Esenyurt’ta Güçlü Kadın Güçlü Esenyurt Çalıştayı Düzenlendi...

BaşkanÖzer, Kadın Çalıştayı’nda Konuştu: Güçlü Kadın Varsa Güçlü Esenyurt Var! 

Esenyurt Belediyesi, kadınların toplumsal hayatta güçlenmeleri veeşit haklara sahip olabilmeleri amacıyla Güçlü Kadın Güçlü Esenyurt Çalıştayıdüzenledi. Programa ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer,“Kadına ilişkin zihniyetimizi değiştirmediğimiz takdirde hiçbir şey değişmez.Biz kadın varsa hayat var dedik. Şimdi güçlü kadın varsa güçlü Esenyurt vardiyoruz. Eğer yeni bir destan yazılacaksa bu kadınların omuzları üzerindeyükselecek” dedi.

 

Esenyurt’ta düzenlenen Güçlü Kadın Güçlü Esenyurt Çalıştayı’ndaakademisyenler, siyasi parti temsilcileri, kadın muhtarlar ve sivil toplumkuruluşları kadınlar için bir araya geldi. Esenyurt Belediyesi hizmet binasındagerçekleşen programda kadınlara yönelik mevcut hizmetlerin geliştirilmesi,geleceğe yönelik yapılacak çalışmalar ve ortak iş birliği olanaklarıdeğerlendirildi. Akademisyenlerin moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayda;yoksulluk ve kadın hakları, kadınların siyaset ve sosyal yaşamda yeri, kadınınekonomik gücü ve iş dünyası, şiddete maruz kalan kadınların desteklenmesi,kadın sağlığı ve erişilebilirlik konularında yuvarlak masa toplantılarıyapıldı. Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in de katıldığı programda,belediyenin kadın teması altında yürüttüğü çalışmalarla ilgili katılımcılarbilgilendirildi.

 

“ZihniyetimiziDeğiştirmediğimiz Sürece Hiçbir Şey Değişmez”

 

Türkiye’de eril ve iktidar odaklı bir toplum yapısının olduğunubelirten Başkan Özer, “Geleneksel olarak iktidar ilk toplumlarda erkeklerdengelmiştir. Hal böyle olunca kadınlar bu geleneksellik içinde bazen söz hakkınasahip olamamış, bazen üretim gücünün içinde yer alamamış, bazen de hiçbir hakkasahip olamamış. Bu toplumsal yapıda kadının eşitsizliğini onaylayan bir takımahlak kuralları oluşmuş. Bu tarihsel süreç içerisinde zihinler de dahaçocukluğundan itibaren böyle yetişmiş. Hatta bu geleneksel toplumlardakikadınlar da erkekleri böyle yetiştirmiş. Onun için bugün kadınlarla ilgili enbüyük sorun zihin dünyasıyla ilgili sorundur. Yani ne yaparsak yapalım eğerzihinlerimizi, zihin dünyamızı ya da ikisinin toplamı olan kadına ilişkinzihniyetimizi değiştirmediğimiz takdirde hiçbir şey değişmez. Ama zihniyetimizideğiştirmeye başladığımız andan itibaren çok şey değişecektir. Onun için belkiburada mottomuz şu olabilir: ‘Zihniyetini değiştir, dünya değişsin.’ Budeğişimi kendimizden başlatmamız lazım” diye konuştu.

 

“GüçlüKadın Varsa Güçlü Esenyurt Var”

 

Konuşmasında son günlerde yaşanan kadın cinayetlerine de değinenProf. Özer şöyle konuştu: “Bugün bu zihin dünyasının özellikle yetişmiş olduğuvasata baktığımızda büyük bir felaket olarak karşımıza çıkıyor. O felaketin adıda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri... İşte son zamanlarda böyle biryapıyla karşı karşıya kaldık. Hepimizin yüreği yandı. Artık bu konuda herkesinbir araya gelip çığlık atması gerekir. Birlikte hareket ederek bir mekanizmakurmalıyız. Bu çerçevede kadınlarla ilgili bizim üstümüze düşen görevler var.Genel idarenin yapması gerekenler de var. Eğitimde, sağlıkta, üretimde,katılımda bütün bunları yapmalıyız. Çünkü adalette en temel sorun katılımdaadaletsizliktir. Bunları gideremediğimiz takdirde kadınla ilgili bu sorunu daçözmemiz çok zor. Mesela biz yönetim anlayışımızda kadın varsa hayat var dedik.Onun için güçlü kadın varsa güçlü Esenyurt var ve burada yeni bir destanyazılacaksa bu kadınların omuzları üzerinde yükselecek.”

 

“Toplumunİyi Olması İçin Önce Kadının İyi Olması Gerekiyor”

 

Bir toplumun iyi olması için önce kadının iyi olması gerektiğinibelirten Başkan Özer, “Kadının kalkınma süreci içerisinde olmadığı bir toplumkalkınmış sayılmaz. Kadını bu süreçlerin içerisine dahil etmemiz gerekiyor.Eğer genel idare tarafından yapılmıyorsa, o zaman biz yerel yöneticiler olarak,kadınlarla ilgili çalışmaları onlarla birlikte yapmak zorundayız. Bu çalışmabunlardan bir tanesi. Kreşler yapıyoruz, kurslar veriyoruz, çocuklarımızaeğitim yardımları veriyoruz, parklar yapıyoruz tüm bunlar bu konuya dahil.Esenyurt Belediyesi olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeyeçalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“KadınEmeğini Değerlendirme Festivali Düzenleyeceğiz”

 

Özer şöyle devam etti: “Mesela belediyemizde 9’u müdür, 13 şef vebirim sorumlusu olmak üzere toplam bin 157 kadın personelimiz var. Görevdeolduğumuz 6 aylık sürede ESBİM aracılığıyla bin 720 kadının istihdamınısağladık. Beş yıl içinde 100 bin kişiyi iş sahibi yapacağız. Merkezlerimizde778 kadına eğitim verirken 243 kadın ise kadın kooperatifimizden faydalandı. Bueğitimlerin ardından çok güzel sergilere ev sahipliği yaptık. Ama önemli olanşimdi onların ürettiği el ürünlerinin pazarlanması, satılması, bunun için İBBile görüşmelerimiz devam ediyor. Bir Kadın Emeğini Değerlendirme Festivali düzenleyeceğiz.Bu bana göre hem bize bir ışık tutacak hem de pratik uygulamalar için önemliolanaklar sunacak.”

 

“KadınKooperatifleri Kurmalıyız”

 

Kadının özgürlük ve eşitlik gibi iki temel sorununun olduğunuvurgulayan Prof. Özer, son olarak şunları ekledi: “Kadınları üretime sevketmemiz, kooperatifler kurmamız gerekiyor. Burada üretilen ürünlerinsergilenmesi de son derece önemlidir. Yani kadın eğer ekonomik özgürlüğünekavuşmuşsa çok önemli bir adım atılmış demektir. Hem siyasete katılım hem de ekonomikhayata katılım kadının özgürleşmesi açısından önemli unsurdan bir tanesidir.Biz de düzenlediğimiz çalıştaylar ve panellerle kadınlara söz hakkı veriyoruz.Kadınların, gençlerin daha özgür olduğu bir Esenyurt’u hep birlikte inşaedeceğiz.”

 

ProjelerPaydaşlarla Birlikte Üretiliyor

 

Türkiye'de bu tarz çalışmaların artması gerektiğini ifade edenSosyolog ve Siyaset Bilimci Doç. Dr. Zeynep Banu Dalaman, “Güçlü Kadın GüçlüEsenyurt projesi ve bu çalıştay çok değerli. Özellikle Türkiye'de bir takımtespitler yapılırken genelde tepeden aşağı kararlar alınıyor. Ama bu çalıştaygösteriyor ki Esenyurt Belediyesi, tüm paydaşların fikrini alarak kadınlarlailgili bir plan ve proje üretmek istiyor. Bu anlamda çok değerli bir çalıştay.Burada olduğum için çok memnunum. Bugün burada kadınların toplumda yaşadığıbirtakım sorunları tartıştık. Bu tarz çalışmaların devam etmesi gerektiğinidüşünüyorum. Böyle bir çalıştaya öncülük ettiği için Belediye Başkanımızıtebrik ediyorum” dedi.

 

“KadınlaraDeğinilmesi Çok Değerli”

 

Çalıştayı çok faydalı buluğunu söyleyen İstanbul Kent ÜniversitesiSosyal Hizmet Bölümü Başkanı Sosyolog Doç. Dr. Ahu Özmen Akalın, “Kadın ileilgili farklı konuların ele alındığı bir çalıştay düzenlendi. Benimmoderatörlüğünü yaptığım masa kadın hakları ve yoksulluk ile ilgiliydi. Farklıalanlardan kişilerle özellikle kadının istihdamı, kadın yoksulluğu, kadınhakları üzerine çok güzel değerlendirmeler yaptık. Çözüm önerileri ürettik.Kadınlara değinilmesi gerçekten çok değerli... Bu tip çalıştaylarınbelediyelerimizde daha sık yapılmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Bu İşeKız Çocukları ve Kadınların Eğitiminden Başlamalıyız”

 

Çalıştayda kreş, eğitim ve istihdam konuları üzerinedeğerlendirmelerde bulunduklarını belirten Kız Çocukları Korunma DerneğiYönetim Kurulu Başkanı Nadire Özcan ise şöyle konuştu: “Burası çok göç alan birbölge. Özellikle kadınlara ve genç kızlarımıza yönelik sorunlar çok boyutlu.Yapacağımız çok iş var. En başında eğitim... Mahalle mahalle gezerek, her evegirerek kız çocuklarından ve kadınların eğitiminden bu işe başlamalıyız.Özellikle kadınların çalışması için gece kreşleri açılması gerekiyor. Kadınkooperatiflerine önem verilerek, istihdam sağlanmalı.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Esenyurt Haberleri