Silivri İlçesi’nde 480, Çerkezköy İlçesi’nde 64 hektar alanı kapsayarak yapılması planlanan termik santrale tepki amacıyla, yöredeki köylülerin de katılımıyla Silivri Belediyesi, Silivri Çevre Derneği ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası tarafından ortak bir basın açıklaması düzenlendi. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, termik santral yapımındaki ısrarı “Vahamet, cehalet vurdumduymazlık” sözcükleri ile anlatırken, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, hukuki mücadeleyi sürdürürken güçlü bir sesle santrale karşı çıktıklarını haykırmak zorunda olduklarını söyledi.
KÖYLÜLER TEPKİ GÖSTERDİ
Basın açıklaması, Çerkezköy Termik Santrali’nin yapılması planlanan Silivri’ye 5, Çerkezköy’e 7 kilometre uzaklıkta bulunan Çayırdere Mahallesi’nde yapıldı. Yörede oturan köylülerin de ellerinde ‘Kanser hastaları artacak’, ‘Suyumuz önce kirlenecek sonra tükenecek’, ‘Çocuklarımız engelli doğacak’ yazılı dövizler taşıyarak destek verdiği tepki eyleminde konuşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, santral kararının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, Resmi Gazetede yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla sürecin hızlandırılmak istendiğini vurguladı.
IŞIKLAR: “BU VURDUMDUYMAZLIĞI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Başkan Işıklar, yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Yapılması düşünülen santralin kapladığı alan Çerkezköy kısmında 4 bin 850 dönüm, Silivri'de ise toplam 6 bin 100 dönüm alanı kapsıyor. Yani Silivri’nin merkez yerleşiminden daha büyük 10 bin dönüm alana termik santral yapılması planlanıyor. Işıklar, Çayırdere’deki doğal yapının görülebilmesi için açıklamayı burada yaptıklarını anlatırken, tarım alanı olan bölgenin sanayi bölgeleri ile sınırlandırıldığını burada orman ve yeraltı kaynaklarının bulunduğu nu ifade ederken, “Çayırdere, termik santral için seçilebilecek en son yer. En fazla zararı verebilmek için bir atom bombasının atılabileceği bir yer ararsanız, burasını bulursunuz. Burası, Trakya’daki yeraltı su havzasının en önemli yeri. Yani İstanbul-Lüleburgaz arasındaki 300 kilometrenin en önemli su havzası. Bu kadar sağlık, ekonomi ve çevre zararı olduğunun bilinmesine rağmen neden bu kadar ısrar edildiğini, bu vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Belediye olarak güneş ve rüzgâr enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. TÜRAM’da 3 üniversiteyle 8 yıldır koyduğumuz değer gibi bizim bitmek tükenmek bilmez, sonsuza kadar sürecek bir zenginliğimiz ortaya çıktı. Planlanan termik santral Malkara kömürü ile çalıştırılamayacağını bilim adamları ortaya koydu. Santral, Tekirdağ Limanı'ndan taşınacak yüzde 30 verimli kömür 350 kilometrelik Trakya havzasının en önemli yeri Halaçlı bölgesinde olan su havzasından çıkarılarak su ile yıkanarak yüzde 60 kapasite verime çıkarılacak. Kirli su yeraltına bırakılacak.” Başkan Işıklar, toplanan 14 bin imzanın Danıştay’a verildiğini, iktidar kanadından gelen çalışmaların durdurulduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, sondajın devam ettiğini dile getirerek; “Burada ciddi rant yapısı, konutlaşmayı buraya taşıma gibi çok da sağlıklı olmayan rant kavgası olduğunu düşünüyoruz” dedi. Katılım gösteren herkese teşekkür eden Başkan Işıklar, son olarak şunları ekledi: “Birinci sınıf tarım arazilerinin maf etmek, böyle ilkel bir enerjiyle bölgeye zarar vermeye çalışacak anlayışı kınıyorum. Doğaya ve çevreye katkı sağlamak adına bugün burada olan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”
AKAY: “GÜÇLÜ BİR SESLE HAYKIRMAK ZORUNDAYIZ”
Katılımcıların, “Termik Santral İstemiyoruz” diye slogan attığı toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; “Aynı topraklarda yaşıyoruz sıkıntı ve mücadelemiz aynı. 7 aydan bu yana başlattığımız hukuki mücadelemiz devam ediyor. Ancak topyekûn mücadeleye ihtiyacımız var. Havamıza, suyumuza toprağımızı korumamız gerek. Termik santral, havamızı, suyumuzu, tarım alanımızı alacak. ‘Hükümetin aldığı bir karardır doğru göstermek lazımdır anlayışı’ ile bunu sunma mücadelesi var. 1 milyon nüfusun sağlığını etkileyecek bu santrale karşı çıkmalıyız. Güçlü bir sesle karşı çıktığımızı haykırmak zorundayız” dedi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Anayasa’nın 44 ve 45’inci maddelerine aykırı olduğunu savunduğu santral için, 485 hektar alandaki çevre düzen planına karşı dava açtıklarını anlattı. Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, bu işin peşini bırakmayacaklarını, verimli tarım arazilerine termik santral yaptırmamak için sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Kaynak: istanbulses / Silivri