Cumhuriyet Halk Partisi Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı işbirliğiyle, 16 Ekim Dünya Gıda Günü kapsamında “Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım” konulu konferans, 16 Ekim 2024 Çarşamba günü Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Konferansın açılış konuşmaları; Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel tarafından yapıldı.
Konferansın “Tarım ve Gıda Güvenliği” konu başlıklı oturumunda; ODA Başkanı Baki Remzi SUİÇMEZ, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar ÜZÜMCÜ ve Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Gülay Ertürk, “Yerel Yönetimler ve Tarımsal Kalkınma” konu başlıklı oturumda; Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Hüsrev Özkara, Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, “Sürdürülebilir Tarım ve İyi Uygulamaları” konu başlıklı oturumda; Tarım ve Gıda Etiği Derneği Üyesi İbrahim Oğuz ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı A. Halis Uysal birer konuşma yaptılar.
Konferansın açılışında konuşan CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve MYK Üyesi Erhan Adem, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda verimliliğini sağlama görevini yerine getiremediğini belirterek, denetim eksiklikleri nedeniyle halk sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi. Erhan Adem, belediyelerin bu projelerle halka uygun ve sağlıklı gıdaya ulaşmaya daha fazla katkı sağladığını aktardı. Adem sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün burada dünya genelinde her geçen gün daha karmaşık hale gelen ve çok önemli bir gün olan gıda güvencesi ve gıda güvenliği konularını ele almak üzere buradayız. Gıda güvencesi ve gıda güvenliği dünya genelinde ve ülkemizde her ne kadar insanlar için umutlu olsa da maalesef yapılan uygulamalarla yanlışlıklar göz ardı edilemez. Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Kurumu raporuna göre 2023 yılında 773 milyon insan yani dünyada her 10 kişiden biri Afrika'da her beş kişiden biri açlıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu rakamlar dünyanın bu konuda 15 yıl geriye gittiğinde ve beslenme durumuna göre 2008 ve 2009 yıllarında yetersiz beslenme oranlarını yakaladığını göstermektedir. Gıda güvenliği meselesine bakacak olursak, bu konu günlerdir kamuoyunu meşgul ediyor. Hileli ve tağşiş ürünler maalesef Tarım Bakanlığı'nın yaptığı uygulamalarla, denetimlerle bu hileli ve tağşiş ürünlerin belirlenmesi ve listelerin açıklanması sanki Tarım Bakanlığı’nın bir başarısıymış gibi gözükse de aslında daha önceden sofralara gelmeden önce denetimlerin yapılmış olması ve bu ürünlerin belirlenip halkın sağlığını etkileyecek şekilde satışının yapılmaması gerekirdi. Kısacası bu alanda kamu idaresi sorumluluğu yerine getirememiştir. Bakanlığın ifşa listesiyle sorumluluktan kaçması kabul edilemez. Bizler CHP olarak bu çağrıyı duyuyor ve halkımızın refahına yönelik çalışmalar yapmayı sözünü veriyoruz.”