Dünyadaki birçok hastalığın sebebi de gıda güvenliğinin dikkat edilmemesi sonucuyla ortaya çıktığı görülmektedir. Bu tür hastalıkların oluşturduğu tehlikeler insanların sağlığını ve hayatlarını kaybetmesine sebep olmaktadır.
Günümüzden örnek verecek olursak Çin'de bir grup bilim insanı, Vuhan kentinde ortaya çıkan ve 17 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yeni tip korona virüsün (2019-COVİD) ilk olarak bir insana yılandan bulaşmış olabileceğini ileri sürdü.
Özellikle sosyal medya virüsün kaynağının yarasa çorbası olduğu iddaası yoğun olarak ortaya atılmıştı. Aracı olarak yarasadan yılana onlardan da Çin'deki insanların gıda olarak bunları tüketmesi sonucuyla bulaşmaktadır.
Kısacası belirtmiş olduğumuz gibi tüketmiş oldukları gıdalar birçok ülkede yaşayan insanları olumsuz etkileyip insan sağlığını ve yaşamını olumsuz etkilemiştir. Tüketmiş olunan gıdaların hijyen ve temizliği sağlık açısından büyük rol üstlenmektedir.
Kullanılan gıdaları son kullanma tarihine alırken dikkat etmek son derece önemlidir ve tarihi geçen bir gıda (zehirlenmelere, alerjilere,bulantı ,kusma vs.) sonucu gibi sağlık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır. Besinlerin etkileri herkeste farklılık gösterebilmektedir.
GIDA TÜKETİMİNE BİLİMSEL BAKIŞ
Bilim insanları " Tükettiğimiz besinleri vücudumuza olan etkisi gıdaya değil ,vücuda bağlı olarak değişir." tezini ortaya sunmaktadırlar. Başka bir deyişle aynı gıdalar farklı insanlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir.
Eskiden insanlar köy yaşamındayken kendi bağ ve bahçelerinde kendi doğal ortamında organik gıdalarının üretimi yapmaktaydı fakat günümüzde şehir hayatına geçiş ile artık hazır gıdalar tüketmekte ve GDO'larıyla oynanmış ürünleri tüketmekte bu tüketimler insan sağlığında ne kadar kısa sürede belli etmese de ilerleyen zamanlarda vücuttaki hastalığını ileride belli etmektedir.
Gıdalar ne kadar organik ,hijyenikli olursa vücudumuzda bir o kadar da dirençli olacaktır. Gıda yetersizliğinde vücudu olumsuz etkiler vücudun normal ihtiyacı gıda alamaması veya tek taraflı beslenme yani vücudun mutlak ihtiyacı olan bazı maddelerin veya hayvansal proteinlerin yeteri kadar alınmaması durumları da sağlığımızı olumsuz etkilemektedir .Her gıdadan ayarı kadar yenilmesi lazım ki vücud dirençli ,sağlıklı kalabilsin.
Günlük hayatta bakıldığı zaman dışarıdan yeme gereksinim karşılama oranı artmaktadır hazır gıdalara alışmaktayız peki bu lokantalarda ,cafeler ,restaurantlarda yenilen hazır gıdaların hazırlanması aşamasında ne kadar hijyeniktir düşünmektesinizdir mecbur kalmadıkça, dışarıdan sipariş vermektense evlerde daha hijyenik sağlıklı yemekler yapabilir sağlıksız beslenmelerden uzak durmamızı sağlayacaktır. Atalarımızın da dediği gibi " her şeyin başı sağlıktır." Sağlığımızı da yediğimiz gıdalarla korumaktayız .Ne kadar sağlıklı gıdalar
tüketirsek sağlık o kadar yerinde olacaktır