KASTAMONU'DA "İSTİKLAL YOLUNDA BİR LİMAN BİR HAN" SERGİSİ AÇILDI

Kastamonu, İnebolu ilçesinde, Milli Mücadele’nin 100. Yılı ve Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile Gabak Gavur Konağı içerisinde, iş insanı İsmail Aziz Karahan...

ÜNSAL KASIRGAOĞLU

Kastamonu, İnebolu ilçesinde, Milli Mücadele’nin 100. Yılı ve Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Gabak Gavur Konağı içerisinde, iş insanı İsmail Aziz Karahan ve Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu'nun "İstiklal Yolu’nda Bir Liman Bir Han" sergisi açıldı. 

Kastamonu'da açılan "İstiklal Yolu’nda Bir Liman Bir Han" sergisini düzenleyenlerden İsmail Aziz Karahan; “Bedelini bilmeyen değerini bilmez" bu Cumhuriyet için, bu Atatürk için, bu devrimlerimiz için söylenmiş bir laf. Her kazanım birtakım bedeller ödenmek sureti ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu bedeli gelecek nesillere anlatabilmemiz gerekiyor diye düşündük.” dedi.

Serginin amaçları hakkında bilgiler veren Karahan şunları söyledi:

"HER KAZANIM BİRTAKIM BEDELLER ÖDENMEK SURETİ İLE ORTAYA ÇIKIYOR"

“Şu anda 130 yıllık bir konağın içerisindeyiz. İnebolu’da Gabak Gavur Gonağı diye anılıyor konağımız. Çünkü banisi Gabak Gavur. İsmi ile anılan bir Rum. Bu konağı turizme katma amaçlı olarak başlamıştım bu işe. Ancak daha sonra bir parça İnebolu’nun ve dolayısı ile Kastamonu’nun o muhteşem kültür ve tarihinin de bir şekilde bu konağın başka şekilde de yansıtılmasına inandığım için açılışından itibaren birtakım sergiler açmaya başladık. İlk sergiler ağırlıklı olarak İnebolu’nun eski resimleri ve eski kültürü üzerine kuruluydu. Bu seneki sergimizi özellikle İstiklal yolunun 100. Yılı olması sebebiyle, daha çok İstiklal yoluna yönlenmek istedik. Bir sebebi de benim bu yıl oluşturduğum bir slogan çevresinde toparlanmaktı. O da ‘Bedelini bilmeyen değerini bilmez’ bu Cumhuriyet için, bu Atatürk için, bu devrimlerimiz için söylenmiş bir laf. Her kazanım birtakım bedeller ödenmek sureti ile ortaya çıkıyor. Bu nedenle bu bedeli gelecek nesillere anlatabilmemiz gerekiyor diye düşündük. Bu bağlamda biz mücadeleyi edenlerin torunlarıyız. Ben nesil olarak, jenerasyon olarak torunuyum. Şu an da bizim de torunlarımız oldu ve dolayısı ile Cumhuriyet 6 nesil kadar yetiştirdiği nesil var. Bizler epeyce biliyorduk bunu. Babaannelerimiz anlatıyordu bize. Ama şimdiki nesil çok fazla belki de bilmiyor. Belki de Cumhuriyet’in değerini bizler kadar anlamıyor. O nedenle hocam Murat Karasalihoğlu’nun da destekleri ile birlikte biz bu tarihi anlatmak amacıyla yola çıktık. Ümit ediyorum bizim için bir yüreğe dair bunu kazıyabilmek bir başarıdır zaten. Gördüğüm kadarıyla ilgi ve dikkat oldukça üst noktadaydı. Ümit ediyorum bunların devamı da gelecektir.”

Sergi hakkında bilgiler veren Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu’nun açıklamaları ise şöyle;

“Biz bugün Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünü anmasına eş olmak için aynı zamanda milli mücadelenin 100. Yılında bir ahde vefa unsuru olarak, bu günlere nasıl geldiğimizi göstermek amacıyla ‘Bir liman, bir han’ adlı sergi hazırladık. Limanımız elbette İnebolu. Sergimizde İnebolu’nun antik tezinden başlayarak 20. Yüzyıla kadar gelen bir süreci özetledik. Burada neden böyle bir olgunun milli mücadele döneminde oluştuğunu anlamaya ve anlatmaya çalıştık. Buradan sonra da İstiklal Yolunda kayıklarla başlayan mucizenin kanılarla birlikte İstiklal Yolundan geçişini anlatarak, özellikle bu yola cefasını, emeğini, terini dökmüş, birçok isimsiz başta kadınlarımız olmak üzere insanımızı anmak ve milli mücadelenin nasıl bu günlere gelip, bize Cumhuriyet’i armağan ettiğini, bağımsızlığı armağan ettiğini göstermek adına böyle bir sergi çalışması yapmak istedik.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Sergiden Görüntüler

* Sergi Küratörlerinden İsmail Aziz Karahan;

* Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YURT HABER Haberleri

“ASKİ’NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ PROJESİ” HIZLA İLERLİYOR
MANSUR YAVAŞ’TAN ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK UYGULAMASI
ASKİ, SU SAYAÇLARININ DONMA RİSKİNE KARŞI UYARIYOR