HASTA OKULU SEMİNERLERİNDE ‘MENOPOZ’ KONUŞULDU

Kağıthane Belediyesi’nin bu yıl Medical Park Hastaneleri ile birlikte gerçekleştirdiği ‘Hasta Okulu’ seminerleri Kadın Hastalıkları, Menopoz ve Osteoporoz konuları ile devam etti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Dç.Dr. Seval Zeren’in konuşmacı olarak katıldığı seminer Kağıthane Belediyesi Nikah Salonunda gerçekleştirildi. Menopoz’un toplumda çok ciddiye alınmadığını ama aksine oldukça ciddi bir süreç olduğunu belirten Zeren; ‘’Menopoz, tıpkı ergenlik dönemi gibi insanın yaşadığı dönemlerden biri ve ciddiye alınması gereken bir konu. Kadınlar bu dönemlere girdiklerinde yoğun stres, gerginlik ve sıkıntı yaşayabiliyorlar bu da sosyal hayatları da olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu yüzden menopozun farkında ve bilincinde olarak ona göre davranmalıyız.’’ Dedi.

Menopozun somut semptomları olduğunu belirten Zeren, sıcak basması, gece terlemeleri, düzensiz adetler, libido azalması ve vajinal kuruluğun en önemli semptomlar olduğunun altını çizdi. Ortalama 47 yaşında menopozun başladığına değinen Zeren; ‘’Menopozal geçiş süreci ortalama olarak 47 yaşında başlar ve ve yaklaşık dört yıl sürmektedir. Sigara kullanan kadınlar iki yıl kadar daha erken menopoza girebiliyorlar. Bunun dışında yine kötü beslenme ve vejeteryanlık da erken menopoza sebep olan diğer başlıca etkenler.’’ Dedi.

Kadınların sadece %1’lik bir kısmının 40 yaşından önce menopoza girdiğini belirten Zeren, Kadınların 1/3’ünün ise hayatlarını menopozda geçirdiklerini aktardı.

Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen ve genelde yaşlı insanlarda görülen Osteoporoz rahatsızlığına da değinen Zeren; ‘’Osteoporoz bilinen en yaygın metabolik kemik hastalığıdır. Genellikle 45 yaşından sonra başlar ve görülme sıklığı artar. 70’li yaşların üzerindeki insanlarda ise %85-90’lara varan oranda kemik erimesi görülür.’’ Dedi.

Kemik erimesinden korunmanın çocukluk çağından itibaren başladığının altını çizen Zeren, özellikle kalsiyum takviyeleri ile kadınlarda östrojen ve erkeklerde testesteron hormonlarının düzenli salgılanması kemik erimesinden korunmanın önemli birer parçasıdır dedi.

Yaklaşık bir saat süren semineri kadınlarda ilgiyle takip etti. Seminere katılım gösteren tüm vatandaşlara Medical Park hastanelerinde kullanabilecekleri ücretsiz muayene imkanı ve kurayla belirlenen 5 kişiye de ücretsiz check-up fırsatı verildi. Program sonunda yapılan çekiliş ile belirlenen 5 talihli, Şubat ayı sonuna dek Medical Park hastanelerine giderek ücretsiz check-up yaptırabilecek.


Kaynak: istanbulses/ Kağıthane










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Büyükşehir Haberleri