İŞTE O PROJE DETAYLARI
Neden Köprü?
Kâğıthane vadisini ikiye bölen Kâğıthane Deresi, metroların da kente gelişiyle birlikte son durak haline geldi. Ulaşım ağının meydana getirdiği yaya trafiği artışı, kentimizi bir merkez haline gelmeye devam ediyor.
Yurt içi göçün hız kazandığı yıllarda de fackto bir kent olarak plansız ve projesiz kurulan Kâğıthane mahalleleri kentsel donatı alanlarına yeni yeni kavuşurken, aynı zamanda geleceği de planlamaya çalışıyor.
Aziziye Cami, Daye Hatun Cami, saray mimarisinde inşa edilen Kaymakamlık binası ve güzel bir modern mimari örneği olan Kâğıthane Belediye Binası gibi simgesel mimari eserleri barındırsa da, zaman içerisinde yitirdiği birçok tarihi kasır ve sarayın yok oluşu, geçmişle şimdi arasındaki rabıtanın zarar görmesine sebep oldu. Geçmişle rabıtayı oluşturacak simgesel mimarilerin azlığı, yeni yapılan simgesel mimarilerin azlığıyla birleşince; Kâğıthane kentsel rekabet gücü azaldı. Kâğıthane meydan projesi bu mimari eksikliği gidermek hususunda olumlu bir başlangıç olsa da, yeni simgesel yapıların gerekliliği her gün daha fazla hissediliyor.
Bir meydanın yaklaşık 200 yılda oluştuğu düşünüldüğünde Kâğıthane muhtemelen kamulaştırmalarla giderek büyüyecek ve genişleyecek olan meydanına önümüzdeki 200 yıl içerisinde kavuşacak. Ancak bu arada yapılacak yeni imaretler Kâğıthane’ye değer katabilir.
Medeniyetimiz suyun kaynağından taşınması, suyun akışının düzenlenmesi, biriktirilmesi ve aşılması olarak sıralanabilecek imaretler üzerinde yükselmiştir. Suyun aşılmasını sağlayan köprüler ise geçmişten günümüze kadar medeniyetimizin temel imaretleri olarak karşımıza çıkmıştır. Geçmişte dünyanın değişik yerlerinde inşa edilen, söz gelimi Mostar köprüsü gibi birçok eser gurur kaynağımız olurken, boğaza inşa edilen su üstü ve su altı köprüleri ile Çanakkale 1915 ve Osman Gazi köprüleri medeniyetimizi suyla aşma mücadelesini günümüze taşımıştır.
Kâğıthane’de deresi vadimizi ikiye böldüğünden, medeniyetimizin suyun geçişmesiyle olan imtihanını kentimizde de vermek zorundayız. Vadinin her iki yakasını birbirine bağlayan üç köprü, daha çok araç geçişini sağlamak ve köprünün her iki yanında az sayıda yaya trafiğine yetecek kadar dar kaldırımlardan teşekkül edilmiştir. Bu noktada yan yana iki yayanın kullanamayacağı dar kaldırımlar sebebiyle, yayalar zaman zaman yola taşmakta olduğundan; ulaşım güvenliğini de tehlikeye sokmaktadır. Kâğıthane’nin imarî yoğunluğunun artışı, İstanbul Havaalanına bağlanan metronun getireceği yaya trafiğinin de kente katılımıyla birlikte, bu köprülerin yaya trafiğini kaldırmayacağı şimdiden görünüyor.
İşte bu sebeple kentimizde suyu aşıp, aynı zamanda medeniyetimizi temsil edecek bir köprünün tasarlanmasına başlanılması gerektiğine inanıyoruz. Cendere Caddesini Eyüpsultan caddesi ve İsmetpaşa caddesine bağlayan köprülerin arası yaklaşık 746m olup; her iki köprü yaya trafiğinin akışını sağlamak için son derece elverişsiz vaziyette. Bu kadar uzun yürüyüş mesafesi ve cendere caddesi boyunca uzanan dar kaldırımlar yaya ulaşımını zorlaştıran unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.
Kaymakamlık binasının ve metronun kurulu bulunan alan ile Kâğıthane meydanını birbirine bağlayacak ve sadece yaya trafiğine tahsis edilecek bir köprü Kâğıthane için elzem olduğunu düşünüyoruz.
Yine Kâğıthane Kültür Merkezinin yanından bulunan köprü ile Kâğıthane Belediyesi arasında olan 970m olan mesafe de aynı şekilde köprü bulunmamaktadır. Belediye binasının tam karşısına inşa edilen iş merkezleri yine yoğunluğu artırdığından bu mesafe arasına da bir köprünün yapılması gerektiğine inanıyoruz.
Neden Ekolojik Köprü?
Kâğıthane başta da söylediğimiz gibi kentsel donatı alanlarına yeni yeni kavuşmakta olan bir ilçe. Aslında yaya köprüsü çok daha düşük maliyetlerle inşa edilebilecek köprülerden. Asma köprüler dahil bir çok şekilde çok ucuz maliyetlerle bu hizmet sağlanabilir.
Ancak kentsel donatı alanları tamamlanırken Kâğıthane’ye değer katacak mimari projelerin hayat bulması Kâğıthane’ye hiç kuşkusuz değer katacaktır. Ekolojik Köprüler, Türkiye’de daha önce yapılmamış ancak dünyada giderek yaygınlaşmaya başlayan ve yapıldığı bölgelere değer katan köprüler olarak tercih ediliyor.
İşte bu sebeplerle, Kâğıthane’ye Ekolojik Köprü yapılması yeni bir simgesel mimari eserin Kâğıthane’ye kazanılması olacağı ve aynı zamanda bir gerekliliği yerine getirecektir.
Örnek Ekolojik Köprüler