İETT’NİN 7,7 MİLYAR LİRALIK 2022 BÜTÇESİ İBB MECLİSİ’NDE ONAYLANDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu taşıma hizmeti veren kuruluşu İETT’nin 7,7 milyar liralık 2022 bütçesi, İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. 7,7 milyar liralık bütçenin 2 milyar 250 milyon TL’si borçla denkleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) toplu taşıma hizmeti veren kuruluşu İETT’nin 7,7 milyar liralık 2022 bütçesi, İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. 7,7 milyar liralık bütçenin 2 milyar 250 milyon TL’si borçla denkleştirilecek.

İBB Meclisi’nin kasım ayı oturumlarının üçüncü birleşimi, Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde, 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, kurumun 2 milyar 250 milyon TL’si borçla denkleştirilecek olan toplam 7 milyar 700 milyon liralık 2022 yılı bütçesini ve performans programını sundu.

Genel Müdürü Alper Bilgili'nin konuşmasının satır başları ise şöyle:

ARAÇ ARIZALARI GÜNLÜK 500’LÜ SAYILARDAYDI EK ÖNLEMLERLE BUNU 400’E DÜŞÜRDÜK: 2018 ve 2019 yıllarında araç arızaları, İETT, özel halk otobüsü ve İstanbul Ulaşım A.Ş. (İUAŞ) araçlarının toplamında günlük 500’lü sayılarda iken aldığımız ek önlemlerle bu sayıyı 2020 ve 2021 yıllarında 400’lü sayılara düşürdük. 2022 yılında bu sayıyı 400’ün de altına çekmeyi hedefliyoruz. Yapılan kilometre başına arıza sayılarını da incelediğimizde, 2018 ve 2019 yıllarında her 10 bin kilometrede arıza sayısı yaklaşık 5 iken 2020 ve 2021 yıllarında bu sayının 4’e düştüğü görülmektedir.

HER SARI RENKLİ ARAÇ İETT’NİN ARACI ALGISI YARATILDI: Sarı renge dönüşmüş olan her otobüsün İETT’nin işlettiği ve bakımını gerçekleştirdiği kendi araçlarıymış gibi yorumlanması sonucu arızalar konusunda gerçeği yansıtmayan bir algı oluşturulmaya çalışıldığına da maalesef şahit olduk. Oysa İETT, alanında lider bir kamu kurumu olması nedeniyle araç bakım süreçlerinde de oldukça donanımlı ve deneyimlidir. Garajlarımızda, İETT araçlarına uyguladığımız kapsamlı teknik muayeneleri, artık özel halk otobüsü ve İUAŞ araçlarına da uygulamaya başlıyoruz. 10 adet garajımızda, özel ulaşım araçlarına TÜV muayenesi muadili teknik muayene gerçekleştirmeye başladık. 2022 yılında tüm lastik tekerlekli araçların teknik denetim ve bakım kalitesini yükselterek arıza sayılarını daha da azaltacağımızı öngörüyoruz.   

ŞEFFAFLIK İLKESİ GEREĞİ, SON METROBÜS ARACI ALIM İHALEMİZİ CANLI OLARAK YAYINLADIK: 18-22 ay süreli bakım ihalelerimizde, en az 30 civarı ilgili firma Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) sistemi üzerinden doküman almış olup, her bir ihale için en az 3 ila 5 istekli firma da fiyat tekliflerini sunmuştur. İETT araçlarının bakımları, katılmış oldukları açık ihalelerde verdikleri tekliflerin en düşük fiyat teklifi olması nedeniyle uygun görülmesi sonucu girdikleri ihaleleri kazanan 5 farklı firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra şeffaflık ilkesi gereği, son metrobüs aracı alım ihalemizi canlı olarak yayınladık ve artık benzer yüksek tutarlı ihalelerimizi de canlı olarak yayınlamaya devam edeceğiz.

METROBÜS FİLOSUNA KATILACAK OLAN YENİ ARAÇLAR OLACAK: Geçmiş dönemde, döviz cinsinden mal alımını engelleyen mevzuat değişikliği sonrasında, 2016 yılından bugüne kadar geçen 5 yıllık sürede maalesef hiçbir yeni araç alım ihalesi gerçekleştirilememişti. Öz kaynaklarımızla ve yüzde 85’i 72 ay taksitli olmak üzere, Türk lirası cinsinden alım ihalesi yaparak 100 adet tek körüklü, 60 adet çift körüklü yüksek kapasiteli ve ilk yerli metrobüs araçlarımızın siparişini verdik. Teslimatları 2022 yılı ilk çeyreğinde başlayacak olan yeni metrobüslerimizle yolcularımıza daha konforlu ve güvenli yolculuk yapabilme imkânı sağlamış olacağız.

İETT’Yİ 140 MİLYON EURO BORÇLA DEVRALDIK 2019 yılında, İETT olarak, geçmiş dönemden toplam 140 milyon euro borç devraldık. Bu borcun 110 milyon eurosu önceki dönemde ödenememiş olan vadesi geçmiş borçlardan oluşmaktaydı. Vadesi geçmiş borçlar içindeki 45 milyon euro tutarındaki borç ise 2013-2017 döneminde alınmış olan otobüslerin vadesinde ödenememiş olan taksit tutarlarıdır. İETT, son 10 yıl içinde gelirleri ve giderleri arasındaki kapanamayan fark nedeniyle borçlarını zamanında ödemekte zorlanmış ve yeni yönetime de ağır bir borç yükü devretmek durumunda kalmıştır. Gelirle gider arasında son 10 yılda artmış olan fark nedeniyle lastik tekerlekli toplu ulaşım hizmeti her yıl artan tutarlarda ve büyük ölçüde İBB tarafından sübvanse edilmektedir. Yatırım ve proje destekleri hariç olmak üzere İBB, sadece İETT’ye bu yıl sonuna kadar 1 milyar 850 milyon TL destekte bulunmuş olacaktır. 2022 yılında da bu tutarın 2,2 milyar TL seviyelerinde olması öngörülmektedir.

FİLONUN YAŞ ORTALAMASI 9: Filomuzdaki 5 bin 615 otobüsün yüzde 45’i İETT otobüsü, yüzde 38’i özel halk otobüsü ve yüzde 17’si İstanbul Ulaşım A.Ş. aracıdır. Otobüs filosuna baktığımızda en genç solo otobüslerimiz 4 yaşında ve en genç körüklü otobüslerimiz ise 8 yaşında olup, ortalama otobüs filo yaşımız, bu yıl itibarıyla 9’dur. Metrobüs filomuz da ortalama yaşı 12 olan 33 adet Phileas marka araç, ayrıca ortalama yaşı 13 olan 249 adet Mercedes Capacity ve ortalama yaşı 8 olan 389 adet Mercedes Conecto tipi araçlardan oluşmaktadır. Metrobüs filomuz, bu yıl itibarıyla 10 yaşındadır ve üstelik bazı araçlarımızın kilometreleri 2 milyona yaklaşmaktadır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Büyükşehir Haberleri