Nihat Yeşil: Depremden Kurtulan Vatandaşlarımız Asbest Maddesinden Zehirlenecek

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, deprem sonrası enkaz kaldırma işlemleri standartlara uygun yapılamadığı için çevreye asbest ve diğer tehlikeli tozların yayıldığını Meclise taşıdı.

Üç farklı bakanlığa soru önergesi veren Yeşil, “Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Örgütü asbesti birinci sınıf kanserojen olarak nitelendirmektedir. Diyarbakır, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye asbestin en yoğun bulunduğu bölgelerdir.

Türkiye'de 2010 yılından itibaren asbestin çıkarılması, işlenmesi ve kullanılması yasaklanmıştır. Genellikle bu tarihten önce yapılmış olan konut, fabrika, askeri tesis, okul, hastane gibi yapılarda asbestin yoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir.”

ENKAZ KALINTILARI GELİŞİ GÜZEL DÖKÜLMEKTEDİR

Enkaz kalıntılarının döküleceği, depolanacağı alanlar da özel olarak belirlenmediği için toplanan hafriyat ise gelişigüzel dökülmektedir. Enkaz kalıntıları içinde asbest dışında doğaya ve insana zarar veren birçok malzeme bulunmaktadır. Binalarda çeşitli amaçlarla kullanılan kurşun, cıva gibi ağır metaller; boyalar, sıvalar; küf, mantar ve benzeri materyaller başta solunum yolu hastalıkları, astım, akciğer kanseri, alerjik hastalıklar, çocuklarda büyüme ve gelişme gerilikleri ve nörolojik hastalıklara yol açmaktadır.

ZEHİR YİYORUZ

Enkaz molozlarının tarım alanlarına döküldüğünü ifade eden Yeşil, “asbest ve kimyasal maddeler rüzgarında etkisiyle tarım alanları ve yeraltı su kaynakları yayılarak yediğimiz besinlerle de bize ulaşacak. Bu durumun acil önüne geçilmeli enkaz molozları standartlara uygun alanlara dökülmelidir.

CHP’li Yeşil, Çevre, Şehircilik Ve İklim Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için verdiği önergesinde şunları sordu:

1.      Depremin yaşandığı 11 ilimizde enkaz kaldırma işlemlerinden önce bakanlığınız tarafından asbest incelemesi yapılmış mıdır? İncelemeler yapıldıysa eğer hangi illerde ne miktarda asbest belirlenmiştir?

2.      Depremden etkilenen 11 ilimizde enkaz kalıntılarının döküleceği yerler olarak nereler belirlenmiştir?

3.      Enkazın döküleceği alanlardaki zeminin bir membranla kaplaması yapılmış mıdır?

4.      Enkaz kalıntılarının rastgele döküldüğü iddialarına ilişkin bir çalışmanız olmuş mudur?

CHP’li Yeşil, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için verdiği önergesinde şunları sordu:

1.      Depremin yaşandığı 11 ilimizde enkaz kaldırma işlemlerinde etrafa yayılan asbest için bakanlığınız ne tür önlemler almıştır?

2.      Enkaz kaldırmada çalışan personellerin sağlığı açısında ne tür önlemler alınmıştır?

3.      Bakanlığınız tarafından bölgede yaşayan vatandaşlara asbest riski ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirilme yapılmış mıdır?

CHP’li Yeşil, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr Vahit Kirişici’nin yanıtlaması için verdiği önergesinde şunları sordu:

1.      Bakanlığınız tarım alanlarına dökülen enkaz molozlarına ilişkin bir çalışması olmuş mudur?

2.      Bakanlığınız enkaz molozlarının tarım alanlarına dökülmesine neden engel olamamıştır?

3.      Enkaz molozlarından tarım alanlarına yayınlan asbest ve kimyasal maddelere ilişkin üreticiler bilgilendirilmiş midir?

4.      Tarım alanlarına yayılan asbest ve kimyasal maddelere karşı ne tür önlemler alınacaktır?


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri