TARIM-ÜFE YILLIK YÜZDE 20,20 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 20,20 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 20,20 arttı.

TÜİK, Tarım-ÜFE verilerini yayımladı. Çiftçinin üretim maliyetlerinin farklı girdi kalemleri dahil edilerek hesaplanan verilerde bir önceki aya göre düşüş kaydedilirken yıllık maliyetlerde artış oldu. Tarım-ÜFE, 2021 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,43 azaldı. Tarım-ÜFE'deki 5 aylık artış yüzde 7 olurken, bir yıllık artış yüzde 20,20 oldu.

Sektörlerde bir önceki aya göre değişim; tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,35 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 4,66, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 34,76 artış oldu. Ana gruplarda bir önceki aya göre değişim; çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 15,04 azalış, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,36, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,48 artış gerçekleşti.

YILLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 43,54 İLE LİFLİ BİTKİLER ALT GRUBUNDA OLDU

Bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 26,59 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 23,68 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Yıllık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 2,32 ile çeltik, yüzde 6,71 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 7,31 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ YÜZDE 7,82 İLE SEBZE VE KAVUN-KARPUZDA   

Alt gruplar itibarıyla bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 2,92 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ve yüzde 1,95 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu. Aylık en az artış gösteren alt gruplar ise yüzde 0,42 ile lifli bitkiler ve yüzde 0,52 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler oldu. Buna karşılık, bir önceki aya göre azalışın olduğu alt gruplar yüzde 4,68 ile çeltik ve yüzde 1,50 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar oldu. Mayıs 2021'de, endekste kapsanan 82 maddeden, 25 maddenin ortalama fiyatında azalış olurken 16 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 41 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.         

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri