Sarıyer Belediyesi ve MEF Üniversitesi ‘nin ev sahipliğinde 1. Kadın Girişimcilere Destek Zirvesi düzenlendi. MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde düzenlenen etkinliğe Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) önderliğinde Daikin ve Hepsiburada.com da destek verdi. Ana teması ‘Ekonomide Kadın Eli’ olan Zirve’nin açılışı Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’in konuşmalarıyla yapıldı. Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi kapsamında, topluma rol model olmuş, ilham vermiş kadınları teşvik için ödüller de verildi.
DAHA ÇOK KADIN OLMALI
Programın açılış konuşmasını yapan MEF Üniversitesi Rektörü Muhammed Şahin, kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Üniversitelerin akademik kadrolarında da daha çok kadın eğitimci görmek istediklerini belirten Şahin, başarılı bir toplumun kadın emeğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.
KADIN YOKSA BAŞARI YOK
Sarıyer Belediyesi’nin kadınlar için yaptığı hizmetleri anlatan kısa video gösteriminin ardından konuşan Başkan Genç ise, kadının olmadığı bir yaşamda başarının da mümkün olmayacağını vurguladı. Başkan Genç, “Kadın olunca içinde bulunduğumuz yaşamın kalitesi de artıyor. Toplumda ‘Kadın yuvasını kursun, yavrusunu doğursun,’ gibi bir anlayış var. Ama bu noktadan sonra soru işaretleri başlıyor, kadının üretme anlamında sürecin içinde bulunması gerekiyor. Biz birilerinin adına kararlar almayı çok severiz ama bunun temelini incelemeyiz. Kadınlar için karar alıp yapılmasını isteriz. Oysa karar sürecinde kadının da bulunması gerekir,” dedi.
BİR DAYANIŞMA YARATILMALI
Kadınların sürdürülebilirliğin temelindeki yerine değinen Başkan Genç, “Çok güzel bir terim var, sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirliğin temel kriteri katılımcılık. Nüfusumuzun yarısı kadın diyoruz peki bu katılımcılıkta kadının yeri nerede, ne kadar katılabiliyor işte problem tam olarak burada. Biz bunu sağlamak zorundayız. Dolayısıyla bu toplantılar bu salonun dışına taşırılmalı. Kadınlara birtakım haklar tanındığında başarı basamaklarını hızla çıktığını hemen gözlemleyebiliyorsunuz. Bizim 8 köyümüz var. Daha önceleri buralarda çalışan kadınlar paranın kazanılmasında büyük emek harcarken, o paranın harcanmasında söz sahibi olamıyordu. Şimdi ise köylerde çalışan kadınlarımız üretimin içerisine girerek söz sahibi oldu. Yani hayatta olmazsa olmaz olan şey insanları kadın veya erkek olarak ayırmaktan ziyade bir dayanışmanın yaratılmasıdır. Bu dayanışma yaratıldığı anda başarı mutlaka gelir” dedi.
KADINLARIN BAŞARISI ÜLKEMİZE ÇOK ŞEY KATACAK
Konuşmasının ardından Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e plaket takdim eden İstanbul Ticaret Odası eski Başkanı Atalay Şahinoğlu, kadınlar için yapılan hizmetlerinden dolayı tebriklerini iletti. Şahinoğlu, “Kadınlar başarılarıyla ülkemize çok şey katacak. Her şey eğitimdir. Sayın Başkan ne kadar güzel söyledi. İşte bakın, bir siyasetçinin eğitimi. Hepimizin etrafa yayacağı fikirler de bir eğitim. Böyle bir belediye başkanı olduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Bir kadın, ‘Sizin sayenizde kadın olduğumu tekrar hissettim,’ dedi. Böyle bir şey olabilir mi,” ifadelerini kullandı.
KADIN EMEĞİNE DEĞER VEREN BİR BAŞKANIMIZ VAR
Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nde ilk oturumun moderatörlüğünü üstlenen Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, “Bu tür toplantılar çok kıymetli. Kadınları yönlendirmek ve bilinçlendirmek adına bu organizasyonların geniş kitlelere ulaşması çok önemli. Şanslıyız çünkü kadın emeğine ve kadın bilgisine değer veren bir başkanımız var. Bizim tüm kadınlara ulaşmamız gerekiyor” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. Atalay’ın konuşmasının ardından Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu Başkanı Avukat Pınar Ersin Kollu, Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş ve Girişimcilik Ekosistemi Başkanı Esra Özden katılımcılara kendi girişimcilik hikâyeleriyle birlikte kadın girişimciliğinin önemini anlattı.
Kaynak: Sarıyer Belediyesi