Esenyurt Belediyesi, “Sosyal Uyum ve DayanışmaProgramı” ile Suriyeli kadın sığınmacıları ve Esenyurtlu kadınları aynıetkinlikte buluşturdu. Kadınlar çeşitli etkinliklerle empati kurmanın öneminivurgulayarak sosyal dayanışma örneği sergiledi.
Kadınların sosyal alanlardaki haklarına yönelikçalışmalarını sürdüren Esenyurt Belediyesi, anlamlı bir etkinliğe daha imzaattı. İnsan Kaynakları Geliştirme Vakfı iş birliğiyle Esenyurt Kadın SosyalYaşam Merkezi’nde gerçekleşen Sosyal Uyum ve Dayanışma Programı’nda zorunlu göçsonucunda ülkelerinden ayrılan kadınlar ile Esenyurtlu kadınlar ortak paydadabuluştu. Eğitmen ve çevirmen eşliğinde yedi hafta boyunca devam edecek olan programdakadınlar, ‘Ahşap Boyama’ yaparak birbirlerini daha iyi tanıma, empati kurma,uyum ve dayanışma sağlama imkanı buldu. Etkinliğe katılan kadınların çocuklarıise çocuk gelişimcilerin bulunduğu oyun alanında eğitici oyunlar oynayarak hemeğlendi hem de öğrendi.
OrtakAmaç: Empati
Esenyurt’ta her alanda sosyal dayanışmayısürdüreceklerini ifade eden Sosyolog ve Aile Danışmanı Öznur Kıran, “Buradaamaç, kendi ülkelerinden zorunlu halle gelmiş vatandaşlarla yerel halkın ortaklaşabir şekilde problemsiz yaşaması, birbirleriyle empati kurabilmesi, sorunlarıçözebilmesi ve ortak uyumda çocukları ile birlikte zaman geçirebilmeleri. İlkhaftamız tanışma ile geçti. Geçtiğimiz hafta ahşap boyama yapıldı, bugün deonun devamını getirdik. Bundan sonraki etkinliklerimizi aslında vatandaşlarınisteklerine göre yönlendireceğiz. Seminerlerimiz olacak. Bununla ilgili nasılbir seminer istiyorlar, daha çok neye ihtiyaç duyuyorlar, kadınların ortakvereceği bir kararla birkaç seminer düzenlenecek. Daha sonra kadınlar veçocukları ile birlikte İstanbul’un sevdikleri bir yerine gezi düzenlenecek.Güzel bir etkinlik olacak. Yedi hafta sonrasında tekrardan yeni bir grupkurulacak, on beşi yerel halktan, on beşi de koruma altındaki vatandaşlardan oluşanbir grup ile toplanacağız. Bundan sonraki etkinliklerde tekrar güzel zamanlargeçireceğiz” dedi.
“BuradaKendimi Yabancı Hissetmedim”
2016 yılında Suriye’den Türkiye’ye göç eden veEsenyurt’ta yaşayan Hana Abdul Hakim, yer aldığı Sosyal Uyum ve DayanışmaProgramı’ndan çok memnun olduğunu söyledi. Esenyurt’ta kendini yabancı gibihissetmediğini belirten Hakim, “Bu etkinliğe katıldığım için çok mutluyum.Sosyal uyum kapsamında Türk arkadaşlarla iletişim kuruyoruz, ben de daha çabukTürkçe öğreneceğim. Türkiye’ye ilk geldiğimde burada kendimi yabancı hissetmedim.Buradaki insanlarla iletişimimiz çok güzel ve birbirimizi çok sevdik.Birbirimize kültür olarak yakınız ve bu projede de birbirimize güzelce uyumsağladık. Herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
“BirbirimiziAnlamış Olduk”
Çocuğuyla birlikte Kadın Sosyal YaşamMerkezi’ne gelerek etkinliğe katılan Elif Çomak birlik ve beraberliğingüzelliğini vurgulayarak, “Bu etkinlikten çok memnunum. Bu programda emeği olanherkese çok teşekkür ederim. Yabancı uyruklu arkadaşlarımızla beraber etkinlikyapmak çok hoşumuza gidiyor, çok eğleniyoruz ve stres atıyoruz. Çocuklarımızıda buraya getiriyoruz, onlar da kaynaşıyor, onlar da etkinliklerde yer alıyor. Beraberkutular yapmak, etkinliklere katılmak çok güzel. Hep beraber kaynaşmak, gülmek,sohbet etmek, yabancı uyruklu kadınlarımız açısından da bizim açımızdan da çokiyi. Belki onlar bizi tanımıyordu, belki de biz onları tanımıyorduk, kaynaşmışolduk, birbirimizi anlamış olduk. Böyle bir etkinlikte yer aldığım için çokmutluyum. Birlikte empati kurduk, kaynaştık. Empati kurmak gerçekten çok güzel”ifadelerini kullandı.