hükümet, 'Ben bu politikayı izleyeceğim' dedi. Bugün Suriye'de dökülen her kanın sorumlusu bu hükümettir. O yanlış politika şimdi Ortadoğu coğrafyasında Müslüman kanının akmasına yol açtı. Politikanın süratle değişmesi gerekiyor, Türkiye'den Suriye'de taraflara şu veya bu şekilde silah veya madde yardımı yapılmaması gerekiyor. Türkiye'nin tarafsız olarak Suriye'deki iç çatışmaları sonlandırma konusunda özel bir çaba harcaması gerekiyor ama maalesef Türkiye bu sürece taraf oldu. Taraf olduğu içinde ağır bir bedel ödeniyor. Suriye'de ve Türkiye'de o bedeli zaman zaman belirli bölümlerini ödüyor" dedi.
Ferit DEMİR- Şah İsmail GEZİCİ- Zafer KUMRU/TUNCELİ, (DHA)