Kartal Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü ile KADAK (Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği) iş birliğiyle afet gönüllülerine “Afet Farkındalık ve Acil Müdahale” eğitimleri verilmeye başlandı. Buna göre Kartal’ın 20 mahallesi için seçilen 400 kişilik gönüllü ekibine eğitimleri, 20’şer kişilik gruplar halinde periyodik olarak verilecek.
Olası bir afet durumunda Kartal’ın 20 mahallesinde hızlı, bilinçli ve organize müdahalelerin gerçekleştirilebilmesi amacıyla gönüllü ekiplerden oluşan önemli bir projeyi hayata geçiren ve bu kapsamda ‘Mahalle Gönüllüleri’ ekibini kuran Kartal Belediyesi, KADAK ile birlikte gönüllü ekibe ilk eğitimlerini vermeye başladı.
Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği Başkanı ve aynı zamanda eğitmen olan Haydar Daşdan tarafından, Kartal’ın 20 mahallesinden afet gönüllülerinin ilk grubuna verilmeye başlanan eğitim; teorik ve pratik olarak iki aşamada düzenlendi. Teorik eğitim kapsamında mahalle afet gönüllülerine başta deprem olmak üzere ülkemizde görülme sıklığı yüksek olan afetlere yönelik olarak öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler, eğitmen Daşdan tarafından anlatıldı. Deprem konusuna özellikle geniş yer veren eğitmen, afet ve acil durum toplanma alanları, deprem sonrası ilk 6 saatte yapılması gerekenler, tahliye, yangın önleme, yangın söndürme ve yangın söndürme cihazlarının kullanımı gibi konularda gönüllülere detaylı bilgilendirmelerde bulundu.
AFET ANINDA YANGIN MÜDAHALE VE KURTARMA TATBİKATI
Verilen teorik eğitimin ardından Kartal Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü’nün eğitim alanına geçen gönüllü ekip ve eğitmenler, burada da afet acil müdahale programıçerçevesinde bir tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta; deprem anında acil tahliyenin nasıl yapılacağı pratik olarak işlendi ve depremin tetikleyebileceği yangın durumları ile ilgili önceden hazırlanmış senaryo başarı ile uygulandı. Ayrıca yüksekten iniş-çıkış tatbikatıyla da gönüllüler olası afet durumuna hazırlandı.
Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından verilecek olan periyodik eğitimler, 400 afet gönüllüsünün tamamına gruplar halinde devam edecek. Bu eğitimler daha sonra düzenli aralıklarla tekrarlanacak.
Kartal Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Cengiz Türkmen, bu eğitimlere ilişkin olarak, “Olası bir deprem durumunda, 20 mahallemizde 400 gönüllümüz görev alacak. Bununla beraber eğitimlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz. Yıkılan, çöken veya hasar alan binalarda ne yapılması gerektiğini, yaşanması muhtemel diğer afet durumlarında ne yapılması gerektiğini, kısaca arama kurtarmanın tüm aşamalarına dair gönüllülerimizi eğitiyoruz” dedi.
"EĞİTİMİN ASIL AMACI KİŞİLERİN ÖNCELİKLE KENDİLERİNİ KURTARMASIDIR"
Mahalledeki gönüllülere eğitim vermek için Sivil Savunma Uzmanlığı’nda ilk buluşmayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Kanyon ve Dağ Sporları Arama Kurtarma Derneği Başkanı Haydar Daşdan da “Bu yıl bildiğiniz gibi deprem yılı olarak öngörüldüğünden beklenen deprem için hazırlıklar yapılıyor. Kartal Belediyesi’nin de destekleriyle mahalledeki gönüllülere eğitim vermek için Sivil Savunma Uzmanlığı’nda ilk buluşmamızı gerçekleştirdik. Bundan sonra tüm mahallelere hizmet vermeye devam edip eğitimlerimize hız vereceğiz. Eğitimin asıl amacı kişilerin öncelikle kendilerini kurtarmasıdır" bilgisini paylaştı.
Arama kurtarma gönüllülerinden biri olan Mehmet Zeytuncu ise “Mahallemizde, sokağımızda ve binamızda, deprem anında herhangi bir can ve mal kaybı riskinin önüne geçebilmek için gönüllüler olarak bu eğitime katılmış bulunuyoruz. Amacımız; komşularımıza, çevremizdeki insanlara bu eğitimi alarak bir farkındalık oluşturmak. Bizler de deprem riski konusunda komşularımıza faydalı olabilmek için bu eğitime katıldık. Bu eğitimlerin de güzel geçeceğini düşünüyoruz” dedi.