Damar Tıkanıklığı Yüzünden Üç Ameliyat Geçirdi

MANİSA’da, baş dönmesi ve denge kaybı şikayetleri ile Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran 60 yaşındaki Musa Beldek, damar tıkanıklığı neden...

MANİSA’da, baş dönmesi ve denge kaybı şikayetleri ile Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran 60 yaşındaki Musa Beldek, damar tıkanıklığı nedeniyle üç ayrı operasyon geçirdi. Hastaya önce boyun atar damarı ameliyatı, bir ay sonra kalbi besleyen üç ana damara koroner bypass ve iki ay sonra da karın ve ayak atar damarlarına bypass ameliyatı yapıldı.

Baş dönmesi ve denge kaybı şikayetleri bulunan Musa Beldek, Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Polikliniği'ne başvurdu. Burada doppler ultrasonografi incelemesi yapılan Beldek’in sol boyun ana atar damarında ciddi darlık tespit edilmesi üzerine boynundan ameliyat planlandı. Hasta daha sonra Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Tetik tarafından değerlendirildi. Prof Dr. Ömer Tetik’in muayenesi ve değerlendirmesi sonucunda hastanın sadece boynunda değil tüm vücudunda damarlarında darlıklar ve tıkanıklıklar bulunduğu tespit edildi. Prof. Dr. Ömer Tetik ve ekibince hastaya 3 ayrı ameliyat uygulandı. Prof. Dr. Tetik, "Tıbbi terim olarak ateroskleroz denilen damar sertliği hastalığı tüm vücut damar sisteminde aynı anda da görülebilir. Hastamızda bacak damarlarının muayenesinde bir bacağında nabız alınmaması ve diğerinde ise zayıf alınması üzerine boyun, kalp ve ayak damarlarının anjiyosunun yapılmasını planladık. Çekilen anjiyografilerde sol boyun damarında yüzde 95 darlık, kalbi besleyen üç ana damarda ciddi darlıklar ve karın bölgesinden itibaren ayakları besleyen damarlarda birden fazla yerde darlık ve tıkanıklar tespit ettik. Hastamıza sırasıyla önce boyun atar damarı ameliyatı, bir ay sonra açık kalp yöntemi ile koroner bypass ameliyatı ve iki ay sonra da karın ve ayak atar damarlarına başarılı by-pass ameliyatı yaptık. Hastamızı şifa ile taburcu ettik" dedi.

Prof. Dr. Tetik, damar sertliğinin tüm vücut damar sistemini tutabileceğinden, bu tür hastaların şikayetlerinin dinlenerek dikkatle araştırılmasını önerdi; erken tanı ile de ileride hastalıkla ilgili oluşabilecek komplikasyon ve sıkıntıların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

MHÖ (İÖ/CK)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAGLIK Haberleri