O, engelleri sevgiyle aşan, umudunu asla kaybetmeden kendisini çocuğuna adayan özverili, şefkatli, yüreği büyük bir anne...
Bedensel engelli çocuğunu 4 yıldır her gün işe getiren ve sabahtan akşama kadar ona eşlik ederek adeta onunla birlikte mesai yapan Semra Aygün, tüm insanlığa ders verecek örnek yaşam öyküsüyle dikkat çekiyor.
Eyüpsultan Postası, Anneler Günü’nün kutlandığı Mayıs sayısında bu çok özel anneyle sohbet etti, onun sevgi yüklü mesajlarını aldı.
Semra hanım size tanıyabilir miyiz? Kızınızın engelli olduğunu ne zaman fark ettiniz?
"Uzun yıllardır İstanbul Eyüpsultan’da oturuyorum. Amasyalıyım. Kızım Tülay Gizem 21 yaşında bedensel engelli ve Eyüpsultan Belediyesi’nde çalışıyor. Tek çocuğum Gizem. Babasıyla benim canımız, her şeyimiz.
Gizem’in engelli olduğunu bir yaşındayken yeni yürümeye başladığında anladık. Parmak uçlarıyla yürüyordu. Doktora götürdüğümüzde yapılan tetkikler neticesi bedensel engelli olduğu ortaya çıktı.
İlk ameliyatını 3 yaşındayken oldu. Doktorumuz bize onun çok akıllı bir çocuk olduğunu ve çok iyi yerlere geleceğini söyledi. Allah’a şükür bedensel engeli var ama çok zeki, altın kalpli, çok tatlı bir çocuk Gizem. Allaha çok şükür çok da iyi yerlere geldi"
Kızınızın engelli olduğunu anladığınızda neler hissettiniz?
"Neden benim başıma geldi diye düşündüm. İlk önceleri hayata küser gibi oldum. Allahıma dua ettim ve şükrettim. Kızımla mücadeleye başladık. Ve bu aşamalara geldik. Şimdi çok mutluyuz. Doktorlarımız bile bu gelişme karşısında çok şaşırdı. Ben hayatımı Gizem’e adadım. Kızım İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bilgi Sistemleri Bölümü’nü başarıyla bitirdi. Onunla gurur duyuyorum"
Gizem’in bu kadar başarılı olacağını düşünüyor muydunuz?
"Ona her zaman güvendim, Allahıma sürekli dua ettim. Gizem her yönüyle örnek bir çocuk oldu. Gerek okul hayatında gerekse iş hayatında her zaman başarılı oldu. Çok seviniyoruz bu duruma"
Gizem, Belediye’deki işine nasıl girdi?
"Kızım okul başarısından dolayı belediyeye girdi. Daha önce Engelliler Merkezi’nde staj yapmıştı. Daha sonra Remzi Başkan’la konuştuk, o da sağ olsun Belediyeye başlamasını sağladı. Bu sene 4. Yılımız. Hem belediyeyi hem çalıştığı birimi, müdürünü, arkadaşlarını çok seviyor. Eyüpsultan Belediyesi artık bizim ailemiz gibi oldu"
Şu an Eyüpsultan Belediyesi’nde hangi bölümde çalışıyor?
"Şu anda Belediyede Numarataj biriminde çalışıyor. Kendi bitirdiği okulun branşıyla ilgili bir görev yaptığı için çok mutluyuz. İnşaat projelerine kapı numaraları veriyor. Her gün kendisini getirip götürüyorum. Burada bekliyorum. Normal bir mesai yapıyorum. Evlat için her şeye değer. Kızım inşallah çok daha iyi yerlere gelecek"
Belediyedeki işe nasıl gidip geliyorsunuz? Gizem kaç yıldır Belediyede çalışıyor?
"Şu an Eyüpsultan Belediyesi bir araç verdi. Daha önce otobüsle gidip geliyorduk. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Belediyede 3 sene bitti. Stajı da burada yaptı. 4. Senedeyiz"
Kızınızın engelli olduğunu öğrendikten sonra neler yaşadınız?
"Beni en çok zorlayan arkadaşların, komşuların, akrabaların tepkileri oldu. İnsanların dış görünüşüne bakarak yorumlar yapan oldu. Ben önceleri biraz üzüldüm, ancak Allahıma dua ederek şükrederek o günleri atlattık. Çok güzel gelişmeler oldu. Bu bir sınav. Her şey bizler için. Bu özel çocuklarımız, Allah tarafından bize bir hediye"
Tedavi sürecinde neler yaşadınız?
"Kızım ilk ameliyatını 3 yaşındayken oldu. Şu ana kadar 5 kez ameliyat geçirdi. Şu an fizik tedavi de görüyor. Çok zorluklar yaşadık ama çok başarılı sonuçlar aldık. En son son 6 ay önce ameliyat oldu. Çok şükür şimdi çok iyi"
Çocuğunuzun engelli olduğunu öğrendiğinizde babasının yaklaşımı nasıl oldu?
"Babamız çok duygusal. O da tabii ki elinden geleni yapıyor ama en çok görev anneye düşüyor. O daha çok yufka yürekli olduğu için ilk başlarda çok ağladı. Ameliyattan sonra olumlu gelişmeleri görünce o da çok mutlu oldu. Bir baba olarak o da kızına her zaman destek oluyor"
Gizem’in bir kardeşi olmasını istemediniz mi?
"Doktorlarımız çocuğumuzun olabileceğini söylediler ancak ben istemedim. Zira maddi manevi açıdan Gizem’i ihmal etmiş olacaktım. Şu an hiç pişman değilim. Kızımın çok ilgiye ihtiyacı vardı. O bu aşamaya geldiği için çok mutluyum.
Sabahtan akşama kadar ben belediyede onu bekliyorum. Aynen bir çalışan gibi mesai saatleri içerisinde buradayım. Ben olmazsam kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekebiliyor. Öğleyin yemekhaneye, tuvalet ihtiyacı olduğunda ben getirip götürüyorum onu"
Engelli ailelere vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
"Hiçbir zaman hayata küsmesinler. İnsanların tepkilerine aldırış etmesinler. Doktorum bana ‘Çocukla çocuk olacaksın, onunla aynen bir arkadaşı, kardeşi gibi olacaksın’ dedi. Ben Gizem’in hem annesi, hem arkadaşı, hem kardeşiyim. Yeri gelir onunla oyun oynarım, yeri gelir arkadaşı gibi saatlerce sohbet ederiz.
Bu aileler çocuklarıyla gurur duysunlar, onlarla ilgilensinler, hayata küsmesinler. Onlar bize Allahın bir lütfüdür. Annelerin çok duyarlı olması lazım. Anne baba, araştırıp çocuklarının tedavilerini en iyi şekilde yaptırsınlar hiç pes etmesinler. Sürekli yeni tedavi metotlarını araştırsınlar"
İş dışında hafta sonlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
"Gizem’le birlikte yürüyüşe çıkıyoruz. Alışverişe gidiyoruz, Gizem kitap okumayı çok sever, arkadaşlarıyla görüşüyor, akraba ziyaretlerine gidiyoruz. Elimden geldiğince onu hiçbir şeyden mahrum etmemeye çalışıyorum"
Annelere “Anneler Günü” mesajınız var mı?
"Anne olmak çok güzel bir duygu. Allah herkese nasip etsin. Evlatlarımızın yolunu da açık etsin. Bütün annelerin anneler gününü kutluyorum"
Kaynak: istanbulses/ Eyüp