Büyükçekmece’de Yunanistan’dan gelen ilk mübadillerin ayak bastığı iskelede düzenlenen anma etkinliğinde yaşanan göç canlandırılarak, göç yollarında hayatını kaybedenler için denize karanfil bırakıldı.
Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu iki ülke arasında Rum ve Türk nüfusun yer değiştirdiği “mübadele”, 99. yılında unutulmadı.
İlk gelen mübadillerin fotoğrafları sergilendi
Yaklaşık 500 bin Türk ve 1 milyon 200 bin Rum'un yer değiştirdiği mübadele, Büyükçekmece Belediyesi, Büyük Mübadele Derneği ve Tepecik Trakya Rumeliler Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle anıldı. Mübadele döneminde atalarının giydiği geleneksel kıyafetleri giyen genç mübadiller, izleyicilere göçü denizden teknelerle gelerek canlandırdı. Ardından ise göç yollarında hayatını kaybeden mübadillerin anısına vatandaşlar, göçün ilk başladığı yer olan Mimar Sinan iskelesinde denize karanfiller bıraktı. Etkinlik kapsamında açılan “1. Kuşak Mübadiller Fotoğraf Sergisi” de büyük ilgi gördü.
“Yaşanan acıları dile getirmek istiyoruz”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Bugün mübadelenin 99. yılını andık. Mimar Sinan ya da diğer adı ile Kalikratya olarak anılan noktada bu etkinliği gerçekleştirdik. O gün buradan ayrılan Rum vatandaşlarımızın anısına denize karanfiller attık. Yunanistan'dan gelen Türk vatandaşlarımızın ise karaya çıkışının temsilini gerçekleştirdik. Bu etkinliği her sene yapıyoruz. Dramatik bir yolculuktur ama kurtuluş savaşı sonucunda dünya iki ulus devlete kavuşmuştur. Bunlardan bir tanesi modern Türkiye Cumhuriyeti diğeri ise Yunanistan Krallığı'dır. Tabi bu tip savaşların sonucunda bu olaylar kaçınılmazdır. O gün ki şartları düşündüğümüzde bu olay dinsel bir değişimdir. Yollarda yaşanan o dramatik sahneleri daha önceden filmlerde görmüştük. Bizde her sene düzenlediğimiz etkinliklerde bu acıları dile getirmek istiyoruz. O süreçte 2005 Rum buradan Yunanistan'a gitti. Bir o kadarda Türk bu topraklara geldi. Buradan giden insanlar o topraklarda doğup büyüdüğü köy olan Kalikratya ismini devam ettirdiler. Yaşadıkları yere Neo-Kalikratya ismini vermişler. Biz buradan giden insanların kurdukları beldeler ile kardeş şehir olduk. Bu da çok önemlidir, bunun altını çizmek isterim. Büyükçekmece belediyesi ile bu şehirler çok yakın ilişki içerisindedir. Karşılıklı mübadeleye konu olmuştur bu çok önemlidir. O dönemde yaşanan acılara orada ve burada şahit olduk. Bizde bu acıları yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
Yunanistan’dan babasının evini bulmak için geldi
Babasının doğmuş olduğu topraklarda anma etkinliği düzenlendiğini sosyal medya aracılığıyla duyarak Büyükçekmece'ye gelen 64 yaşındaki Lefteris Emmanouilidis, “Bu etkinlik için çok teşekkür ederim. Ben Yunanistan'dan buraya babamın evini bulmak için geldim. Böyle bir etkinlikle karşılaştığım için çok mutlu oldum” dedi.
Anma etkinliklerine CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şemdiye Yener, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, belediye meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.