Maltepe Belediyesi’nce Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen 3. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali kapsamında, Avrasya Tiyatrolar Birliği Genel Sekreteri ve Maltepe Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara ile “Avrasya Tiyatrolar Birliği” üzerine, Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler ile “Akademik Yaklaşımla Oyun Yazma Süreci” üzerine söyleşi düzenlendi.
Maltepe Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kubilay Erdelikara, 2019 yılında düzenlenen 2. Uluslararası Maltepe Tiyatro Festivali’nde 7 ülkenin bir araya gelerek Avrasya Tiyatrolar Birliği kuruluş protokolüne imza attığını anımsattı. Birliğin 23 ülkeyle çalışmalarına devam ettiğini, gelecek beş yılda 50 ülkenin temsil edilmesini hedeflediklerini ifade eden Erdelikara, “Birliğimiz sadece Türk tiyatrosuna değil dünya tiyatrosuna, kültürlerarası iletişime de önemli katkılar sunacak” dedi.
İyi dostlar edinildiğinde çok güçlü bir yapının ortaya çıktığına işaret eden Erdelikara, “Birliğimizde bu süreç kendiliğinden iyi adımlarla devam ediyor. Önümüzdeki süreçte birliğimizde oyuncu değişimleri, ortak projeler başlayacak. Örneğin ‘Deli’ isimli oyunumuz Özbekistan Kaşkadarya Devlet Tiyatrosu’nca Özbekistan’da ve önceki gün festivalimizde sahnelendi. Oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu’nun ismini taşıyan ‘Tuncer Cücenoğlu Günleri’ düzenleyeceğiz” diye konuştu.
“TÜNELİN UCUNDA IŞIK VAR”
Kıbrıs Girne Belediye Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Derman Atik, sanatta örgütlenmenin önemine dikkat çekerek, “Bunu sanatınızdan ve çalışmalarınızdan taviz vermeden yapmak önemli. Sanatsal aktivitelerden toplumu faydalandırmak önemli. Birliğimizde maddiyat üzerine kurulmayan sanatın birleştirici gücünden yararlanıyoruz” dedi.
Sırbistan Lazarevac Puls Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ivana Nedeljkovic, festival kapsamında Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’ın ortak projeyle sahne aldığına değinerek, “Sırbistan uzun yıllar bir savaş dönemindeydi. Burada iç savaşı en iyi anlayacak kişi benim diye düşünüyorum ancak tünelin ucundaki o ışığı ben görüyorum. Tiyatronun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Aynı amaca yönelik çalışmalarımız var. Hepimiz sorunlar yaşıyoruz ancak bunları lehimize çevirebileceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
DR. GÜLER’DEN OYUN YAZMA SÜRECİ̇ SEMİNERİ
Festivalin diğer bir söyleşisinde ise Doç. Dr. Birgül Yeşiloğlu Güler ile “Akademik Yaklaşımla Oyun Yazma Süreci” konuşuldu. Yazarın yaratıcı süreçle ilgili dikkat etmesi gerekenleri anlatan Güler, metnin insanla ilgisi olması, toplumsal ya da bireysel mesaj vermesi gerektiğine işaret etti.