CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yüksel Taşkın, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası vesilesiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşkın’ın açıklaması şöyle:
“Her yıl Dünya Engelliler Haftası nedeniyle çeşitli açıklamalar yapılır. Bu açıklamalar da genellikle üst perdeden ve lütufkar bir dile sahiptirler. CHP olarak engellilerin sorunlarını sadece özel günlerde hatırlamıyor, doğrudan sorunun muhatabı olan engelli kuruluşlarıyla yıl boyu buluşmalar ve toplantılar gerçekleştirerek ilgili politikalarımızı şekillendiriyoruz.
Bu yılın Engelliler Haftasının, seçim takvimiyle çakışması da ayrıca önemli. Siyasi partiler çeşitli vaatlerde bulundular. Partimiz aslında yine engelli STK’larıyla oluşturduğu pek çok yasa teklifini TBMM’ye sunmuştu. Doğal olarak iktidara geldiğimizde, mevcut iktidar bloku tarafından sürekli reddedilen bu tekliflerimizi yasalaştıracağız.
Yine partimizin Engelli Çalıştayı vesilesiyle oluşturduğu ve güncellediği politika önerilerini de hayata geçireceğiz. Bu vaatlerle birlikte, Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde, “Engelliler” başlığıyla ortaya koyduğumuz öneriler, iktidarımızda bizlerin önceliği olacaktır.
Ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı biliyoruz çünkü bizler engellilere rağmen ve onlar olmadan hiçbir sürecin sağlıklı olamayacağını gayet iyi biliyoruz
CHP’nin engelliler alanına yönelik bakış açısının iki ilkesel temeli söz konusu. Bizler engelli sorunlarına hak temelli yaklaşıyoruz. Tüm politikalarımızın temelinde engellilerin birey olarak hakları ve talepleri olduğu anlayışı var. Bir başka farkımız da katılımcılık. Biz beraber politika geliştirmeyi, yönetmeyi ve nihayetinde denetlenmeyi kabul eden ve ortak akla inanan bir partiyiz.
Genel Başkanımız ve 13. Cumhurbaşkanı Adayımız Kemal Kılıçdaroğlu, kısa süre önce engelli camiasına yönelik vaatlerimizi içeren bir video paylaştı. O videoda da yukarıda bahsettiğim politika oluşturma süreçlerinin ve ilkelerin etkisinin olduğu kolaylıkla anlaşılacaktır.
Genel Başkanımızın iktidara geldiğimizde uygulamaya söz verdiği vaatleri aşağıda tekrar engelli camiasının gündemine sunuyorum:
"Sevgili halkım. Bugün, nüfusumuzun en az yüzde 7’sini oluşturduğunu tahmin ettiğimiz engelli kardeşlerimize seslenmek istiyorum. Bakın, tahmin ettiğimiz diyorum. Çünkü elimizde resmi veri yok. Devlet, engellilere dair istatistik tutmuyor. Elindeki bu yüzde 7 oranı, 2011 yılının verisi. Yani tam 12 yıl önceki veri. Devlet tarafından yok sayılmanın en net hali budur.
Devlet engellilere dair istatistik tutmuyor
Tüm engellilerin verilerini içeren güncel bir veri tabanı oluşturulmadan hak temelli kamusal hizmet başlayamaz. Sadece bu bile bu iktidarın, milyonlarca insanımızı birey olarak değil detay olarak gördüğünün ispatı. Hükümet, seçim yatırımlarını dağıtırken bile engellilere cimri davrandı. Ne engelli aylıklarını insani seviyelere çekti ne de engelli işsizliğine doğru düzgün çözüm üretti.
Aylıklar ve yardımlarda enflasyonun dikkate alınması için kanun çıkaracağız
Peki bizim iktidarımızda var olan yardımların üstüne ne konulacak, 9 maddede hızla aktarıyorum. Bir. İlk iş engelli yoksulluğuna el atacağız. Engelli aylıkları ve bakım yardımları için enflasyonu dikkate alacak şekilde kanun çıkaracağız. Bu aylıkları ve yardımları asla enflasyona ezdirmeyeceğiz. Yardımlar öyle Bay Kemal’in de iki dudağına bırakmayacak. Net kanun olacak.
Bakım hizmeti veren kadınlar emeklilik hakkı kazanacak
İki, gelir desteğini ailedeki kadının banka hesabına yatıracağız. Evde engellisi olan veya yaşlıya bakım hizmeti veren kadınların sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek ve Aile Destekleri Sigortası kapsamında kadınlar emeklilik hakkı kazanacak. Üç, protez ve ortezlerin, Sosyal Güvenlik Kurumu katkı paylarını ve malzeme desteklerini günün şartlarına göre güncelleyeceğiz."
Engellilerin tekerlekli araçlarının bakım ve tamiri ücretsiz olacak
Dört, engelli vatandaşlarımızın akülü ve manuel tekerlekli araçlarının tamir, bakım ve onarımını ücretsiz olarak yapan atölyeler kuracağız. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, belediyelerimiz bu hizmeti başarılı bir şekilde uyguluyorlar. Artık Türkiye’nin her yerine yayacağız bunu.
12 bin engellinin atamasını yapacağız
Beş, dijital dönüşümü ve uzaktan çalışma imkanlarını dikkate alarak, kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan kotaları dolduracağız. Kamuda 12 bin engellinin atamasını yapacağız.
Altı, down sendromlu çocukların hayata katılımı ve ailelerinin destek alması için altyapıyı hızla güçlendireceğiz.
Keyfi rapor çilesi son bulacak
Yedi, engelli raporlarında keyfi değerlendirmelerin büyük mağduriyetler yarattığını biliyoruz. Biz, adil ve etkin bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği’ni hayata geçireceğiz. Keyfi rapor çilesi kesinlikle son bulacak.
Okulları engellilerin ihtiyaçlarını gözeterek tasarlayacağız
Sekiz, bakın engelliler en temel haklardan olan eğitimden de mahrum kalıyorlar. Sadece yüzde 6,5’u lise, yüzde 2,6’sı üniversite mezunu. Çünkü engelliler için eğitim de engellerle dolu. Biz okulları engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını gözeterek tasarlayacağız. Engelli çocukların örgün eğitim dışındaki rehabilitasyon hizmetini ayda en az 40 saate çıkaracağız.
Ayrımcılığı sona erdirmek için yeni hukuki düzenlemeler yapacağız
En önemlisi dokuz, engellilere yönelik ayrımcılığı sona erdirmek için yeni hukuki düzenlemeler yapacağız. Bu ülkede engelliler artık eşit yurttaşlar olarak, hak ettikleri gibi insanca yaşayacak. Yani özetle, tüm yaşlılar ve tüm engelliler için de baharlar gelecek, sana söz.