e-Fatura Nedir?

e-Fatura, T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma sunulan bir uygulamadır. Uygulamanın ana hedefi, satıcı ve alıcı arasındaki fatura alışverişini hızlandırmaktır.

 Hukuki açıdan kâğıt fatura ile aynı niteliklere sahip elektronik faturanın kullanımı, brüt satış hasılatı ve ciro bakımından belirli kriterlere uyan işletmeler için zorunludur. Bu işletmeler, GİB Portal üzerinde veya doğrudan entegrasyon yöntemleri ile uygulamaya kolayca geçiş yapabilir.

e-Fatura Ne İşe Yarar?

e-Fatura uygulamasını kullanan işletmeler, tüm faturalandırma süreçlerini dijital ortamda kolayca ve güvenli biçimde yönetebilme imkânına kavuşur. Elektronik ortamda hazırlanan faturalar, T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen sunucularda saklanır. Gönderim işlemi de yine aynı sunucular aracılığıyla gerçekleşir. Yani arşiv oluşturma ve bazen haftalar alabilen fatura gönderim süreçleri e-Fatura sayesinde büyük oranda son bulur.

e-Fatura uygulaması ayrıca kullanıcıların farklı fatura formatlarına adapte olmaları zorunluluğunu ortadan kaldırır. Uygulama dahilinde kullanıma sunulan format, yalın tasarımı ile her seviyeden kullanıcının aradığı bilgiye kolayca ulaşmasını mümkün kılar. Üstelik faturayı hazırlama sürecinde masa başında olmak da gerekmez. Kullanıcı bilgileri ile uygulamaya herhangi bir yerden bağlanıp fatura oluşturulabilir ve belirli tarih aralığına yönelik arşiv sorgusu yapılabilir.

e-Fatura Kullanma Avantajları Nelerdir?

e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak, geleneksel yöntemlerle elde etmenin epey zor olduğu bir dizi avantajı beraberinde getirir. Örneğin:

  • Elektronik fatura, alıcısına hızlıca iletilebilir. Bu avantaj sayesinde ürün veya hizmet satışı sonrasında tahsilat sürecine başlamak için uzun süre beklemeye gerek kalmaz.
  • e-Fatura, bünyesinde barındırdığı özellikler aracılığıyla verimlilik artışı sağlar. Uygulama üzerinden yapılan belge düzenleme işlemlerinde tüm hatalar otomatik olarak ayıklanır. Otomatik etiketleme ve sınıflandırma gibi özellikler kullanılarak diğer belgelerle çoklu bağlantılar oluşturulabilir.
  • Uygulama, kırtasiye maliyetlerinin düşmesine katkı sağlar. Daha az kâğıt tüketimi ile kurumsal sürdürülebilirlik hedefi çok daha kolay biçimde yakalanabilir.
  • e-Fatura sayesinde iş yükü de kayda değer oranda azalır. Fatura basma, imza ve kaşe gibi operasyonel süreçler ortadan kalkar. Muhasebe sistemi ile eş zamanlı ilerleme imkânı doğar.
İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

TANITIM Haberleri