ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ, TBMM'DE KABUL EDİLDİ

“Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklife göre, öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağına ayrıldı. Düzenlemeyle öğretmenlere “3600 ek gösterge” verilmesinin önü açıldı.

“Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Teklife göre, öğretmenlik mesleği üç kariyer basamağına ayrıldı. Düzenlemeyle öğretmenlere “3600 ek gösterge” verilmesinin önü açıldı.

AKP tarafından hazırlanan “Öğretmenlik Meslek Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kanun teklifine göre; öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere 3 kariyer basamağına ayrılacak. Öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve bunlara bağlı olarak özlük haklarının iyileştirilmesi sağlanacak.

Teklife göre; aday öğretmenliğe atanabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun şartlarına ek olarak Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na uygun olarak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptırma ve Milli Eğitim Bakanlığı veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. Adaylık süreci bir yıldan az iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilmeyecek. Aday öğretmenler eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar, öğretmenliğe atanacak.

Aday öğretmenlerden; atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların, adaylık süreci içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na mazeretsiz olarak katılmayanların veya başarısız olanların görevine son verilecek.

Ayrıca, görevine son verilenler, üç yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacak. Görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce 657’ye göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanacak.

Aday öğretmenlik dahil en az on yıl hizmeti bulunanlardan; mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan, mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilecek.

UZMAN ÖĞRETMENLİKTE EN AZ ON YIL HİZMETİ OLANLAR BAŞÖĞRETMEN UNVANINA BAŞVURABİLECEK

Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden, mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar, başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve uzman öğretmen sertifikası düzenlenecek.

3600 EK GÖSTERGE, 15 OCAK 2023 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. 1. derecede olanlara 3600, 2. derecede olanlara 3300 3. derecede olanlara 2200, 4. derecede olanlara 1600, 5. derecede olanlara 1300, 6. derecede olanlara 1150, 7. derecede olanlara 950, 8. derecede olanlara 850 ek gösterge uygulanacak. Öğretmenlere “3600 ek gösterge” uygulamasına ilişkin düzenleme 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YURT HABER Haberleri

“ASKİ’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ” HIZLA İLERLİYOR
MANSUR YAVAŞ’TAN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI
ASKİ, SU SAYAÇLARININ DONMA RİSKİNE KARŞI UYARIYOR