Halide Edip Adıvar Koşusu'nda galibiyete Kurşunili uzandı

4+ yaşlı safkan Arap kısraklarının boy gösterdiği yarış, 1900 metre mesafe üzerinden çim pistte gerçekleştirildi.

2023 yılı Halide Edip Adıvar Koşusu'nu, Deniz Kurtel'in sahibi olduğu Kurşunili (Silah - Moğolgülü / Sülo) jokeyi Ayhan Kurşun idaresinde 2.07.46'lık dereceyle zaferle noktaladı. Moz.Org.San.Tic.A.Ş. yetiştirmesi, Hakan Yüzbaşı'nın antrenörlüğünü üstlendiği 4 yaşındaki kır kısrak sergilediği performans 2'si Grup koşu zaferi olmak üzere toplamda 7. birinciliğini kaydetmeyi başardı.

Yarışı izlemek için tıklayınız.

İstanbul'da günün tek Grup yarışına jokeyi Akın Sözen ile katılan Gözpınarı (Karaüzüm - İncinaz / Yelhan) pistten ikincilikle ayrılırken, Kırmızı Başlıklı Kız (Turbo - Halenay / Ayabakan) Erhan Aktuğ idaresinde üçüncü oldu. Jokeyi Müslüm Çelik ile mücadelede boy gösteren Şirinmişirin (Uçanbey - Kınalıgelin / Pir Karaca) dördüncülük elde ederken, Lima (Gelibolu - Elmasbike / Devirhan) Vedat Abiş idaresinde beşinci sırada yer aldı. Koşuda farklar ise 1 Boy - 2 Boy - 3 Boy - 1/2 Boy şeklinde sonuçlandı.

Koşunun ardından düzenlenen törende, kazanan safkanın sahibi adına Mehmet Demir'e ödülünü merhum Halide Edip Adıvar'ın torunu Prof. Dr. Adnan Sayar verdi.

Törene Yönetim Kurulu Üyemiz Yüksel Göktürk ve davetliler de katıldı.
 

Halide Edip Adıvar

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Halide Edip Adıvar, 1884 yılında İstanbul'da doğdu. Üsküdar Amerikan Koleji'nden mezun olan Adıvar, eğitim hayatı boyunca İngilizce dersi aldı. İlk çeviri kitabı olan "Ana" 1897 yılında yayımlandı. Bu çeviri sayesinde, II. Abdülhamit tarafından "Şefkat Nişanı" ile ödüllendirildi. İlk yazısı Tanin Gazetesi'nde yayımlandı. Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından olan Halide Edip, 21 roman, 4 hikaye kitabı, 2 tiyatro eseri yazdı. "Ateşten Gömlek", "Vurun Kahpeye!" ve "Sinekli Bakkal" en çok tanınan romanlarıdır. Eserlerinde kadınların eğitimi ve toplum içindeki konumuna yer veren Halide Edip, dönemin çeşitli gazetelerinde yayımlanan makalelerinde kadın haklarını savundu. Bir dönem öğretmenlik yapan ve müfettiş olarak görev alan Halide Edip Adıvar, Kadınları Yükseltme Derneği'nin kurulmasında önemli rol oynadı. İzmir'in işgaline karşı düzenlenen mitinglerde yaptığı coşkulu konuşmalarla tanındı. Milli mücadeleye katılmak için Anadolu'ya giden Halide Edip, Mustafa Kemal'in yanında yer aldı. Sakarya Savaşı'nda Onbaşı, İzmir'in Kurtuluşu'nun ardından da Başçavuş rütbesi verildi. Savaş yıllarında, Anadolu Ajansı'nın kurulmasında önemli rol alarak, gazetecilik de yaptı. Cumhuriyetin ilanından sonra 14 yıl İngiltere ve Fransa'da yaşayan Halide Edip Adıvar, 1939 yılında Türkiye'ye döndü. İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Adıvar, 1950 yılında Demokrat Parti'den İzmir Milletvekili seçildi. 9 Ocak 1964 tarihinde vefat eden Türk edebiyatçı, milli mücadele kahramanı Halide Edip Adıvar'ı anısına düzenlenen bu koşu vesilesiyle saygı ve rahmetle anıyoruz.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TJK Haberleri