3 yaşlı Arap taylarına mahsus yarış, 1400 metre çim pistte koşuldu. Karacabey Tarım İşletmeleri’nin yetiştirdiği ve Metin Çaldıran’ın sahibi olduğu Jülidekız (Baba Mevlüt - Alselma / Pegasus) jokeyi Selim Kaya idaresinde potoyu önde bularak ilk Grup koşu zaferine imza attı. İlker Köroğlu tarafından antrene edilen doru dişi tay daha önce üç kez Grup koşularda ikincilik elde etmişti.
Yarışın ikincisi Gökhan Kocakaya idaresindeki Eflah olurken, Mehmet Kaya ile Alattin isimli safkan üçüncü, Mehmet Salih Çelik ile Esinin Kızı dördüncü, Ahmet Çelik ile Aksöz de beşinci sırada yer aldı.
Jülidekız’ın 1.31.61’lik dereceyle kazandığı koşuda farklar 1,5 Boy - 1 Boy - 2,5 Boy - Baş şeklinde sonuçlandı.
2024 yılı TİGEM Koşusu’nu (Açık-G2/DH) izlemek için tıklayınız.
Yarışın ardından Şeref Tribünü’nde düzenlenen törende, kazanan tayın sahibi Metin Çaldıran’a ödülünü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç takdim etti.
Yüksek Komiserler Kurulu Üyesi Dr. Nihat Pakdil, kazanan safkanın yetiştirildiği Karacabey Tarım İşletmesi’nin Müdürü Ünal Kılıç’a ödülünü takdim etti.
Törene YKK Genel Koordinatörü Murat Birol Kayim, Kulübümüz Asli Üyesi Hayrettin Karamazı, TİGEM Genel Müdür Yardımcıları Kamer Erturan İbrişim ve Hakan Nalbantoğlu, TİGEM At Islahı ve Yetiştiriciliği Daire Başkanı Dr. Ali Ayar, Anadolu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Yılmaz ve Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Öcal da katıldı.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
TİGEM Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında kurulan haralar ile Devlet Üretme Çiftliklerinin (Zirai Kombinalar ile Devlet Ziraat İşletmeleri) birleşmesiyle oluşmuştur. TİGEM’in ana kolunu oluşturan haralar, ordunun ve sarayın iaşe ihtiyacını karşılamak ve at yetiştirmek üzere Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarında kurulmuştur. O dönemlerde 3-4 milyon dekarı bulan bir arazi varlığına ulaşan haralar, Osmanlı Devleti’nin güç kaybetmesiyle küçülmeye başlamış, sahip olduğu araziler 450 bin dekara kadar düşmüştür. TİGEM’in diğer kolu, genç Cumhuriyetin kurduğu Zirai Kombinalar ile Devlet Ziraat İşletmeleri’nin birleşmesiyle oluşan Devlet Üretme Çiftliklerine kadar uzanır. Zirai Kombinalar 1937 yılında ordunun ve gerektiğinde halkın gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Devlet Ziraat İşletmeleri ise modern tarım tekniklerinin uygulanması, sanayinin geliştirilmesi ve bu konularda çiftçilere önderlik etmek amacıyla, Atatürk’ün kendisine ait çiftlikleri bağışlamasıyla kurulmuştur. 1984 yılında hara ve inekhaneler ile Devlet Üretme Çiftliklerine ait varlıkların bir çatı altında toplanmasıyla Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK) olarak kurulan TİGEM; 1994 yılında, İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olarak yeni bir statü kazanmıştır. Günümüzde TİGEM, Anadolu, Karacabey ve Sultansuyu Tarım İşletmeleri’nde toplam 1480 at varlığı ile Safkan Arap Atı Yetiştiriciliği ve tarım sektörünün en önemli girdilerinden sertifikalı tohum, üstün vasıflı damızlıklarla üretim ve dağıtımı kapsayan faaliyetlerini sürdürmektedir.