Silahın şakası yok, Silah öldürür

İnsanların “alınyazısı” namluların ucunda yaşamak, “silahlanmak “değildir. Yaşanabilir bir Dünya için, “umut ve gereken” uluslararası silahsızlanmadır.

Tüm toplumu ve toplum sağlığını tehdit eder boyuta gelen, silahlanmanın ve silah satışının pervasızca yapılmasının önlenmesini  ivedilikle talep ediyoruz.  Öfke kontrolü eğitiminin okul müfredatına alınmasını, ilkokuldan, hatta ana okulundan itibaren öfke kontrolü ve cinsiyet eşitliğinin çocuklara öğretilmesini özellikle öneriyoruz… Tüm duyarlı yöneticileri ve duyarlı kitle örgütlerini, yurttaşları  mücadeleye çağırıyoruz.

olarak hep “Silahın şakası yok. Silah öldürür” diyoruz. Ve anne babaların çocuklarının eline silah verip insan öldürttüğü, sokak köpeklerinin, kedilerinin hedef gözetilerek öldürüldüğü, gözlerinin oyulup, bacaklarının kesildiği, maganda cinayetlerinin her geçen gün arttığı, şiddetin ilkokullara kadar indiği günümüzde şiddete ve bireysel silahlanmadaki artışa dikkat çekmenin öneminin giderek arttığını düşünüyoruz…

28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’de gerçekleşen kısa oturumda;

“Bireysel Silahlanmayı “korunma –savunma amacı ile gerekli ve ihtiyaç gören yaklaşımın, “bireysel silahlanma için bahane edilmesi” ;  yaşanan kontrolsüzlük ve büyük acıların, kayıpların devamına sebep olmaktan başka bir  yere varmadığı, Silah edinme hakkı ve kullanımı;  kişilerin kendisi ve yakınları için doğru beşeri- insan ilişkileri becerisi, sağlıklı bir ruh hali, sorumluluk gerektirmektedir. Bu nedenle şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanma için, toplumun her kesiminde “eğitim programları ” sürdürülmesi ve silah yasasında yapılması gereken düzenlemeler için önerilerde bulunuldu.

Silahın şiddet kültüründeki rolü ve işlevi nedeniyle, suçun önlenmesi açısından şu hususlara dikkat edilmelidir:

1. Bir ülke veya topluluktaki silahlı şiddet, ruhsatlı ve/veya ruhsatsız silâhların varlığı ile doğrudan bağlantılıdır.

2. Silâh sahibi olma, bir imtiyaz ya da hak olarak ele alınamaz.

3. Silâhı sınırlandırmak üzere, hükümetler tarafından gerekli tedbirler alınmadığı sürece, silah kültürü yaygınlaşarak kamu güvenliğini tehdit etmeye devam edecektir.

4. Yasal düzenlemeler, denetimlerin yanında, eğitim programları ve sorunları çözümleyici stratejilere de gereksinim vardır.

Törende “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” Karikatür Yarışması ödülleri de sahiplerini buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ASAYİŞ Haberleri