Konkordato nedir?

İtalyancada uzlaşma, anlaşma manasına gelen konkordatoyu hem alacaklı hem de borçlu yerel asliye ticaret mahkemesine başvurarak talep edebiliyor.

İtalyancada uzlaşma, anlaşma manasına gelen konkordatoyu hem alacaklı hem de borçlu yerel asliye ticaret mahkemesine başvurarak talep edebiliyor. Genel manada konkordato borçlu ile alacaklı arasında yapılan ve mahkeme kararıyla bağlayıcı hale gelen yeniden yapılandırma anlaşması olarak tanımlanıyor.

Mart ayında Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 7101 nolu konkordato kanunu esasını 1881 yılına dayanan İsviçre iflas erteleme kanunundan alıyor.

Kanunda adi konkordato, iflastan sonra konkordato, mal varlığının terki suretiyle konkordato ve sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması şeklinde dört bölüme ayrılan konkordato borçluların mali durumlarını düzeltmelerini ve iflastan kurtulmalarını amaçlıyor. Başarılı olma durumunda alacaklıların da belirli bir kesintiyle veya vadede alacağına kavuşmasını sağlıyor.

Kanunda borçlu başvuru süreci “borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir” şeklinde açıklanıyor.

Mahkeme başvuru sonrası konkordato anlaşması şartlarının mevcut olduğunu görürse 3 aylık geçici mühlet tanıyor. Bu sürede mahkeme konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığının yakından incelenmesi amacıyla bir de geçici konkordato komiseri görevlendiriyor.

Geçici süre süre en fazla 2 ay daha uzatılabiliyor. Mahkeme konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğu kanaatine varırsa borçluya 1 yıllık kesin mühlet veriyor. Bu süre sonunda ödeme zorlukları komiser raporuyla belirtilirse ek 6 aylık süre daha alınabiliyor. Konkordato süreci maksimum 23 ay içinde sonuçlanıyor.

Borçlunun iflası durumunda alacaklarının tamamını alamama riskinin farkında olan alacaklılar genellikle alacaklarının belli bir kısmından vazgeçebiliyor. Konkordato ilan eden şirket bu sürede mallarını, taşınmazlarını satamıyor. İşsizlik sigortası kanunu uyarınca işçilerinin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonu’ndan ödeniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

BİLGİ BANKASI Haberleri