İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ilk gün etkinlikleri için Milli Mücadeleye destek mitinglerinin yapıldığı Sultan Ahmet Meydanı’nı seçti. Cumhuriyet’e giden yolda en önemli mihenk taşlarından biri olan meydan, o ruhu yeniden yaşatabilmek ve yeni nesillere aktarabilmek amacıyla tercih edildi.
Millet bu meydanda bağımsızlık yemini etmişti
23 Mayıs 1919 Sultan Ahmet Mitingi, İstanbul ve ülkenin işgalini kınamak ve Milli Mücadele ruhunu canlı tutmak amacıyla gerçekleştirilen mitinglerden en büyüğü idi. O gün, Halide Edip, “Yedi yüz senenin tarihine ağlayan minareler altında yemin ediniz: Bayrağımıza, ecdadımızın namusuna hıyanet etmeyeceğiz” diyerek halka yemin ettirmişti. Yeminine sadık kalan millet canı pahasına vatanını savunarak, Cumhuriyet’e kavuşmuştu.
Tam 100 yıl sonra, Sultan Ahmet Meydanı coşkulu Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ev sahipliği yaptı. Etkinlikler İBB Kent Orkestrası’nın konseriyle başladı. Halkın ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği konserler gün boyu aralıklarla devam etti.
Fotoğraf sergisine yoğun ilgi
“İstanbul ve Atatürk” konulu fotoğraf sergisi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı. 17 Kasım’a kadar devam edecek sergide, Dr. Tuna Yılmaz arşivinden 80 fotoğraf yer aldı. 6 Ekim 1923 İstanbul’un Kurtuluşu ile 17 Kasım 1938 Atatürk’ün naşının Dolmabahçe’den çıkarıldığı tarihler arasındaki fotoğraflar, sergiye Cengiz Özkarabekir tarafından hazırlandı.
Cumhuriyetin ilk 15 yılına tanıklık eden; İngilizce ve Türkçe bilgilendirmelerin yer aldığı fotoğraflar, vatandaşların ve turistlerin büyük beğenisini kazandı. Sergide ilk defa görülen çok sayıda fotoğraf bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, bu kareleri fotoğraf makineleri ve cep telefonlarıyla kendi arşivlerine kaydetti.
Temsili Sultan Ahmet Mitingi Kürsüsü konuldu
Serginin bulunduğu alanda, 100 yıl aradan sonra, Halide Edip’in 200 bin kişiye seslendiği tarihi Sultan Ahmet Mitingi Kürsüsü de temsili olarak yer aldı. O gün siyah bayraklarla kaplanan meydan ve kürsü, al bayraklarla donatılarak Milli Mücadele ruhunu ve şanlı zaferi bir kez daha tüm dünyaya ilan etti. Kürsüde fotoğraflar çektiren vatandaşlar, Milli Mücadele’ye en büyük desteğin verildiği bu alanın Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına açılmasından duydukları memnuniyeti ifade etti.
Konserler için dev sahne hazırlandı
Etkinlikler akşam konserleri ve İBB Şehir Tiyatroları’nın sahneye koyduğu Cumhuriyet Oratoryosu ile devam etti. Konserler için 26x20 metrekare genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde sahne hazırlandı. Vatandaşların sahneyi daha rahat izleyebilmeleri için 5 adet led ekran kullanıldı. Lazer ışıkları ile aydınlanan Boğaz’da ve meydanda eşsiz görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’un pek çok yerinden izlenebilen bu anlar, drone çekimlerine birbirinden renkli kareler olarak yansıdı. Vatandaşların coşkusu ve neşesi görülmeye değerdi. Ellerinde binlerce bayrakla meydanı dolduran vatandaşlar, unutulmaz bir bayram kutlaması yaşadı.
Milli Mücadele ruhu yeniden yaşatıldı
Düşmana teslim olmayan; kadınıyla erkeğiyle, yaşlısıyla genciyle topyekûn işgale karşı direnen Anadolu insanın duyguları Cumhuriyet Oratoryosu’nda canlandırıldı. İzmirli Ayşe’den Gördesli Makbule’ye, Erzurumlu Kara Fatma’dan Onbaşı Halide’ye, milli mücadelenin kadınlarının sesi yankılandı meydanda. Halide Edip’in 200 bin fedakâr ve cefakâr İstanbulluya ettirdiği yemin, 100 yıl sonra İstanbullunun ve İBB Başkanı’nın ruhunda yer buldu.
İmamoğlu’ndan cumhuriyet ve demokrasi vurgusu
İstanbulluların yoğun tezahüratları ve “Her şey çok güzel olacak” sloganı eşliğinde sahneye çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşmasında Milli Mücadele, cumhuriyet ve demokrasi kavramlarına dikkat çekti.
Azim ve kararlılıklarını kürsülerden cesurca haykıran Milli Mücadele kadınlarına duyduğu şükran ve minneti ifade edebilmek için konuşmasını eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte yapmak istediğini söyleyen İmamoğlu, duygularını şöyle dile getirdi:
“Bundan 100 yıl önce, Sultan Ahmet Meydanında, Kuvayı Milliye ruhuyla iki yüz bin İstanbullu buluşmuştu. O gün, İstanbul işgal altındaydı; ama bu cesur ve asil millet kendine güveniyordu. Bu güveni Sultan Ahmet Meydanında ifade etmek bir Türk kadınına, Halide Edip’e nasip olmuştu. Ben de bu akşam sizlere sevgili eşimle beraber hitap ediyorum. Halide Edip’i ve işgal günlerinde Sultan Ahmet’te ve İstanbul’un dört bir yanında toplanıp direnen yüz binlerce İstanbulluyu, bugün yine bu meydanda hep birlikte saygıyla, rahmetle anıyoruz.”
İlk gün konserleri büyük coşkuyla gerçekleşti.
Meydanı dolduran coşkulu kalabalığa ilk konseri sanatçı Şevval Sam verdi. Anadolu ve Trakya’nın pek çok yöresinden türküler söyleyen Sam’a vatandaşlar da eşlik etti. Ekrem İmamoğlu’nun zorlu bir yolculuğa çıktığını belirten Sam, herkesten elini taşın altına koymasını ve Başkan’a destek olmasını istedi.
Ünlü Sanatçı Fahir Atakoğlu da İstanbul Oda Orkestrası ve Magma Filarmoni Korosu eşliğinde konser verdi. Demirkırat,12 Mart, Sarı Zeybek ve Cumhuriyet besteleri seslendirildi. Son olarak sahneye çıkan Athena grubu, ritmik şarkılarıyla İstanbulluları coşturdu.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi