Doğu ve Güneydoğu gezisine Mardin'de devam eden CHP Esnaf Masası Heyeti, Kızıltepe’de çiftçilerle bir araya gelerek Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter ile görüştü. Öter, tarımdaki en büyük sorunun yüksek elektrik faturaları ve ithal buğday alımları olduğunu belirtirken bir çiftçi ise, DEDAŞ’tan (Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi) yakınarak “Borçlu abonelerin elektrik trafoları sökülmüş. Zaten yağmur yok, kuraklık. Çocukluğumuzdan beri "GAP gelecek'... Çocuk babası olduk. Yakında torunlarımız olacak ama hala "GAP gelecek" Bir diğer çiftçi ise, “Bu millet aç, tek sorunumuz TEDAŞ değil. Alsınlar toprak onların olsun. Karnımızı doyursunlar” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki milletvekilleri Mardin Kızıltepe’deki çiftçilerin sıkıntılarını dinledi. Bölgenin en önemli sorununun kuraklık ve elektrik faturaları olduğunu vurgulayan çiftçiler yıllardır tamamlanamayan GAP’tan da dert yandı.
“KARADENİZ’E TÜNEL YAPIYORLAR ATATÜRK BARAJI HALA GELECEK”
Bir çiftçi, “İstanbul’da Avrasya tüneli oldu Atatürk barajı gelecek. 3. Köprü oldu Atatürk barajı gelecek. Çanakkale Köprüsü bitmek üzeredir hâlâ Atatürk barajı gelecek. Karadeniz’de tünel yapıyorlar Atatürk Barajı’na geldiği zaman hâlâ gelecek. Demek ki bizim bölgemiz ayrı bir bölgedir.
“TORUN BABASI OLDUK HALA GAP GELECEK”
Diğer bir çiftçi, “2400 lira üre gübresi peşin para. Vadeye girdiği zaman 3800-4000 lira arası. İlaçlaması var. Bunun mazotu tohumu zaten mümkün değil masrafınıçıkarması. Milletin sıkıntısıçoktur DEDAŞ’tan. Borçlu abonelerin elektrik trafoları sökülmüş. Zaten yağmur yok, kuraklık. Şu an milletin tek kurtuluşu GAP’tır. Çocukluğumuzdan beri GAP gelecek. Çocuk babası olduk. Yakında torunlarımız olacak ama hâlâ GAP gelecek.”
“TOPRAK ONLARIN OLSUN KARNIMIZI DOYURSUNLAR”
Bir başka çiftçi ise, “Bu millet aç, tek sorunumuz DEDAŞ değil. Alsınlar toprak onların olsun. Karnımızı doyursunlar, yeter artık isyan ediyoruz” dedi.
“DÖNÜM BAŞI 15 KAT FAZLA ELEKTRİK FATURASI”
Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter ise tarımın ve çiftçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili olarak şunları söyledi:
“Tarımdaki en büyük sorunlarımızdan biri Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) sulama alanlarının 1946’da temeli atıldı, bir türlü tamamlanamadı. GAP için ödenek yok dendiği zaman, elektrik üretim ayağından kendini amorti etmiş. Biz diyoruz ki, bugün Çukurova’da dönüm başı 70 kuruştur. Bizde ise dönüm başı bin liraya tekabül ediyor. Yani 15 katı. E bu da çiftçiyi kurtarmıyor.
“MISIRDAN ZARAR EDİYORUZ”
Mardin Ovası dünyanın en bereketli topraklarıdır. Buğday ve mısır ekiyoruz. Mısırın yarısı ekilmesi. Her yıl Mardin Ovası’nın 2 milyon ton üretimi vardı. Bu sene 1 milyon tona düştü. Çünkü dışarıdan mısır alıyoruz dışarıdan 1 lira 90 kuruşa mısır alıyoruz. 1 lira 50 kuruşa satıyoruz. Burada 40 kuruş devletimiz zarar ediyor."
“YERLİ BUĞDAYI SATAMIYORUZ, DIŞARIDAN PAHALIYA SATIN ALIYORUZ”
Öter, hükümetin yerli buğday yerine ithal buğday aldığını ifade ederek ,"Gidiyorsunuz Ukrayna, Rusya gibi ülkelerden buğday alıyoruz. Un yapıp sonra dışarıçıkarabiliyoruz. Bizim çiftçimiz buradan zarar ediyor. Dışarıdan pahalıya alıyoruz. Sonuçta hükümet buradan sübvanse ediyor. O sübvansenin yarısı elektrik üretiminde çiftçiye destek olsun diyoruz" dedi.
Mardin'de son otuz yılın en kurak baharını geçirdiklerini belirten Öter, "Bu toprakların acilen sulanması lazım. Elektrik şirketi diyor ki, ‘Ben tüccarım paramla alıyorum. Paramla satıyorum’ burada hükümetin araya girmesi çiftçiyi koruması gerek. Bu bizim hakkımızdır. Milli servet üretiyoruz. Makarnalık buğdaylarışu anda dışarıya göndermediğimiz için yerli buğdayı diğer ülkelerden alıyoruz" dedi.