Lev Troçki Uluslar Arası Etkinlikle Anıldı

Yaşamının dört yılını (1929-1933) Büyükada’da geçiren Lev Troçki, Adalar Belediyesi ev sahipliğinde, uluslararası bir etkinlikle anıldı.

Lev Troçki ölümünün 84. yıl dönümünde Büyükada’da geniş katılımlı bir etkinlikle anıldı. “Huzur Adasından Kaos İçindeki Dünyaya Bakış: Lev Troçki Büyükada’da”  başlıklı panel Adalar Belediyesi ev sahipliğinde Çelik Gülersoy Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Dünya Sosyalist Web Sitesi (WSWS) ve Mehring Yayıncılık ile ortak düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, “Troçki, 1929’da Büyükada’ya yerleşerek 4 yılını burada, adamızda geçirdi. Özgür ve eşitlikçi bir dünya temelli eserlerinin en önemlilerini de Ada’daki evinde kaleme aldı. Adalarımız, dünya tarihi için önemli bir yer. Tarih boyunca Adalarımızdan geçen çok değerli insanlar oldu. Troçki’nin de yolunun buradan geçmesi bu önemi daha da arttırıyor” diye konuştu.

Başkan Akpolat, “Troçki Evi” için hedeflerini de şu cümlelerle paylaştı:

“Hepinizin bildiği gibi, Troçki’den geriye kalan ve uzun yıllardır ihmal edilen uluslararası önemde tarihsel ve kültürel bir mirasımız var. Troçki’nin Büyükada’da yaşadığı evin restore edilerek, uluslararası bir kütüphane ve müze ev haline getirilmesini hedefliyoruz. Bu yöndeki araştırmalarımız ve çalışmalarımız sürüyor. Yıllarca kaderine terk edilmiş atıl durumdaki bu evin tüm dünyaya kapılarını açan bir kültürel merkeze dönüştürülmesi sizce de çok güzel olmaz mı?”

Yurt dışından gelen konuklardan Dünya Sosyalist Web Sitesi (WSWS) Uluslararası Yayın Kurulu Başkanı David North ile Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rıdvan Akın’ın konuşmacı olduğu toplantının moderatörlüğünü Mehring Yayıncılık editörü Ulaş Ateşçi yaptı.

DAVİT NORTH:  BU ETKİNLİK TARİHSEL ÖNEME SAHİP

Troçkist hareketin öne çıkan isimlerinden David North, Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’a ve yönetimine düzenledikleri etkinlik için teşekkür ederken; “Bu anmanın her yıl entelektüel bir etkinlik olarak düzenlenmesi hem tarihsel hem de güncel bir öneme sahiptir. Troçki’nin Büyükada’da geçirdiği yaklaşık dört yıl, sonuçları bakımından hayatının ve yirminci yüzyıl tarihinin en önemli yılları arasında yer aldı. 1929 Wall Street’in çöktüğü ve dünya bunalımının başladığı yıldı. 1933, İkinci Dünya Savaşı’na ve Holokost’a yol açan tarihi bir felaket olan Hitler’in Nazi rejiminin iktidara geldiği yıldı. İnsanlık bugün hala 1930’larda Alman ve Avrupa işçi sınıfının uğradığı yenilginin bedelini ödüyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Rıdvan Akın da “Troçkinin Türkiye’deki yıllarına ilişkin bilgiler verdi.

Yurt dışından, yurt içinden, İstanbul ve Adalar’dan büyük katılımın olduğu etkinlikte Troçki’nin portrelerinin yer aldığı sergi gezildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Adalar Haberleri