Edirne Katı Atık Birliği'nin (EDİKAB) Ekim Ayı Olağan Toplantısı, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda gerçekleştirildi.
Aynı zamanda EDİKAB Başkanı olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 6 madde görüşüldü.
Toplantı öncesinde Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nden geçen hafta Hasanağa Deresi’ne sızan sızıntı sular hakkında da açıklamalarda bulundu.
Sızıntı sularının depolanması amacıyla tesiste yapılan bir boru hattı çalışmasında kepçenin yaptığı bir hata sonucunda oluşan toprak kayması nedeniyle yarım saat boyunca sızıntı suların Hasanağa Deresine karıştığını belirten Gürkan, “Dere kirlendi ve balık ölümleri meydana geldi. Bu az önce de söylediğim gibi toprak kayması sonucu meydana gelen, hatadan kaynaklanan bir olay. Basında da çıktı bu. Ama Ak Parti İl Başkanı Belgin İba’nın şöyle bir ifadesini okudum ki ben Sayın İba’ya ilk defa doğrudan cevap veriyorum, ‘Suların Salınması Sonucu’ gibi bir ifade kullanmış. Biz çevre için, doğa için, ekoloji için bu kadar çok mücadele eden insanlarız. Suların salınması ne demek, böyle bir şey olabilir mi? Kendiliğinden sular salınmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor, bir algı yapılıyor. Yazık. Orada bir arıtma tesisi var. Tam donanımlı, lisanslı, ruhsatlı. O sızıntı suları da çöplük için, çöpteki metan gazı yoğunluğunun arttırılması ve daha çok elektrik üretmemiz için değerli bir su bu anlamda. Bize gelip deseler ki bu sızıntı sularını bize verin, vermeyiz. O sızıntı suları toplanıyor, tekrar çöpün üzerine konuluyor ki çöpteki bakteri yoğunluğu arttırılsın diye. Önümüzdeki yıl için 4 milyon metreküp sızıntı suyu lazım bizim çöpteki enerjiyi arttırabilmek için ve maalesef bizim çöpümüzde o kadar çok sızıntı suyu çıkmıyor. Keşke çıksa. Sızıntı suyu çöpün bakteri seviyesini artırabilmek için bu kadar gerekli olan bir su. Kıymetli bir su. Onu niye salalım. Bir kepçenin çalışması sırasında oradaki setlerin yıkılması sonucu maalesef yarım saat kadar, alanda tedbir alana kadar su kontrolsüz bir şekilde Hasanağa Deresi’ne ulaştı ve balık ölümlerine, derenin kirlenmesine neden oldu” diye konuştu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü’nün 20 Ekim 2022’de Saat:11.00 ile 15.45 arası gelip söz konusu alanda denetim gerçekleştirdiğini belirten ve burada tuttuğu tutanakları basın mensupları ile paylaşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açıklamasına şöyle devam etti:
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Edirne İl Müdürlüğü’ne kim şikayet etmiş oluyor, gelin denetleyin diye. Tutanakta imzası var. Bizim şirketimizin teknik personeli Olcay Ayluayan. Bizim ihbarımız üzerine, denetimimiz üzerine, bizim tesisimizi işleten firmaya bizim şikayetimiz üzerine denetim elemanları gelmişler. Hani Edirne Belediyesi görevini yapmıyordu ? Hani Edirne Belediyesi suları salmıştı? Bizim ihbarımız ve şikayetimiz sonucu Çevre İl Müdürlüğü denetim yaptı, 657 bin lira da firmaya ceza kesildi. Edirne Belediye olarak da EDİKAB olarak da görevimizi yapmışız. Denetim görevimizi de yapmışız, ihbarımızı da yapmışız bunun üzerine ceza da kesilmiş. Hadi şimdi sizi de göreyim bakalım. Siz kendi sorumluğunuzdaki firmaların da denetimini yapın, ihbarlarını yapın, şikayetlerini yapın ya da o firmalara kaç tane ceza kesilmiş benimki gibi imzalı tutanağını açıklayın. Ayıptır, günahtır. Bizi denetim yapmamakla, gereğini yapmamakla suçlayarak, kamuoyunda algı yapmaya çalışan arkadaşlara söylüyorum, Edirne’de kaç firmaya bu şekilde ceza kestiniz, kaç firmayı ihbar ettiniz. Meriç Nehri kenarında İl Özel İdaresi’nin özel firmayla işlettiği Kilit Parke Taş Fabrikası var. Mahkeme kararı aldı geçenlerde kent konseyi. Orası çevreyi kirletiyor, ÇED raporu yok diye. Orasını kaç kere şikayet ettiniz?”