Bundan 455 yıl önce Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 2 bin yıllık Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’ni İstanbul’a ulaştırmak için Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mağlova Su Kemeri, ilk günkü gibi İstanbul’a su taşımaya devam ediyor. Uzmanlar tarafından mimari, mühendislik ve estetik açıdan bir dünya harikası, dünya su mimarisinin de baş yapıtı dünya su mimarisinin baş yapıtı olarak görülüyor. Birçok turist ve akademisyen, dünyanın çeşitli ülkelerinden sadece bu tarihi su kemerini görebilmek için İstanbul’a geliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bugün hizmete aldığı Kemerburgaz Kent Ormanı ile İstanbullulara büyük bir çevre projesi sunarken, aynı zamanda böyle önemli bir esere ilk defa yürüyerek ulaşma imkanı sunarak turizme ve tarihe de çok ciddi bir katkı sundu.
MİMAR SİNAN, SADECE BU ESERLE MİMAR SİNAN OLURDU
Kemerburgaz Kent Ormanı’nın açılış töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, park ile birlikte Mağlova Su Kemeri’nin ortaya çıkmasının çok önemli olduğunun altını çizdi ve kemerin 455 yıldır İstanbul’a su taşımaya devam ettiğine dikkat çekti. İmamoğlu, “Uzmanlar şunu söylüyor; ‘Mimar Sinan, o dünyaca ünlü çok büyük camileri yapmasaydı da sadece bu kemerle yine dünya çapında bilinirdi.’ İSKİ’ye bu çok önemli eseri daha çok ortaya çıkartmak için talimat verdim” dedi.
36 metre yüksekliğe, 258 metre uzunluğa sahip Mağlova Su Kemeri, sahip olduğu tarihi, mimari, estetik ve hidrolik özellikleriyle dünya turizmi açısından, Eyfel Kulesi ve Mostar Köprüsü ile kıyaslanabilecek çok kıymetli bir eser olarak biliniyor.
Kemer, konumu sebebiyle iki ilçeyi ve bir vadinin iki yakasını birbirine bağlıyor. Sadece bir su yolu olmayan tarihi eser, Mimar Sinan’ın kemer içerisine inşa ettiği yol sayesinde o tarihten bu yana bölge halkı (Cebeciköy) için bir köprü niteliği de taşıyor. Yayalar, merdivenlerle çıkılan orta kısımda bulunan yol sayesinde karşı kıyıya taşınırken, üst kısmından da su taşınıyor. Suyun kirlenmemesi için de üst kısmı tamamen kapalı olarak inşa edilmiş. Suyun taşındığı galeri, bir insanın yürüyebileceği seviyede. (1,70cm)
Mimar Sinan’ın inşa ettiği camilerde bulunan ses akustiği burada da bulunuyor. Sel baskınlarından ve taşıması için gelen yüksek debilerden zarar görmemesi için 3 farklı sigorta sistemine sahip kemer, piramit şeklindeki ayak sistemi ile dünyada tek olma özelliğine sahip. Kemerin 33 farklı iç kemerinin Allah’a şükür ile ilgili olduğu ifade ediliyor. İki farklı cepheden bakıldığında düşey çizgileri farklı yönde görünüyor.
Kemerburgaz Kent Ormanı sayesinde ulaşılabilir hale gelen Mağlova Kemeri, İstanbul’umuz için çok önemli bir turizm noktası olma potansiyeline de sahip. Mağlova Kemeri hakkında yapılmış ilk belgesel film, 2014 yılında İSKİ çalışanı Umut Mete Soydan tarafından Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi