TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 14 Mayıs Eczacılık Bayramı'nı bulundukları şartlar nedeniyle yıllardan bu yana kutlayamaz hale getirildiklerini, sorun ve taleplerin göz ardı edilmeye devam edildiğini söyledi. Saydan ilaç satamaz duruma geldiklerini ve can güvenliklerinin de kalmadığını öne sürdü.
TEİS Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Nurten Saydan, eczacıların sorunlarına çözüm bulamadığını, geleneksel eczacılığın tehdit altında olduğunu belirtti. Eczanelerin hiçbir zaman ticarethane olmadığını belirten Saydan, şöyle konuştu:
"Sıkıntılarımızın başında ticari kaygı gelmektedir. Çünkü kepenklerimizi her açtığımızda, uğradığımız hak kayıpları dolayısıyla bir daha açamama, hizmet verememe korkusuyla işimizi yapmaya çalışıyoruz. Ancak, sadece sattığımız ilaçtan devletçe belirlenen kar oranı ile faaliyetlerimizi sürdürmüş olmamıza rağmen, vermiş olduğumuz sağlık hizmeti karşılığında hiçbir meslek hakkı alamamaktayız. Eczanelerin tek gelir kaynağının ilaç satışından elde edilen kar olmasının yanı sıra, sendikamızın kuruluşundan beri savunduğu, Avrupa ülkelerinde örnekleri olan meslek hakkı uygulamasının ülkemizde de hayata geçirilmesi gerekmektedir. Kutu veya reçete başına ödenecek tutar, eczanelerin fiyat düşüşleri ve ciro kayıplarından oluşan zararlarını azaltacak ve sürdürülebilir bir eczacılık mesleğinin önünü açacaktır. Zira bu cirolarla sadece eczane eczacılığının değil, sektörün bile artık sürdürülebilirliği kalmamıştır. Eczaneler verimliliklerini ve karlılıklarını kaybetmişlerdir. İlaç fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, yüzde 80'lik ciro kaybından oluşan zararı hiçbir şekilde ciro üzerinden sağlamamız mümkün değildir."
DEVAMLI DEĞİŞEN SGK UYGULAMALARI İSTEMİYORUZ
Sık değişen SGK uygulamaların eczacıları bezdirdiğini belirten Saydan, gelen hastalara raporlu olmalarına rağmen her gün sisteme eklenen değişiklikler nedeniyle mevcut ilaçlarını veremediklerini anlattı. Saydan, şöyle konuştu:
"Eczanelerimize gelen hastaların ilaçlarını vermek ve nasıl kullanacaklarını anlatmak yerine, 'Hastaneye git doktoru bul, SGK'nın istediği maddeyi ilave etsin' veya 'SGK bu doktoru beğenmedi başka branştan doktor bul, reçeteni ona yazdır' diyerek, hastayı çevirmek zorunda kalıyoruz. İşin daha da kötüsü var, SGK bazen aile hekimi ve hastaneyi de beğenmeyebiliyor. Bu durum vatandaşa ilaç ve sağlık danışmanlığı verecek bir mesleğe uygun olmayan bir durum. Hangi bilimsel veriler bu kadar sık değişebilir? Bir hafta önce 'Aranmaz' denilen şart, nasıl 1 hafta sonra yeniden eklenebiliyor?"
Yetkililerin hastaya ilaçların reçete ile verilmesini şart koştuğunu da belirten Saydan, 5 yıllık eğitim ardından 'Eczacı' unvanı ile aldıkları diplomaların işe yaramaz hale geldiğini ileri sürdü. Saydan, "SGK, muayene ücreti, reçete bedeli vatandaşlarımıza çok ağır geliyor. Reçetesi 5, muayene ücreti 50 TL. Vatandaş 'Param yok. Çocuğum grip, ateş düşürücüsünü ver gideyim" diyor. Bizler diyecekmişiz ki "Olmaz reçeteni alırım.' Ne yapacağımızı şaşırdık. Doktor yazar 3 kutu, SGK öder 1 kutu. Vatandaş ilacı bitince gelip 2'nci kutuyu isterse 'Git reçete yazdır mı diyeceğiz" diye sordu.
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, halka nasıl ilaç vereceklerini sorgularken, bağımlılık yapan, kontrole tabi yeşil, kırmızı reçete ile verilmesi gerekli ilaçlarda gerekli özeni gösterdiklerini, aynı tutumu yetkililerden de beklediklerini anlattı. Saydan, şöyle devam etti:
"Ülkemizin, SGK, doktora ulaşım şartı, muayene ücretlerinin bu kadar yükseldiği durumda hastaların ekonomik imkanları göz önünde bulundurularak çok acil yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Yoksa gece yarısı acil sara ilacını almaya gelen hasta tarafından darp edilebiliriz. Eczacılar olarak can güvenliğimiz risk altına girmiştir. Vatandaşlarımızdan bu durum düzeltilinceye kadar anlayış bekliyoruz. Özellikle altını çizerek söylüyorum, İlaçlarınızı vermiyor değil, veremiyoruz."
AY(AY/İD)